logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Konflikt przerwań sieciówki i karty graficznej, brak zmiany ustawień

Druid 15 Lut 2003 12:47 2092 5
REKLAMA
  • #1 101482
    Druid
    Poziom 11  
    Witam
    Moim problemem jest brak możliwości zmiany przerwań. Mianowicie sieciówka ma identyczne przerwanie jak moja karta graficzna lub port USB. Najgorsze to to, że nawet w trybie awaryjnym na koncie admina nie mogę nic zrobić.
    CZy jest może jakaś obcja której nie włączyłem lub którą trzeba wyłączyć.
    W menadzerze urządzeń w zakładce zasobów przy którymkolwiek z urządzeń mam zaciemnione ustawienia i nie mogę ich zmienić z automatycznych na ręczne.
    CZy można to obejść?
    I czego to może być wina?
  • REKLAMA
  • #2 101642
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Qmpel mial identyczny problem ,bedziesz musial prawdopodobnie rozkrecic kompa i sprobowac powkladac karty do innych slotow ,a pozniej pogrzebac w BIOS'ie w ustawieniach przxerwan ,pamietaj ze po kazdej zmianie trzeba zresetowac ustawienia ,taka opcja w BIOSie
  • REKLAMA
  • #3 102040
    Druid
    Poziom 11  
    Mogę zmienić tylko sieciówke
    A ona dalej wciska się na IRQ innych urządzen. Co dokładnie zmienić
  • REKLAMA
  • #4 102122
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    W BIOS'ie możesz usunąć przypisywanie przerywania zarówno do karty graficznej jak i do USB. Spóbuj zdjąć przerywanie z USB.
  • REKLAMA
  • #5 104930
    Anti
    Poziom 12  
    zablokuj przerwanie sieciowki .... albo pozamieniaj kolejnoscia karty ( np. muzyczna - sieciowa ) bo niektore plyty maja tak ze porty sa okreslone dla urzadzenia ( najczesciej jest wlasnie okreslony port sieciowki ... mozliwe ze masz w zlym porcie )
  • #6 105049
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6479
    W BIOSie masz zawsze opcję PnP OS Installed teoretycznie powinna być na Yes (wtedy Windows przydzieli przerwania) ale jeśli wybierzesz No to przerwania przydzieli sam BIOS.
    Podobnie możesz mieć opcję Resources Controlled by: Auto (jak sama nazwa wskazuje) lub Manual (możesz przydzielać przerwania ręcznie do kart w poszczególnych slotach).
REKLAMA