logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Finezja 3 - M551S - uszkodzone koło zębate, jak naprawić auto-stop?

tomek.luz 30 Maj 2011 22:58 5916 5
REKLAMA
  • #1 9561242
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam. Mam problem z magnetofonem takim jak w temacie(Unitra Finezja 3 - M551S). Objawy usterki są takie, że: Po włożeniu kasety i wciśnięciu PLAY, magnetofon odtwarza kilka sekund i wybija auto-stop. Był zerwany pasek od napędu licznika - wymieniłem. Magnetofon potrafił chodzić nawet kilka godzin i było ok, a momentami wybijał co chwile. Rozkręciłem go dziś ponownie i zauważyłem że jedno kółko zębate - takie pomarańczowe, chyba od napędu koła z magnesami, jest uszkodzone - brakuje czterech zębów. Mam teraz takie pytanie, czy jest szansa to naprawić? Albo w ogóle ominąć układ autostopu? Np odpiąć elektromagnes albo coś? Bo jak przypuszczam tego trybka już raczej nie dostanę nigdzie. Proszę o jakieś propozycje co można by zrobić.
    Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 9561351
    cichy50
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Zrób zdjęcie tego trybu i podaj jakieś jego wymiary bo mam tego sporo. Sprawdź też paski od napędu, zwłaszcza ten idący z koła zamachowego na sprzęgło. Jeżeli to nie wina paska to sprzęgło do regulacji.
  • REKLAMA
  • #3 9561385
    tomek.luz
    Poziom 12  
    To koło zębate jest identyczne z tym: (usterka jest podobna, z tym, ze brakuje tylko trzech zębów):
    Podobno to była standardowa usterka w Finezjach i nie tylko. Co do paska idącego od silniczka - jest naciągnięty i obraca tym dużym kołem zamachowym - nie znam się na magnetofonach więc nie wiem co jak się nazywa :-)
    Mógłbyś bardziej rozwinać myśl o sprzęgle? Jak ono wygląda i jak sie je reguluje? zauważyłem także, taką prawidłowość: koło z magnesami (to chyba magnesy - nad nad nim sa przylutowane dwa przewody) jest pokryte gumą i obok jest drugie kółko także pokryte gumą, ale po wciśnięciu PLAY to drugie zbliża się do tego z magnesami, ale nie stykają się ze sobą. Nie wiem czy to ważna informacja, ale takie coś zauważyłem ;)
    Więc, jak z tym regulowaniem sprzęgła? :)
    Mam jeszcze jedno pytanko, czy do tych talerzyków, rolek itp można dostać się od tej strony co jest na zdjęciu poniżej? Bo jak na razie dostałem się ale od spodu, a tutaj nie wiem jak rozebrać. Na zdjęciu niżej czerwona strzałka wskazują uszkodzone kółko zębate i samo uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #4 9561663
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 165
    Typowe uszkodzenie tych mechanizmów - jest to koło zębate przekazujace napęd z koła zamachowego na talerzyk dowijania. W tym miejscu w którym nie ma zębów talerzyk dowijania zatrzymuje się i działa układ auto-stop. Nowego koła raczej nie kupisz - raczej z odzysku z jakiegoś MK232p, MK2500, RM Wilga, RM Marta, Klaudia, Finezja, Hania itp. Niestety te z odzysku też często są uszkodzone - plasik z jakiego były wykonane z czasem twardnieje i robi się kruchy - efekty na fotce.
  • REKLAMA
  • #6 9563818
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Tak, widziałem ten filmik już wcześniej. Malutki problem tkwi w tym, że żeby dorobić tą zębatkę należy mieć nowy - albo co najmniej sprawną - jedna sztukę takiej zębatki, a moja już jest zepsuta, więc ten sposób odpada, chyba nic więcej nie wymyślimy jak tylko dostać takie części z rozbiórki innych złomków ;) Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.
REKLAMA