logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra Finezja 1 - uszkodzona zębatka napędu, wymiana czy naprawa?

piotrpawlak5 13 Gru 2024 21:02 957 28
REKLAMA
  • #1 21347116
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Ocena: 14
    Witam szanownych kolegów i proszę o poradę. Otóż wpadł mi ostatnio w ręce magnetofon Unitra Finezja 1(ze starych zapasów magazynowych zakładu, w którym obecnie pracuję), a że jestem fanem Unitry i wszystkiego, co z nią związane (w przyszłości chcę otworzyć muzeum Unitry), od razu go przygarnąłem. Mam z nim pewien problem, gdyż przewija w obie strony idealnie ale nie działa odtwarzanie, rozebrałem go i wygląda na to, że jest uszkodzona zębatka napędu . Nigdy tego modelu nie naprawiałem, więc podsyłam jego zdjęcia i proszę szanownych kolegów o przejrzenie tych zdjęć i udzielenie mi odpowiedzi, czy z ta zębatką da się coś jeszcze zrobić czy trzeba wymienić na nową? Chciałbym jeszcze wiedzieć gdzie powinno być to zabezpieczenie które jest na zdjęciu . Proszę także jeszcze o poradę jakiej średnicy ż Magnetofon szpulowy Unitra Finezja 1 z widocznymi przyciskami i kasetą. arówki tam powinny być zamontowane Uprzejmie proszę o porady, dziękuję.
    Wnętrze magnetofonu Unitra Finezja 1 z widocznymi częściami mechanicznymi i zębatkami. Zbliżenie na mechanizm magnetofonu Unitra Finezja 1, ukazujące uszkodzoną zębatkę napędu. Zdjęcie metalowego elementu leżącego na papierze. Zębatka napędu z magnetofonu Unitra Finezja 1 obok wkrętaka. Wnętrze magnetofonu Unitra Finezja 1 ukazujące mechanizmy i elektronikę. Wnętrze magnetofonu Unitra Finezja 1 z widoczną zębatką i płytką elektroniczną. Wnętrze magnetofonu Unitra Finezja 1 z widocznym układem elektronicznym i przewodami. Wnętrze magnetofonu Unitra Finezja 1 z widocznym uszkodzonym mechanizmem. Panel przedni magnetofonu Unitra Finezja 1 z oznaczeniami modelu. Zbliżenie żarówki o napięciu 24V i natężeniu 50mA trzymanej w dłoni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21347163
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Uszkodzona część, to koło zębate. Jeżeli chcesz szukać części, to właśnie pod tą nazwą. Zębatka, to coś zupełnie innego.
  • Pomocny post
    #5 21347267
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    mgim napisał:
    M-531S i M-534S miały ten sam mechanizm.

Nieprawda. Mechanizm Finezji to zmodyfikowany grundigowski z MK235 i późniejszych. Autor tematu powinien zakupić komplet kół zębatych - pośrednie i to montowane na kole zamachowym.
  • Pomocny post
    #6 21347546
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 717
    Kiedyś kółka zębate były znormalizowane tj. podobne stosowano w różnych urządzeniach.
    Zobacz sklepy modelarskie.
    Jeżeli bardzo zależy:
    Na krótką metę takie kółko można "naprawić".
    Na gorąco ścisnąć uszkodzoną część obwodu.
    W tym miejscu promień zwiększy się - można wypiłować nowe zęby.
    Ew. odcisnąć robiąc formę i odlać z żywicy.
    W miarę elastycznej, żeby nie zniszczyć zębów współpracujących.
    I pytanie - czym było spowodowane uszkodzenie, żeby nie powtórzyło się po naprawie.
  • #7 21348439
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Mały metalowy klips leży na niebiesko-białym tle. witam dziękuję wszystkim za porady czy zestaw kół z linku poniżej będzie pasował?

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/shopping?q...cFGtDNmcKeNpz9EJ1w5Tgh2Qmzp_l9x7GROxi5Ry_JwoT

Mam jeszcze jedno pytanie gdzie powinno być to zabezpieczenie którego dołanczam zdjęcie bo było luzem i nie wiem gdzie powinno być założone ?
    Co do tego jak powstało uszkodzenie to szczerze mówiąc nie mam pojęcia do stałe, go już tak uszkodzonego pewnie po prostu wynika to z naturalnego zużycia.
    Uprzejmie proszę o porady. Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę Zbliżenie na małą metalową klamrę na papierze.

Dodano po 1 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/tryb-zebatka-grundi...6hS-9YVMSYSAMkCuFlsUxz_wi4l7iNO8JeNn7zwjHDPFM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21348504
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Takie zabezpieczenie jest na końcu każdego wałka/ośki, na którym jest odpowiedni rowek. Musisz sam znaleźć.
  • Pomocny post
    #9 21348609
    ml
    Poziom 30  
    balonika3 napisał:
    Takie zabezpieczenie jest na końcu każdego wałka/ośki, na którym jest odpowiedni rowek. Musisz sam znaleźć.

Akurat takie pierścienie można użyć i bez rowka.
  • #11 21348919
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam ok dziękuję za porady muszę popatrzeć za ewentualnym miejscem gdzie mogłoby się znajdować to zabezpieczenie

Dodano po 1 [minuty]:

a czy te zębatki z linków które podesłałem wyżyj będą pasować do tej mojej finezji?
  • #12 21354185
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam ponownie dziś wymieniłem zębatki i napędy działają jak należy ale mam kolejny problem gdyż nie słychać dźwięku z odtwarzanej kasety podłanczałem słuchawki do gniazda słuchawkowego ( zdjęcie gniazda w załączniku) i nic nie słychać tylko szum jednostajny bez względu czy odtwarzana jest kaseta czy nie i chciałem zapytać który klawisz oprócz play musibyć wciśniety aby było słychać dzwięk z kasety ps otwałlem go jeszcze od strony kasety i widziałem że jeden mikrostyk jakby nie łączył ( 2 zielone kable) ( ma uszkodzone mocowanie) gdy go zwieram to zapala się lamka ozanczona CRO ( druga od lewej na pulpicie)co oznacza ta kontrolka czy to może uszkodzenie tego wyłącznika powoduje brak dźwięku?. W zalącznikach przesyłam zdjęcie gnazd , tego mikrostyku i zdjecia głowic uprzejmie proszę o zapoznanie się z nimi i udzielenie mi porady gdzie dalej szukać przyczyny braku dźwięku Zbliżenie na trzy gniazda DIN w urządzeniu elektronicznym. Zbliżenie na uszkodzony mikrostyk w kasecie magnetofonowej z opisem BRG 3D24N 2Y28 i podłączonymi przewodami. Zbliżenie na wnętrze magnetofonu z widocznymi elementami mechanicznymi i elektronicznymi. Wnętrze urządzenia z widocznymi płytkami elektronicznymi i okablowaniem. Widok panelu przedniego magnetofonu Unitra M 536 SD z kasetą w kieszeni.
  • #13 21354236
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Cro2 to sygnał że jest włożona taśma chromowa, ma inne wycięcia na tyle kasety i wtedy te styki są użyte. Przy zwykłej żelazówce nie biorą udziału.
    Do odsłuchu tylko PLAY. Skoro szum to trzeba prześledzić tor sygnału od głowicy. Przełącznik odczyt/zapis jako pierwszy podejrzany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21354239
    ml
    Poziom 30  
    CrO2 oznacza kaste z taśma chromową i poza innym nieznacznym osłabieniem wysokich przy odtwarzaniu nie ma wpływu na dźwięk. Sprawdź w jakiej pozycji jest suwak przełacznika zapis/odczyt.
  • #15 21354242
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 981
    Dociśnij ten isostat za kasetą w mechanice, na moje wygląda na jakiś za krótki, ale może taki na być.
    Ten isostat po wciśnięciu, może, i pewnie łączy jakiś tor sygnałowy.
    Zewrzyj czerwony z czerwonym, zobacz czy odezwie się jeden kanał.
    Możesz mieć takie przełączniki do czyszczenia.
    piotrpawlak5 napisał:
    widziałem że jeden mikrostyk jakby nie łączył ( 2 zielone kable) ( ma uszkodzone mocowanie) gdy go zwieram to zapala się lamka ozanczona CRO

Chyba włączyłeś kasetę chromową...
  • #16 21354256
    olaf x
    Poziom 34  
    Isostat odpowiada za wyjście sygnału na zewnętrzny wzmacniacz do gniazda "radio" przy wciśnięciu (start) i odcięcie go całkowite przy cofnięciu (stop)
  • #18 21354623
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam próbowalem wcisnąć ten suwak zapis odczyt (rozumiem że chodzi o guzik z napisem zapis?) ale nie mogę go w ogóle ruszyć próbowałem zkaseta i bez i nic
  • Pomocny post
    #19 21354641
    g107r
    Poziom 41  
    Cofnij, żeby ten ząbek nie wchodził w kasetę, zaklej otwór w kasecie taśmą.
    To blokada zapisywania nagranej już kasety, po nagraniu, wyłamywało się skrajny ząbek w kasecie (z obu stron).
    Wnętrze urządzenia elektronicznego z widoczną płytką drukowaną i przewodami.
    Nie tu, to szukaj dalej co blokuje.
  • Pomocny post
    #20 21354647
    olaf x
    Poziom 34  
    Zapewne kaseta ma z tyłu wyłamane ząbki, fabrycznie nagrane miały tak - zabezpieczenie przed skasowaniem przy niechcący wciśnięciu ZAPIS. Jeśli tak jest zaklej je kawałkiem taśmy klejącej. Powinno zadziałać. Jeśli ząbki nie są wyłamane sprawdź mechanikę, również możliwe że w suwaku odczyt/zapis smar zastygł "na twardo". Po kolei trzeba eliminować ewentualne przyczyny.
    Ups... pisaliśmy jednocześnie, kolega wyżej był szybszy :)
  • Pomocny post
    #21 21354653
    g107r
    Poziom 41  
    Ten ząbek, blokada, musi podnieść następny kawałek plastiku i odblokować ten czerwony "kwadracik" z czymś białym widoczny obok kasety.
    Chyba to, ze 30 lat nie widziałem Finezji na żywo...
  • #22 21354672
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam dziękuję za porady popołudniu spróbuję i dam znać jak mi poszło ps a jak sprawdzić czy głowica odczytu jest dobra?
  • Pomocny post
    #23 21354708
    olaf x
    Poziom 34  
    Wizualnie - czoło głowicy. Potem już w działaniu. Nie mierz na ciągłość uzwojeń głowicy omomierzem.
    A przede wszystkim patrząc na foty mam wrażenie, że wnętrze jest zawalone tłustym kurzem, to najpierw trzeba usunąć przed ingerencjami.
  • #24 21354866
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Dziękuję za porady będę w domu to spróbuję to wyczyscic

Dodano po 7 [godziny] 48 [minuty]:

Witam więc tak rozebrałem go dziś popołudniu po raz kolejny wyczyściłem wszystko jak tylko się dało spryskałem wszystkie styki kontaktem s63 i powiem to tak to co wyglada na zdjeciu w miejscu kasety jako kurz to raczej nim nie jest bo za nic nie chce zejść to już weszło w plastik obejrzałem z bliska głowice są jakby czymś pokryte ale nie mogę tego niczym z nich usunąć potencjometry od kanałów reagują nawet gdy przełanczam guziki na panelu sterowania ręaguja także przy włączeniu i wciśnieciu odtwarzania z tym, że wygląda to tak wciskam odtwarzanie wskaźniki kanałów podejdą do połowy wartości i od razu spadają do zera w słuchawkach podczas odtwarzania słychać szum i czasami także trzaski jutro jeszcze raz zajrzę do przełącznika zapis odczyt chodź dziś go przeglądałem i działał niby normalnie dodam jeszcze ,że przykładałem śrubokręt to każdego pinu przy głowicach i za Wnętrze urządzenia z widocznymi komponentami elektrycznymi i kurzem. każdym razem było slychać w to w słuchawkach . Znalazłem także jeszcze jedną mała sprężynkę i nie wiem od czego ona jest.
    Poniżej przesyłam zdjęcia tej sprężyny i głowic. Uprzejmie proszę o porady . Dziękuję Mała metalowa sprężynka na ciemnym tle. Zbliżenie wnętrza urządzenia elektronicznego z widocznymi częściami i kurzem.
  • Pomocny post
    #25 21355582
    olaf x
    Poziom 34  
    Głowica węgierska, średniej jakości, ale fota pod takim kątem, że trudno powiedzieć czy tak wytarta, czy tak zabrudzona. Preparat video98, a może też być IPA. Zwróć uwagę, że tak samo zanieczyszczona jest gumowa rolka prowadząca i na tej samej wysokości wałek przesuwu. To wszystko trzeba doczyścić.
    Dotykałeś do pinów , było to słychać, zakładam że tor odczytu powinien działać, a kaseta nie jest po prostu czysta/skasowana? Można na próbę podstawić głowicę sprawną, zresztą ta na pewno była wymieniana, bo lakier czerwony jest na śrubie a nie ma na podstawie głowicy, zresztą widać że była kręcona śrubokrętem. Na pewno jest równolegle do taśmy? Na pewno w kasecie jest od strony głowic blaszka z filcem dociskająca taśmę do głowicy? Na pewno taśma ma prawidłowy przesuw?
  • Pomocny post
    #26 21356138
    przemyslawbezeg
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Ja uszkodzona zębatkę naprawiłem tak:
    Plastelina, odcisnoc ładnie i tą formę zalać żywica epoksydową. Wyszło mocniejsze niż oryginał.
  • #27 21356711
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam dziekuję za porady jutro z samego rana znowu podejdę do tematu spróbuję jeszcze raz mocniej to wszystko wyczyścić i jeszcze raz jakoś nasmarować czy przeczyścić ten wyłącznik zapis odczyt kaseta jest z oryginalnym nagraniem zresztą sprawdzałem to na kilku kasetach i rezultat jest ten sam przesuw taśmy wygląda na normalny ułożenie głowicy wygląda równolegle do taśmy
    . Dziękuję za udzielenie mi porad i wskazówek jutro napiszę czy coś udało mi się osiągnąć?
  • #28 21357326
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam panowie dziękuję za porady dzisiaj z samego rana znowu podeszłe do tematu i udało mi się naprawić sprzęt gra idealnie jak nowy i taka moja porada jeśli ktoś będzie miał taki przypadek jak ja miałem z tą finezja i po włączeniu play będą się paliwszystkie kontrolki to oznacza że jest zwarcie w przełącznik zapisu wyczyściłem ten przełącznik preparatem kontakt PR wyczyściłem rolki, głowice i przełączniki przy klawiaturze i sprzęt śmiga jak nowy a kontrolki od tej pory pala się faktycznie tylko w momencie w ciśnięcia klawisza zapisu . Jeszcze raz dziękuję za porady
  • REKLAMA
  • #29 21360219
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Pomogło dogłębne czyszczenie wszystkiego po czym idzie taśma oraz przeczyszczenie wyłącznika zapis odczyt( był zwarty)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej zębatki napędu w magnetofonie Unitra Finezja 1. Użytkownik, będący fanem marki Unitra, poszukiwał porad dotyczących naprawy lub wymiany uszkodzonej części. Uczestnicy forum sugerowali, że zębatkę można wymienić na nową, a także wskazywali na możliwość naprawy poprzez formowanie lub odlewanie z żywicy. Wskazano, że mechanizm Finezji 1 jest zmodyfikowaną wersją grundigowskiego MK235. Po wymianie zębatek użytkownik napotkał nowy problem z brakiem dźwięku podczas odtwarzania kaset, co związane było z uszkodzeniem mikrostyku oraz koniecznością czyszczenia głowicy i przełącznika zapis/odczyt. Ostatecznie, po dokładnym czyszczeniu i naprawach, sprzęt zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA