logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł LAMBORGHINI - jak obniżyć rachunki za gaz i wybrać nowy piec?

rudenka55 31 Maj 2011 09:01 7263 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak obniżyć rachunki za gaz i jaki kocioł dwufunkcyjny wybrać zamiast starego pieca w dobrze ocieplonym mieszkaniu?

Najpierw sprawdź bezpieczeństwo i stan instalacji: jeśli z pieca czuć spaliny lub gaz, przestań go używać i wezwij serwis oraz kominiarza, bo problem może leżeć w przewodach kominowych lub wentylacji [#9561860][#9561974] Wysokie rachunki nie muszą wynikać wyłącznie z wieku kotła — wpływają na nie też stan techniczny urządzenia, jego zanieczyszczenie, niedobór powietrza, temperatura w mieszkaniu i sposób użytkowania; źle zanieczyszczony kocioł może zużywać nawet 2–3 razy więcej gazu niż powinien [#9577671][#9591812] Jeśli wymieniasz urządzenie, sensownym wyborem jest kocioł z zamkniętą komorą spalania (turbo), najlepiej z nowym systemem spalinowym; jest bezpieczniejszy, a przy wyborze marki warto kierować się przede wszystkim dostępnością najbliższego serwisu [#9564818][#9568596][#9592197] Kocioł kondensacyjny zużywa najmniej gazu i daje największy komfort, ale dla dobrze ocieplonego mieszkania do 70 m² może być ekonomicznie wątpliwy, bo jest droższy o 50–100% i ma wyższe koszty przeglądów [#9577671] Rachunki obniży też termostat pokojowy z programatorem tygodniowym, obniżanie temperatury nocą i gdy nikogo nie ma w domu, coroczny przegląd oraz ograniczanie strat ciepła [#9592197][#9596237]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 9561839
    rudenka55
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. W temacie jestem zielona. Mieszkam w kamienicy która jest ocieplona i ma nowe okna. Mianowicie problem polega na wysokich rachunkach za gaz. A mieszkania każdy ogrzewa na własny koszt. W tym momencie posiadam piec dwufunkcyjny. I podejrzewam ,że koszty tych rachunków są dzięki temu zabytku. W ogóle jeśli żadne okno nie jest otwarte w mieszkaniu to podczas puszczania cieple wody strasznie czuć gaz... albo podczas dłuższej kąpieli...aż strach. Czy w związku z tym mógłby ktoś doradzić jakiś konkretnie piec / kocioł (nie wiem jaka różnica jest między jednym a drugim)oszczędniejszy. A i jeszcze jedno pytanie czym się różni piec z otwartą i zamkniętą komorą?? Czy to ma duże znaczenie?? W tym momencie posiadam piec firmy LAMBORGHINI w tym mieszkaniu jest on chyba od ponad 13 lat!! Czy sądzicie ,że wina tych rachunków to "zasługa" tego sprzętu?? czy to jest tylko moje wytłumaczenie dla tych kolosalnych rachunków?? Z góry dziękuje3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 9561860
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Czujesz gaz czy spaliny z pieca? Zaprzestań lepiej używać tego urządzenia - w pierwszym przypadku wizyta serwisu w drugim kominiarza gdyż najprawdopodobniej jest problem z drożnością przewodów kominowych lub wentylacją (wlot/wylot).
  • REKLAMA
  • #3 9561861
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    W częsci eksploatacji pieca, czy był on konserwowany regularnie?

Zadzwoń po gazownika, umów sie na wizyte z nim, niech zapozna się ze stanem
    faktycznym pieca.

Oceni, czy warto go konserwować. Czy zakupić nowy.

Zasada działania pieca nowego jest nadal taka sama, spalanie gazu :idea:
  • #4 9561925
    rudenka55
    Poziom 10  
    Już Pan od pieca był u nas kilka krotnie czyścił wszystko i było ok na kilka dni. Zostało doradzone przede wszystkim: wymiana pieca bo już jest stary i nie oszczędny a po drugie wymiana rur. A poza tym to piec ma dziwne działanie nie zawsze leci ciepła woda po jakiejś chwili od włączenia kranu a czasami leci wrzątek... A z w łazience czuć gaz a nie spaliny.

Dodano po 4 [minuty]:

Tzn te zapach co czuć to spaliny a nie gaz...przepraszam za pomyłkę. Myślę o gazie i pisze o gazie.
  • #5 9561974
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Obecnosc spalin, moze wskazywać na niesprawną instalację odprowadzania spalin.
    +kominiarz
  • #6 9562007
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Na rachunki na pewno ma wpływ stan techniczny i jakość pieca. Ma na nie również wpływ termoizolacja lokalu oraz temperatura jaką chcemy osiągać w pomieszczeniach. Jeśli lubisz ciepło i będziesz utrzymywać temp rzędu 26-30C (bo i takie potrzeby użytkowników się spotyka) to i rachunki za gaz będą odpowiednie. Trzeba też nauczyć się wietrzyć mieszkanie w zimie. Nie włącza się pieca na max i otwiera okna bo to wypuszczenie pieniędzy w powietrze, itd. Co do urządzeń to nowe mają lepiej wykonane i bardziej rozbudowane funkcje oszczędzania energii niż te z przed kilku - kilkunastu lat. Piec z zamkniętą i otwartą komorą spalania różnią się przede wszystkim sposobem wykonania tejże właśnie komory spalania. Do otwartej komory powietrze doprowadzane jest z pomieszczenia i można patrzeć sobie na płomień - w zamkniętej komorze nic nie zobaczysz a powietrze zasilające piec jest brane z przewodu kominowego (komin typu rura w rurze) bądź z poza pomieszczenia (oddzielna rura wyprowadzona na zewnątrz). Bezpieczniejsze i bardziej wydajne z tych 2 rodzajów są piece z zamkniętą komorą spalania.
  • #7 9562592
    rudenka55
    Poziom 10  
    temperatura w zimie to wystarczajaco kolo 20 stopni nie wiecej. Piec jest nastawiony na mniejsza polowe grzania. A tak jak juz pisalam to kamienica jest ocieplona. Naprawdę nie używamy maksymalnie grzania. Poprzednich zim to temperatura w mieszkaniu przy oszczedzaniu wynosila kolo 18 stopni!! A wracajac do tematu jaki piec (marka,model) mozecie polecic?? tak czy tak sadze,ze piec po 13 latach nie jest juz z tych oszczednych. U nas jest przewod kominowego. Polecono nam tez wymienic te rury bo nie wiadomo ile maja lat. A to tez kolejny koszt,slyszałam ze te rury sa dosyc drogie
  • #8 9564818
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Kup kocioł z zamkniętą komorą spalania, przy okazji wymieniając system spalinowy. Marka? Poszukaj na swoim terenie serwisanta, żebyś nie musiała długo czekać na jego wizytę w razie "W"
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 9565111
    rudenka55
    Poziom 10  
    A gdzie moge psozukac serwisantow? W sklepach gdzie sa na sprzedarz piece??
    W jednym sklepie Pan doradził mi piec ThemaClasic 21 E wersje z zamknieta komora spalania? Czy te piece sa dobre czy poszukac innych?? Dziekuje wszystkim za chec pomocy.
  • #10 9565476
    Elektronik223
    Poziom 19  
    za producentem kotła
    patrząc na parametry, kocioł z zamkniętą komorą, jest mniej oszczędny
    od kotła z otwartą komorą.

Mniej wydajny, przeplyw wody podgrzanej do 30 st.C w zamknietym 10L/min, w otwartym 12L/min

Śmiem nazwać rzeczy po imieniu, Pan naciąga :D

Co do serwisantów tego sprzetu, zwykle sprzedawcy mają namiary.
    Nie zaszkodzi też porozmawiać z ludźmi w okolicy, stojąc np w kolejce po mięso
    lub ogórki, pomidory - nie te z niemiec!
  • #11 9566590
    rudenka55
    Poziom 10  
    "Bezpieczniejsze i bardziej wydajne z tych 2 rodzajów są piece z zamkniętą komorą spalania" to ja już teraz nie wiem nic....Jeden Pan pisze ,że zamkniętą komorą jest oszczędniejszy a drugi pan pisze ,że z otwartą... Mi naprawdę chodzi o to ,żeby kupić piec który będzie oszczędny. Bo wszystko teraz drożeje a pensje niewiele idą w górę. A poza tym są zakup pieca też troszkę kosztuje a jak już chce coś kupić to żeby mi dobrze posłużyło i na kilka dobrych lat. Bo niestety mnie nie stać na wymianę pieca co parę lat. A znajomi jedni chwalą swoje piece a drudzy narzekają... Zwróciłam sie tutaj na forum do fachowców o poradę,dlatego też nie będę sie sugerować znajomymi ,którzy w tym temacie są zieleni tak jak ja. Więc proszę o dobrą rade,i może jakiś konkretny model pieca ?? Albo przynajmniej dobrą firme. Mieszkanie mam koło 70m. A z serwisantami to chyba nie ma większych problemów. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 9566871
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Kolego/Koleżanko, podalemCi metodę poszukiwania kotła dwufunkcyjnego.

Na stronie maszporównanie, stronie producenta.

W większości przypadków ołówek w dłoń i notować trzeba
    moc kotla, zapotrzebowanie gazu by tę moc osiągnąć
    stosunek podgrzania wody do przepływu.

W omawianym przykładzie, śledząckluczowe parametry.
    Parametry wyraźnie świadczą na niekorzyść kotła zamkntego:D
  • #13 9567018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9567347
    rudenka55
    Poziom 10  
    Czyli podsumowując : kotły otwarte są oszczędniejsze a kotły zamkniete bezpieczniejsze?
  • #15 9567473
    Elektronik223
    Poziom 19  
    nie, w żadnym razienie.
    model kotła oszczędnego zależy w dużej mierze od producenta.

czyli, przytoczony producent produkuje akurat takie kotły
    że otwarty jest oszczędniejszy od zamknietego.

w żadnym razie nie generalizuj.

spisz na kartce parametry kotła omawianego w tym przykładzie
    jako wzorcowy - taki punkt odniesienia. I zacznij szukać kotła
    czy kotły innych producentów. :idea:
  • #16 9567699
    rudenka55
    Poziom 10  
    a jacy producenci sa dobrzy? Zeby jakos zaczac szukac. Czy nie ma jakiejs konkretnej najlepszej firmy?
  • #17 9567760
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Elektronik223 napisał:
    ... model kotła oszczędnego zależy w dużej mierze od producenta.

??? - nie rozumiem

Niech Pani da sobe spokój z porównywaniem parametrów z tabel z danych technicznych poszczególnych kotłów. My Polacy chyba mamy to we krwi że już na wstępie chcemy wiedzieć lepiej niż jakiś branżysta. Po prostu zajdź do 2-3 firm i poproś o oferty. Jak już wybierzesz odpowiedniego montera to spisz z nim umowę a potem odbierz rachunek za wykonaną robotę i wydaną kasę (czyt. zapłać VAT, zarządaj protokołu odbioru, zarządaj karty gwarancyjnej) dzięki czemu ów delikwent (specjalista-monter) będzie musiał mieć na uwadze, że jeżeli spieprzy temat to tak łatwo się od Ciebie nie uwolni. Czy to takie trudne?
  • #18 9567783
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Poza wymienionym: Valliant, Viessmann, Junkers

Dodano po 40 [minuty]:

wawrzeczko_t napisał:

??? - nie rozumiem

Zasada działania pieca nowego jest nadal taka sama, spalanie gazu

wawrzeczko_t napisał:

Niech Pani da sobe spokój z porównywaniem parametrów z tabel z danych technicznych poszczególnych kotłów.

to jest nic innego jak:
    wawrzeczko_t napisał:

Po prostu zajdź do 2-3 firm i poproś o oferty.

wawrzeczko_t napisał:

My Polacy chyba mamy to we krwi że już na wstępie chcemy wiedzieć lepiej niż jakiś branżysta.
    Po prostu zeby tego watu za duzo nie zaplacic, jestesmy przy okazji prawnikami ;)
    wawrzeczko_t napisał:
    ...to spisz z nim umowę a potem odbierz rachunek za wykonaną robotę i wydaną kasę (czyt. zapłać VAT, zarządaj protokołu odbioru, zarządaj karty gwarancyjnej) dzięki czemu ów delikwent (specjalista-monter) będzie musiał mieć na uwadze, że jeżeli spieprzy temat to tak łatwo się od Ciebie nie uwolni.

podstawą dobrze skonstruowana umowa, dzięki temu spędzimy więcej czasu w sądach, aniżeli ciesząc się ciepłem we własnym gniazdku. Ach. przepraszam za rozbuchany sarkazm :D
  • #19 9568224
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    Umowy trzeba jeszcze czytać przed podpisaniem, lub uzgodnić ich treść na naszą korzyść (na korzyść klienta). Vat trzeba płacić - wszyscy równo 8 lub 23%.

Jak kolega Walker wcześniej wspomniał, proponuję inwestycję w kociołek z zamkniętą komorą spalania. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
    Inwestycja we wkład kominowy, będzie inwestycją na długie lata. Nawet za kilkanaście lat, najprawdopodobniej ten wkład będzie można wykorzystać (np. do współpracy z kotłem kondensacyjnym).
    Wybieraj sprawdzonych producentów:
    Immergas (Włoski), Vaillant (Niemcy)/Saunier Duval (Francja) - aktualnie pod jedną banderą jako Vaillant Group, Termet (Polska), Broetje (marka własna hurtowni Bims Plus, osobiście słabo znam markę, choć serwisanci chwalą te urządzenia), Wolf (Niemcy), Viessmann (Niemcy).
    Ja bym się zastanawiał nad Immergasem, ponieważ jest mały i tani :)
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #20 9568596
    serwisant73
    Ocena: 1260
    Ta dyskusja zboczyła zasadniczo z zakładanego toru. Myślę ,że najrozsądniej będzie posłuchać rady mojego kolegi mirrza . Wybierz taką markę , której serwis jest najbliżej. Co do oszczędności , to odpowiednio ustawiona moc kotła jest jedynym jej wyznacznikiem. A swoją drogą , jeśli już inwestować w nowy kocioł , to dlaczego nie od razu w kondensacyjny?
  • #21 9569758
    kabee84

Poziom 24  
    serwisant73 napisał:
    Myślę ,że najrozsądniej będzie posłuchać rady mojego kolegi mirrza . Wybierz taką markę , której serwis jest najbliżej. Co do oszczędności , to odpowiednio ustawiona moc kotła jest jedynym jej wyznacznikiem. A swoją drogą , jeśli już inwestować w nowy kocioł , to dlaczego nie od razu w kondensacyjny?

Pewnie dlatego, że jest dwa razy droższy w zakupie...
    Oszczędności były by na pewno, tylko kiedy on by zapracował na różnicę w cenie?
    Konto firmowe:
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #22 9571266
    rudenka55
    Poziom 10  
    To ile mniej wiecej kosztuja takei piece kondensacyjne?
  • #23 9571821
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 238
    Ceny kotłów kondensacyjnych możesz porównać na Allegro.
    Ktoś odradzał Ci kondensata, bo nie doczekasz zwrotu kosztów, ale ważniejszy jest komfort, wygoda i bezpieczeństwo.
    Moja rada: poszukaj w pobliżu ekipę montującą kotły mającą wszelkie uprawnienia ( gazowe, kominiarskie itp.) i zatrudniającą rerwisanta.
    Ja tak zrobiłem trzy lata temu. Kocioł Victrix Zeus Superior, sterownik SuperCAR. Pięć lat gwarancji. Dwa dni pracy ekipy. Koszt 7200 ZŁP.
    Możesz dobrać sobie kocioł o małych gabarytach, który może być np. w łazience.
  • #24 9571892
    serwisant73
    Ocena: 1260
    Pewnie dlatego, że jest dwa razy droższy w zakupie...
    Oszczędności były by na pewno, tylko kiedy on by zapracował na różnicę w cenie?[/quote]

A to ciekawa teoria...
    Fakt , jest droższy ale bez przesady. Nie wiemy nic o instalacji ,pod którą miałby pracować . Może jest stara z dużym zładem a wtedy zwrócił by się zaskakująco szybko...
    Dziwi mnie nadal nasz polski strach przed tym co nowe i co mogło by dać nam oszczędności .
  • REKLAMA
  • #25 9572142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 9577671
    1Qmaty
    Poziom 19  
    Ocena: 139
    Wina tych rachunków to częściowo zasługa „tego sprzętu”, a niestety Twoja chyba też, a może i większa. Oczywiście nie można jednak wykluczyć zużycia, niesprawności kotła, instalacji c.o. lub przewodu kominowego, albo nieprawidłowej regulacji kotła lub c.o.
    Kocioł gazowy o mocy np. 24 kW pracując na pełnej mocy potrzebuje ok. 35-40 m3/godz. świeżego powietrza dostarczonego z zewnątrz. Jeśli pracuje w prawie szczelnie zamniętym mieszkaniu i nie ma prawidłowego dopływu świeżego powietrza przez kratkę w ścianie zewn., to otrzymuje mniejszą, od wymaganej, ilość powietrza (tlenu).
    Wtedy:
    1. spaliny częściowo wydostają się do mieszkania,
    2. następuje niecałkowite spalanie gazu –wzrasta zużycie,
    3. znacznie wzrasta zawartość tlenku węgla (czadu) w spalinach –dodatkowe zagrożenie,
    4. następuje znacznie szybsze zanieczyszczenie nagrzewnicy „zabytku” –pogorszenie wymiany ciepła między spalinami a wodą i utrudnienie przepływu spalin.

Kocioł turbo, czyli z zamknięta komorą spalnia jest bezpieczniejszy. Jakość powietrza wewn. nie wpływa na jego pracę. Sprawność, obliczana wg obecnie obowiązujacych wytycznych, jest np. dla marki Vaillant (93%) taka sama jak dla kotła z otwartą komora spalania. Natomiast dodatkowe, dość znaczne, oszczędności uzyskuje się poprzez:
    1. zastosowanie, zgodnego z instrukcja, współśrodkowego systemu powietrzno spalinowego, gdzie odzyskuje się dodatkowo
    ciepło spalin wylotowych,
    2. brak wychładzania mieszkania powietrzem zewnetrznym,
    3. mniejsze straty własne przez obudowę,
    4. mniejsze postojowe straty kominowe.

Kocioł kondensacyjny zużywa najmniej gazu i jest najbardziej: ekologiczny, cichy, bezpieczny. Dodatkowe oszczędności j.w., przy turbo.
    Uważam jednak, że stosowanie dwufunkcyjnego kotła kondensacyjnego dla dobrze docieplonego mieszkania o pow. < 70 m2 może być wątpliwe ekonomicznie. Wprawdzie sprawność większa o ok. 11% w trybie c.w. i ok. 16% w trybie c.o. (dla temperatur zasilania/powrotu 40/30 st. C), ale koszt kotła i montażu większy o 50-100% i większe koszty przeglądów.
    Przy optymalnej kombinacji, kocioł – instalacja c.o., komfort ogrzewania podnosi głównie rodzaj porgramowanego regulatora, pokojowy, pogodowy, pogodowo pokojowy.
    Przy wyborze marki, rodzaju i mocy kotła dobrze jest wziąć pod uwagę również dostępność serwisu, oraz skonsultować się z serwisantem, który może najlepiej doradzić.
    Jeśli masz mieszkanie o umiarkowanej wielkości, to wydaje się, że właściwym był by kocioł turbo, chociaż „zieloni” chyba bardziej stawiają na ekologię.

Pozdrawiam Krynicę, a szczególnie ul. Kraszewskiego.
  • #27 9578230
    rudenka55
    Poziom 10  
    Czym ta ulica zasłużyła na na szczególne pozdrowienia:)?:) Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedż. teraz to już mam całkowitą jasność . Moje mieszkanie nie ma więcej niz 70 metrów więc chyba wystarczy "tańszy" z zamknita komora. Dziekuje
  • #28 9590337
    kabee84

Poziom 24  
    serwisant73 napisał:

A to ciekawa teoria...
    Fakt , jest droższy ale bez przesady. Nie wiemy nic o instalacji ,pod którą miałby pracować . Może jest stara z dużym zładem a wtedy zwrócił by się zaskakująco szybko...
    Dziwi mnie nadal nasz polski strach przed tym co nowe i co mogło by dać nam oszczędności .

To nie jest strach, tylko zdrowy rozsądek (którego niektórym chyba brakuje).
    Bardzo fajnie opisał sprawę kolega 1Qmaty .
    Jeśli rachunek za ogrzewanie mieszkania do 70m2 nie powinien być wyższy niż 350zł na miesiąc w okresie zimowym, a kondens jest oszczędniejszy o jakieś 15%, to (w dużym uprosznieniu) 15% z 350zł daje nam około 50-60zł miesięcznie. Ile musi minąć lat (sezon grzewczy nie trwa 12 miesięcy....), aby zwróciła się różnica w cenie pomiędzy kotłem z zamkniętą komorą spalania a kotłem kondensacyjnym?
    Konto firmowe:
  • #29 9590761
    rudenka55
    Poziom 10  
    Ile rachunki nie powinny przekraczać?? 350 zl?? To jest prawie jedna trzecia tego co sie płaci w zimie za jeden meisiac u nas!!! Nie wierze ,ze az taka różnica może być.Wychodzi nas mięsiecznie średnio 900zł!!
  • #30 9591812
    kabee84

Poziom 24  
    rudenka55 napisał:
    Ile rachunki nie powinny przekraczać?? 350 zl?? To jest prawie jedna trzecia tego co sie płaci w zimie za jeden meisiac u nas!!! Nie wierze ,ze az taka różnica może być.Wychodzi nas mięsiecznie średnio 900zł!!

Jak za całą kamienicę to nawet dość mało.......

Jeśli za jedno mieszkanie to coś jest nie tak i to na pewno nie jest wina wyłącznie kotła.

Trzeba zacząć od sprawdzenia, gdzie to ciepło spier... ekhem. Ucieka.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik mieszka w ocieplonej kamienicy z nowymi oknami, ale boryka się z wysokimi rachunkami za gaz, korzystając z pieca dwufunkcyjnego marki LAMBORGHINI, który ma ponad 13 lat. W dyskusji poruszono kwestie związane z konserwacją pieca, jego wydajnością oraz bezpieczeństwem. Użytkownicy zalecają wymianę pieca na nowy, bardziej oszczędny model, preferując kotły z zamkniętą komorą spalania, które są bezpieczniejsze, ale mogą być mniej wydajne niż te z otwartą komorą. Wskazano na znaczenie regularnych przeglądów oraz odpowiedniego ustawienia temperatury, aby zredukować zużycie gazu. Użytkownicy podali kilka rekomendowanych marek, takich jak Vaillant, Viessmann, Immergas oraz Junkers, a także model ThemaClasic 21 E.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA