logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlink Dir-300 brak internetu po burzy, dioda zielona, brak połączenia WiFi

JPE 31 Maj 2011 22:05 2369 3
REKLAMA
  • #1 9564254
    JPE
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam.

Wszystko działało po wifi do czasu burzy kiedy lokalnemu dostawcy internetu po skrętce coś się uszkodziło. Ruter u mnie tylko sygnalizował brakiem zielonego podświetlenia diody internet (tak jak bym wypiął przewód fizycznie).
    Na drugi dzień kiedy awarie usunęli, włączyłem laptopa i okazuje się pomimo zielonej diody połączenia internetowego, brak internetu po wifi. Zrobiłem reset routera wpisałem mu wszystko ponownie, ruter widzi sieć internetową, ale internetu nie ma.
    Z laptopa mogę wejść w ustawienia routera i zmieniać ustawienia, laptop łączy się bez problemu po wifi z routerem i to tyle. Próbowałem podpiąć laptop fizycznie kablem do portu lan i dalej to samo mało tego, nie mogę wejść w ustawienia rotera po karcie sieciowej laptopa tylko po wifi.

Jak mam podpięty router kablem z laptopem, to jak zmienię adres lan w routerze to nie moge się połączyć z routerem przez nowy adres, muszę wtedy go znowu resetować.

Robiłem upgrade firmware.Efektów brak.

Proszę o pomoc;)

Z góry serdecznie dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 9564882
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Trochę chaotycznie napisałeś i bez konkretów.
    1. Czy jak podpinasz kabel "sieci internetowej" bezpośrednio do notebooka to masz Internet?
    2. Podczas połączenia przy którym teoretycznie powinieneś mieć Internet. Otwórz linię poleceń (Start > Uruchom > cmd i enter), a następnie w czarnym okienku wpisz "ping 213.180.146.27". Jaki efekt?
  • REKLAMA
  • #3 9565042
    JPE
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam.

Wiem, próbowałem opisać wszystko co się dzieje.

1.Jak podłącze przewód internetu bezpośrednio do komputera to mam internet.
    2.Próba ping 213.180.146.27 (kiedy jestem połączony komputerem do routera po wifi) daje rezultat w postaci komunikatu "request timed out"
  • #4 9565057
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Powiem tak - jeśli wszystko stało się po burzy, bezpośrednio połączone działa, po podłączeniu routera do kabla "z internetem" w statusie routera nie pojawia się właściwy adres na porcie WAN i nie działają porty LAN, to jest duża szansa, że wszystkie porty kablowe są upalone... W tym wypadku router na złom.
REKLAMA