Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia minikoparka Kubota

mariohero 01 Jun 2011 09:05 5899 9
    mariohero
    Level 2  
    Witam.
    Mam następujący problem: posiadam minikoparkę z silnikiem KUBOTA. Jest zainstalowany alternator (z tego co udało mi się odkryć chyba jednofazowy, choć ekspertem nie jestem). W każdym razie wychodzą z niego dwa kable i na wyjściu w zależności od obrotów mam 25 - 50V napięcie zmiennego. Problem w tym, że nie ma regulatora napięcia.:(.
    Po wielu próbach, znalazłem schemat z serwisówki, jednakże nie są podane wartości elementów.
    Czy któryś z szanownych kolegów jest w stanie dobrać takowe?
    Dwie strony z serwisówki ze schematami oraz opisem podaje w załączniku.
    Dodam, że zastosowany akumulator to 12V 45Ah
    Alternator typu GP9150.
    Dane które udało mi się znaleźć: 15-16,5A 14V przy obrotach 5000rpm.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Attachments:
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolega chce zrobić samemu taki regulator?

Dodano po 53 [sekundy]:

Można prosić o fotkę tego alternatora z koparki?
    mariohero
    Level 2  
    Dodaje plik który udało mi sie znaleźć na temat tego alternatora. Dokładnie tak samo wygląda. Chciałbym zrobić samemu, ponieważ oryginalny który znalazłem na e-bay'u kosztuje ponad 500zł. Miałem nadzieje że tym sposobem uda się obniżyć nieco ten koszt:) O ile w montażu takich rzeczy mam troche doświadczenia, o tyle nie jestem w stanie dobrać odpowiednich elementów. Dlatego zwracam się do mądrzejszych od siebie.
    Pozdrawiam.
    mariohero
    Level 2  
    Właśnie problem w tym, że wszystko jest tak uchnięte "po japońsku" że nie ma tam gdzie włożyć innego altka. Ten oryginalny jest naprawde minimalnych rozmiarów.
    kkknc
    Level 43  
    Kolego a co stoi na przeszkodzie kupna orginalnego regulatora w cenie 640zł. Takie tegulatory tylko z innymi wyprowadzeniami są stosowane w silnikach Hatza, jak również w skuterach tyle że te mają troszke mniejszą moc, co przy tak bogatym wyposarzeniu elektrycznym nie ma dużego znaczenia.
    mczapski
    Level 39  
    Skoro zagadnienie do tej pory nie jest rozwiązane to tylko spróbować zastosować regulator od skutera. Wprawdzie można przypuszczać, że nie wytrzyma zrzutu wielkości 100 W ale także nie wiemy jakie jest zużycie faktyczne energii.
    mariohero
    Level 2  
    Założony alternator z tico. Wszystko hula, tak więc temat uważam za zamknięty. Dziękuje za wszystkie porady.