logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zabezpieczyc passata 1,9 tdi przed złodziejem????

mmarcin 12 Lis 2004 18:53 4647 18
REKLAMA
  • #1 980725
    mmarcin
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    mam passata1,9 tdi i nie wiem jak moge go zabezpieczyc przed złodziejem.jest to diesel i nie wiem jak to utrudnic!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 980751
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 307
    Proponuję założyć dobrą blokadę skrzyni biegów i parkować auto "tyłem do czegoś" jeśli to możliwe.
  • #3 980927
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Dobrym rozwiązaniem jest zawór paliwa umieść go blisko zbiornika, zasilanie i sterowanie pozostawiam do rozwiązania. Zawór można nabyć w sklepach z akcesoriami elektronicznymi cena oscyluje około 70-80 zl. tańszych nie polecam bo zdażają się awarie Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 980967
    picu
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    najlepiej jest założyć sobie jakieś odcięcie własnego pomysłu gdyż te zakładane przez fachowców to zlodzieje maja w jednym palcu,a i tak jak będą ci mieli ukraść to znajdą inny sposób
  • REKLAMA
  • #5 981201
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Witam.
    Jeżeli pompa jest sterowana nie linką a elektrycznie to jest możliwość "uwalenia" zasilania lub sterowania pompy.
  • #6 982300
    mmarcin
    Poziom 12  
    dzięki za podpowiedzi!!! jak można odciąc to pompe bo mam własnie takie połączenie?????????
  • #8 982959
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    kolega ma bmw tds , odcioł jeden z kabli prowadzących do pompy(odpowiedzialny za dawkowanie paliwa)
  • #9 982976
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Po pierwsze rozumiem Cie dobrze - niedawno próbowano mi zwędzic paska :-(
    Co mnie uchroniło (a raczej auto) ? Odcięcie obwodu, ale sprytnie wplecione w instalacje. Nie pytaj jak to zrobic tylko sam wykombinuj. I nieważne jak to zrobisz - ważne że nie będzie to rutynowe zabezpieczenie z którym radzą sobie dosłownie gówniarze. Najskuteczniejsze są własne patenty. Powodzenia !
  • #10 986975
    mmarcin
    Poziom 12  
    dzięki za podpowiedzi będe próbował!!!!!!!!!!!
  • #11 987025
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Witam , popieram zabezpieczenia wymyślone przez siebie (najbardziej skuteczne)np.Auto-alarmy i imobilajzery to kicha.
    Dobra rada nigdy nie rób cięcia w łatwo dostępnym miejscu,niekiedy warto rozebrać pół samochodu,żeby się wpiąć jak najgłębiej.
    Ja mam zabezpieczony samochód swoją metodą,jaką........................,
    poprostu po włączeniu zapłonu,musze dodatkowo wykonać jakąś komende idt....
    Ale samochód w dzisiejszych czasach,jest cięzko zabezpieczyć,jak mają go ukraść ,to go wezmą na lawete.
  • #12 1023435
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Nie mogłem się powstrzymać aby nie dopisać tego postu, ponieważ :

Zamontowałem radiopowiadomienie znajomemu i co, gwizdnięto by mu dość nowe Mondeo w Paryżu, ale powiadomienie zadziałało.
    Nocą pobudka i w samych gaciach gnał z 'narzędziem' w ręku do auta stojącego pod domem na chodniku i spłoszył dwóch gnojków, którzy już otwarli auto........................
    Ale mieli skuterek i był bez szans za nimi na piechotę.
    Samochód uratowany - radiopowiadomienie LCA 2200, coś ponad 200,- zł, już się zwróciło.
    I oczywiście rano telefon do mnie z podziękowaniami i rodością z dalszego posiadania forda.

Może warto zainwestować niewielkie pieniądze, a ochrona dość dobra.

Pozdrowienia.
  • #13 1023481
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Najlepiej jak jest jakieś niestandardowe zabezpieczenie. Większość kradzionych Pasków ma orginalne zabezpieczenia fabryczne. Złodzieje obchodza je w bardzo prosty sposób ... podpinają swój komputer zamiast orginalnego...
  • #14 1023578
    pepe
    Poziom 23  
    e-xtech - mylisz się, w grupie VW wystarczy po ODB i już po orginalnym immo. Tym bardziej że immo w niektórych Paskach jest poza ECU :-)
  • #15 1046053
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    e-xtech sie nie myli mozna po obd i mozna sterownikiem dlatego skutecznym zabezpieczeniem jest : usuniecie z gniazda diagnostycznego kabla linii transmisyjnej lub jego przepiecie na inny pin a w przypadku diagnozy tylko mala zworka , zabezpieczeniem na podmianke sterownika moze byc zamiana pinow we wtyczce i w samym sterowniku , spotykane sa tez sytuacje gdzie immo jest w liczniku i tamtedy sa proby ingerencji , zamiana pinu (5) w zielonej wtyczce na np 6 i przepiecie kabla uratowalo juz troche aut , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #16 1047798
    steffy
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Najlepiej sprzedać auto wtedy nie ukradną. A tak na poważnie wyrżnąć złodziei. Nie kupować od nich części. I uprzejmie donosić nawet ze wstrętem jak ktoś się brzydzi.
  • #17 1048241
    pepe
    Poziom 23  
    Niestety nie u nas :-( Nie lubie przykładów z zachodu (taki jakis uraz mam) ale akurat ten uważam za wzór: zostaw auto przed blokiem na zakazie - za 20 minut jest policja. Któryś z mieszkańców bloku zadzwonił. I tam jest to postrzegane jako wspólne dbanie o porządek, a nie donosicielstwo. Niestety do tego trzeba sprawnej i nieskorumpowanej policji ( he,he ) i zmiany naszej mentalnośći pokomunistycznej odnośnie "donoszenia". Eeee... , można by godzinami o tym gadać i niestety na gadaniu się skończy :-)
  • #18 1056347
    sobi2004
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    ..tak naprawdę to nie da się zabezpieczyć możesz cuda stworzyć a jak będą chcieli to wezmą na lawetę i juz....
  • #19 1057716
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Jeśli jest taka mozliwość, to parkowanie tyłem jak pisze zodiak318, jest dość dużym utrudnieniem wciągnięcia 'naszego pupilka' na lawetę. Polecam.
    pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczenia Volkswagena Passata 1,9 TDI przed kradzieżą. Proponowane metody obejmują mechaniczne blokady, takie jak blokada skrzyni biegów oraz parkowanie tyłem do przeszkody, co utrudnia załadunek na lawetę. Wskazano na możliwość zastosowania zaworu paliwa blisko zbiornika, sterowanego elektronicznie, co pozwala na odcięcie dopływu paliwa. W przypadku pomp paliwowych sterowanych elektrycznie sugeruje się przerwanie lub modyfikację obwodu zasilania lub sterowania pompy, np. poprzez odcięcie odpowiednich kabli lub zastosowanie niestandardowych rozwiązań własnych, które są trudniejsze do obejścia przez złodziei. Zalecane jest unikanie łatwo dostępnych miejsc cięcia przewodów oraz głębokie wpięcie się w instalację elektryczną pojazdu. Wskazano również na skuteczność niestandardowych zabezpieczeń, które nie są powszechnie znane złodziejom, oraz na ograniczenia fabrycznych alarmów i immobilizerów, które mogą być łatwo obejściem przez podłączenie własnego komputera diagnostycznego. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące modyfikacji gniazda diagnostycznego OBD, takie jak usunięcie lub przepięcie linii transmisyjnej, a także zmiana pinów we wtyczkach i sterownikach, co utrudnia podmianę ECU i obejście immobilizera. Przykład z radiopowiadomieniem LCA 2200 pokazuje, że systemy alarmowe z powiadomieniem mogą skutecznie odstraszać złodziei. Podkreślono jednak, że całkowite zabezpieczenie jest trudne, gdyż pojazd można ukraść na lawetę. Wskazano także na społeczne aspekty ochrony mienia, takie jak współpraca z policją i sąsiadami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA