logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku sieciowego do małej firmy: min. 1TB, Wi-Fi, do 800 zł

lolki 29 Sty 2014 20:40 1197 4
REKLAMA
  • #1 13236879
    lolki
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam wszystkich

Zrobiłem małą sieć w firmie z pomocą kabli i kilku switchy. Chciałbym podpiąć jakiś dysk sieciowy w celu robienia automatycznych kopii najważniejszych danych z tych komputerów. Mam pytanie odnośnie wyboru urządzenia, ale najpierw chciałbym podać kilka jego cech.
    - Pojemność min. 1TB
    - Codzienna archiwizacja danych komputerów, które są w sieci
    - Codzienny eksport zarchiwizowanych danych na zewnętrzny dysk podpięty pod USB (dodatkowa ochrona danych np. w razie kradzieży dysku sieciowego). Eksport danych tylko tych, które przybyły. Nie chcę codziennie kopiować i nadpisywać tego samego tylko te pliki, które się zmieniły lub doszły
    - Było dobrze jakby działał po Wi-Fi
    - Cena do 800 zł

Przeprasza za tak wiele pytań, ale niestety nie wiem od czego zacząć. Przeglądałem kilka artykułów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
  • REKLAMA
  • #2 13238202
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Taka cena z dyskami to raczej za mało będzie.

Co do bezpieczeństwa to zamiast zewnętrznego dysku lub dodatkowo proponuję 2 dyskowy NAS i mirroring.

Dobry i sprawdzony sprzęt to synology, tanio znajdziesz D-Linka.

Co do WiFi to jak podłączysz NAS do sieci to będzie działał w całej (jak jest w niej WiFi to też).
  • REKLAMA
  • #3 13238584
    pyby
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    lolki napisał:
    Witam wszystkich

- Codzienna archiwizacja danych komputerów, które są w sieci
    - Codzienny eksport zarchiwizowanych danych na zewnętrzny dysk podpięty pod USB (dodatkowa ochrona danych np. w razie kradzieży dysku sieciowego). Eksport danych tylko tych, które przybyły. Nie chcę codziennie kopiować i nadpisywać tego samego tylko te pliki, które się zmieniły lub doszły
    - Było dobrze jakby działał po Wi-Fi
    - Cena do 800 zł

codziennym eksportem możesz zabić sieć. SUgeruję uruchomić sieć gigabitową.
    Odnośnie sprzętu - nie wiem czy nie lepiej kupić jakieś pudło, włożyć tam 2 dyski i Windowsa xp + Cobian Backup. Chyba najtańsza opcja..
    Kopiowania via Wifi odradzam, chyba że będziesz miał dobre jakościowo urządzenia. Z reguły przy 54mbit i byle jakimi kartami dostaniesz może prędkość 2-4MB/s.
  • REKLAMA
  • #4 13238890
    lolki
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam

Dziękuję za odpowiedź. Macie rację co do budżetu. Myślę o takim rozwiązaniu Synology DS 214+. Co do sieci to mam gigabitową.
  • #5 13238978
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wybór sprzętu dobry.

Założenia backup już niekoniecznie.

2 dyski do środka w mirroringu i bezpieczeństwo jest zachowane.
    Jeśli koniecznie chcesz to np. raz w tygodniu zgrania na dodatkowy dysk.
REKLAMA