logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu do sieci LAN w biurze projektowym: NAS, Switch, UPS, 2.5Gbit

Deis 09 Sty 2025 12:56 1107 32
REKLAMA
  • #1 21384802
    Deis
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam

Potrzebuje pomocy w doborze elementów sieci LAN w biurze projektowym. Chciałbym zbudować sieć LAN bazującą na serwerze NAS w min. RAID 1 w której oprócz serwera pracować będą: PC (na początek jeden, przyszłościowo więcej), ploter i kserokopiarka. Wszystkie dane będą przechowywane na serwerze NAS, tak aby każdy z przyszłych użytkowników miał do nich dostęp. Wszelkie wydruki ( w tym wielkoformatowe) będą robione po LAN. Przepustowość sieci chciałbym żeby była na poziomie 2.5Gbit bo nie wiem czy jest sens pchać się w 5 Gbit i ograniczać się do 1 Gbit? Karty w PC będą min. 2.5 Gbit. Na ten moment raczej mało się na tym znam, trochę poczytałem, trochę się orientuje jak to działa w korpo w którym obecnie pracuje. Na tyle co zebrałem na ten moment wiedzy to chyba powinno to wyglądać tak:
    - serwer NAS w RAID 1 (tutaj nie wiem czy kupować serwer na 2 czy 3 dyski przyszłościowo bo i tak to sprowadza się do pojemności równej 1 dyskowi oraz czy RAID1 będzie wystarczający jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych w małym biurze projektowym, myślałem nad QNAP TS-264-8G w wersji 8GB lub rozszerzeniem 16/32GB ale czy jest sens? Może jakieś Synology?)
    - dyski do serwera NAS (tutaj czytałem, że nie powinny być to dwa takie same dyski ze względu, że mają one podobną żywotność jeśli są takie same, jaka pojemność? szczerze to nie wiem... 8T powinno chyba wystarczyć, z tego co patrzyłem to i tak do NAS w reguły idzie klasyczne 3.5")
    - switch (switch musi obsłużyć zakładaną przepustowość czyli wstępnie te 2.5Gbit)
    - rauter (z racji iż cała komunikacja będzie po LAN ruter raczej służył będzie tylko do WiFi dla gości i ewentualnie do służbowego laptopa, na którym nie będę pracował tylko raczej transferował dane na spotkania, taki laptop do użytku poza biurem)
    - kable (pewnie min. kat 6)
    - UPS (czy warto do NAS zakupić UPS? Czy w razie braku prądu coś może się wydarzyć z NAS / Danymi? Z tego co wiem to NAS działa cały czas)

Chciałbym również oprócz RAID 1 żeby serwer robił backup na "coś". Tylko właśnie co? Może coś podpowiecie? Jakaś chmura? Jaka? Chodzi mi o zasadę 3-2-1. Jeżeli coś pominąłem to mile widziane inne sugestie.

Budżet na całość to powiedzmy 6,5-7 tys. ale oczywiście czym mniej tym lepiej
  • REKLAMA
  • #2 21384997
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Deis napisał:
    QNAP TS-264-8G w wersji 8GB lub rozszerzeniem 16/32GB ale czy jest sens?

Miałem go polecać. Kup w wersji 16/32GB. On ma dwa sloty na RAM. Niech w jednym zamontują moduł 16GB a drugi sloty zostawią na zapas.
    Deis napisał:
    szczerze to nie wiem... 8T powinno chyba wystarczyć,

W tym serwerze montuję się sześć dysków. Dwa do pamięci masowej w RAID1. Tutaj seria WD Red Plus lub Pro. 8GB może byc ok, ale znajac zycie bierz ze sporym zapasem. Drugi RAID1 to dyski NVME (lub SSD). Tu kup dwa SN700 2TB lub 4TB. Te dyski posłużą do warstwowania pamięci- rozszerzą pulę pamięci o dodatkowe miejsce. System automatycznie sprawdza używane dane i te co są często używane ładuję na szybkie dyski, a te rzadko używane trafiają na HDD. Trzecia para dysków to bufor wejście/wyjście. Używany do szybkiego kopiowania z PC i szybkiego odczytu codziennych plików. Tu bierz dyski z bardzo szybkim zapisem, dużą ilością RAM i takie niezwalniajace po szybkim zapisaniu kilkunastu GB.

Dodano po 7 [minuty]:

Deis napisał:
    UPS (czy warto do NAS zakupić UPS? Czy w razie braku prądu coś może się wydarzyć z NAS / Danymi? Z tego co wiem to NAS działa cały czas)

Bezwzględnie przy ważnych danych, a szczególnie jeśli użyjesz ZFS (z drugiej strony to polecany system plików).
    Deis napisał:
    rauter (z racji iż cała komunikacja będzie po LAN ruter raczej służył będzie tylko do WiFi dla gości

Switch i router muszą obsługiwać VLANY, żeby stworzyć bezpieczne odseparowane podsieci dla pracowników, gości, administratora IT, monitoringu itd.
    Router nie ma nic wspólnego solnego z WiFi. Zaś za WiFi odpowiada ACCESS POINT. Jedyne co mają te urządzenia wspólnego to w domowych bieda sprzętach obudowę. Jako AP można kupić Unifi U7 Pro (jak większe biuro to kilka sztuk).
    Router weź z serii UDM Pro. Switch też z serii Unifi wg potrzeb.
    Deis napisał:
    żeby serwer robił backup na "coś".

Qnap obsługuje wszystkie popularne chmury. Natomiast dla NAS jest tzw. RSync, przez który skopiujesz dane na dowolny inny serwer NAS. W tym przypadku najlepiej kupić nawet starszy, prosty NAS, postawić go 200km dalej i dane kopiować przez stworzony na routerze tunel VPN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21385628
    Deis
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    W tym serwerze montuję się sześć dysków.

Z tego, co widzę, to ma kieszenie 2x 3,5" i 2x M.2, czyli max 4. Bardziej myślałem o dwóch 3,5" w RAID 1.

IC_Current napisał:
    Switch i router muszą obsługiwać VLANy, żeby stworzyć bezpieczne, odseparowane podsieci dla pracowników, gości, administratora IT, monitoringu itd.

Aż tak się na tym nie znam, więc może jakoś tak "jak krowie na rowie" :) Ewentualnie podaj jakieś przykłady.

Żeby była jasność - nie zakładam niewiadomo jak wielkiego biura projektowego. Na początek dwa pomieszczenia po 15 m² i 30 m². Dlatego też pisałem o switchu i zwykłym routerze. Na razie będę sam, ale pewnie w niedługim czasie będę chciał zatrudnić min. 2 osoby. Widziałem to tak, że na serwerze będą foldery, dla których po prostu nadam uprawnienia. Te związane z prowadzeniem biura tylko dla mnie, a te związane z projektami dla wszystkich.

Widzę, że znasz się na rzeczy. Dzięki za wszystkie rady. Może polecisz mi jakąś chmurę do BC, bo raczej nie będę kupował drugiego NAS, żeby stawiać go w domu.
  • REKLAMA
  • #4 21385656
    IC_Current
    Deis napisał:
    tego co widze to ma kieszenie 2x 3,5" i 2xM.2 czyli max 4. Bardziej myślałem i dwóch 3.5" w RAID 1.

Sory. Ja pisałem o 464, który ma cztery kieszenie 3,5/2,5 i dwa sloty NVME (źle popatrzylem na Twoj post). Dyski zrób w układzie jak napisałem. Inaczej te całe 2,5Gbps to kompletnie nie ma sensu i powodu wdrażać. To będzie wtedy tylko sztuką dla sztuki, która nie ma co przesyłać l. Dyski HDD to realnie ok 120MB/s (w RAID1 wyjdzie 240MB/s) ale tylko w odczycie sekwencyjnym dużych plików. Dane zapisane na zewnętrznych częściach dysków oczywiście będą szybciej czytane, ale te blisko osi talerzy już dużo wolniej.
    Chcesz pracować na projektach. Tam będzie dużo drobnych plików po kilkanaście do góra kilkaset MB. Odczyt w kilka osób takich plików, to dosłownie pojedyncze MB/s. Załóż dysk talerzowy do nowego laptopa i powiedz jak Ci z z niego korzysta. :-)

Deis napisał:
    Aż tak się na tym nie znam więc może jakoś tak "jak krowie na rowie" Ewentualnie podaj jakieś przykłady.

Firma rzeczywiście nieduża z tego co piszesz, więc ewentualnie można zrezygnować z dwóch dysków. Albo tych do warstwowania, albo tych w buforach. Najlepiej doswiadczalnie sprawdzić akurat na żywym organizmie. Ale absolutnie nie rezygnuj z sześciu dysków. Firma urośnie i się te dwa wolne przydadzą - albo na cele wcześniej napisane, albo do taniej migracji na RAID5 i taniego rozszerzenia pamięci.
    Kupując dyski i NAS musisz pamiętać choćby o przestrzeni na migawki (ok 30%), przestrzeni zapasowej na degradację komórek w SSD i wolne miejsce, żeby dysk nie zwalniał przy zapisie (realnie w testach wychodzi potrzeba kolejnych 20-30%).
    VLANY zaś to podstawa obecnych sieci. W korpo macie je od ok 30 lat, tylko użytkownik o nich nie wie. W małych firmach powinny być dawno standardem, ale .. czasem jest jak jest aż do momentu aż coś złego się nie zdarzy.
    https://www.salumanus.com/strefa-wiedzy/wprowadzenie-do-vlan-jedna-siec-czy-wiele-sieci
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21385661
    KOCUREK1970
    Ocena: 5417
    Deis napisał:
    myślałem nad QNAP TS-264-8G w wersji 8GB lub rozszerzeniem 16/32GB ale czy jest sens? Może jakieś Synology?)

Tak, ale nie :D
    Tak, bo warto iść w więcej RAM, ale nie w konfiguracji i cenach oferenta - przepłacasz jak za zboże.
    Synology - bardziej dopracowany soft.
    QNAP - bardziej dopracowany hardware.
    Deis napisał:
    dyski do serwera NAS (tutaj czytałem, że nie powinny być to dwa takie same dyski ze względu, że mają one podobną żywotność jeśli są takie same,

Nie zbudujesz macierzy RAID w takim przypadku.
    Dyski muszą właśnie być identyczne.
    I tylko zalecane przez danego oferenta serwera.
  • #6 21385675
    IC_Current
    Deis napisał:
    Może polecisz mi jakąś chmurę do BC, bo raczej nie będę kupował drugiego NAS, żeby stawiać go w domu.

Ja mam w dyspozycji za grosze setki terabajtów w Google, więc tam wrzucam swoje dane (oczywiście szyfrowane). Robię też kopie w OneDrive, ale tylko ważniejszych danych.
    Jeśli danych będzie dużo, to chmura finansowo się nie opłaca. Jeśli danych do kopii mniej, to płatne plany MS (np z Officem), Amazon, Google są ok. Są też inni dostawcy, ale gdzie jest tania przestrzeń, to i tak musisz sobie ogarnąć we własnym zakresie VPS z softem pod przechowywanie danych, VPN do niego i zrobić bezpiecznie cały konfig. Jak nie zapłacisz, to Ci dostawca nie zrobi API a Qnap nie napisze aplikacji do tego API.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21392640
    Deis
    Poziom 3  
    Kurde, żebym to ja się znał tak jak Wy :) Nie wiem czy dam radę sam to postawić i ustawić. Chyba musze dużo poczytać.

Wracając do tematu. Nie nastawiam się na dynamiczny rozwój w ciągu najbliższych kilku lat więc nie wie czy jest sens kupowania na przyszłość aż tak bardzo. Jak będziesz szło to kiedyś kupie drugi NAS adekwatny do zapotrzebowania.

Może na ten moment poszedłbym w tego QNAP TS-264-8G 16 GB do tego 2x WD Red Plus 8TB (warto dopłacać do Pro?) w RAID 1 + backup na chmurę?
  • #8 21392682
    KOCUREK1970
    Deis napisał:
    2x WD Red Plus 8TB (warto dopłacać do Pro?)

3 lata gwarancji producenta (Red Plus) i 5 lat gwarancji producenta (Red PRO).
  • #9 21393241
    IC_Current
    Deis napisał:
    warto dopłacać do Pro

Nie warto. Niby szybszy odczyt i zapis (5400 vs 7200obr/min). Lepiej dopłacić i dokupić sn700 1 lub 2TB do warstwowania pamięci. Speed będzie nieporównywalnie większy. Zaś gwarancja - WD Plus nie zajedziesz w pięć lat, jak nie będziesz nim orał 24/7 (jak np w monitoringu) albo nie spadnie Ci NAS z biurka.
    Osobiście ja dalej proponuję 464. To nie są duże różnice w cenie zakupu (poniżej 500zł przy wersji z procesorem Intela) a możliwości w przyszłości zdecydowanie większe. Dopiero nieakceptowalny przeskok w cenie pojawia się przy wersji 664.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21393758
    Deis
    Poziom 3  
    W takim razie za Twoją namową rozważę opcje 464 + 2x8TB WD Red Plus + 1x 1TB SN700. Nie rozumiem tylko tej opcji z tym 3-cim dyskiem. Jak on działa i za co odpowiada? Bo do RADID 1 są 2x8TB wynikowo dające mi 8TB na dane. Czy ten 3-ci dysk jakoś się konfiguruje czy tylko go instaluje i to zadziała jak trzeba? Czy do konfiguracji tego zestawu potrzeba jakiejś ponad przeciętnej wiedzy?

Druga sprawa to w xkom widzę tylko wersje z 8GB Ram. Rozumiem, że dokupić drugą kość min. 8 GB?
  • REKLAMA
  • #11 21393808
    IC_Current
    Deis napisał:
    1x 1TB SN700

2x1TB.
    Deis napisał:
    Czy ten 3-ci dysk jakoś się konfiguruje czy tylko go instaluje i to zadziała jak trzeba

To drugie RAID1.
    NVME razem z HDD tworzą tzw. pulę pamięci. W systemach pamięci masowej operuje się na pulach pamięcią a nie na dyskach. Nieraz pulę tworzy się z wielu dysków w różnych konfiguracjach (a często te dyski są nawet w różnych maszynach czy miejscah na świecie).
    System operacyjny potem zapisuję dane w puli wg różnych wytycznych, ale bez ingerencji i "bezposredniej" wiedzy użytkownika.
    W QNAP u Ciebie te dyski NVME będą odpowiadać za tzw warstwowanie. System sobie automatycznie poustawia pliki między HDD i NVME w taki sposób, że dane z których korzystasz często będą na szybkich dyskach, a rzadko używane na powolnych. Więc jak będziecie pracować nad projektem, to zostanie on w tle wpisany do NVME i będzie do niego szybki dostęp, jak nikt z projektem nie będzie nic robił, to po czasie trafi na HDD a do NVME zostanie przeniesiony inny projekt czy inne pliki aktualnie często używane.

Dodano po 7 [minuty]:

Deis napisał:
    xkom widzę tylko wersje z 8GB

Tam sprawa nie jest prosta. Są wersje z pamięcią wbudowaną i wersje z gniazdami. Jak kupisz tę pierwszą to "po ptokach". Jak tę druga, to trzeba patrzeć aby pamiec była włożona tylko w jednym słowie, a drugi wolny (żebyś potem nie musiał obu kości pamięci wymieniać).
    Ogólnie ja bym brał 16GB z jedną kością i potem zainstalował system QuTS, pracujący z ZFS (ram potrzeba do ZFS). W ZFS np zduplikowany plik (czy bardziej kawałek pliku) jest zapisywany na dysku tylko raz, co oszczędza miejsce na dysku (nie zapisujesz wiele razy tych samych danych). Ten system jest dostępny od niedawna na ten serwer.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21393901
    Deis
    Poziom 3  
    Rozumiem - czyli jakby oba rodzaje dysków pracują w parze jako RAID 1 i mam do dyspozycji 9 TB na dane. Z tego co widzę, WT RED PLUS już w większości sklepów jest niedostępne (chyba wycofują?), więc nie wiem, czy nie będę musiał kupić PRO. Muszę jeszcze poczytać o tym ZFS, bo nic mi to nie mówi.

Z tego co widzę, proline ma wersję rozbudowaną do 16 GB.
    https://proline.pl/serwer-plikow-qnap-ts-464-...-0-2xusb-3-2-1xhdmi-2x-m-2-2280-nvme-p8115897

W sklepie QNAP ze specyfikacji wynika, że ten NAS ma wbudowane 8 GB i 1 slot na max 8 GB. Można wybrać wersję rozbudowaną o 8 GB.
    https://sklepqnap.pl/qnap-ts-464-8g-p-2613.html

Dziwne, bo w komentarzach na stronie x-kom ktoś pisze, że dorzucił kość 32 GB i ma łącznie 40 GB - jakaś sciema chyba. Mało tego, w pytaniach nawet pojawia się, że wersji 8G nie da się rozbudować.
    https://www.x-kom.pl/p/1112015-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-464-8g.html#Pytania-i-odpowiedzi

Wychodzi na to, że w takiej specyfikacji NAS będzie mnie kosztować 2800 (16 GB) 2x1000 2x400 = 5600 zł.
  • #13 21394076
    IC_Current
    Na opisy duzy h sklepów nie patrz, ani raczej nie dzwoń. Oni nieraz nie mają pojęcia co konkretnie sprzedają, a już opisy na stronach to duży lotek.
    Ja ostatnio kupowałem w Atmar. Za wersję z 16GB i drugi wolny sloty zapłaciłem niecałe 2600zł.
    Dyski akurat miałem. WD Red Plus widzę w cenie 800zł
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21395682
    Deis
    Poziom 3  
    @IC_Current, czyli występuje wersja 16 GB wbudowanej wolny slot, czy masz na myśli 8 GB?

EDIT: Z ich strony wnioskuję, że to nie jest pamięć wbudowana, tylko dowolnie mogą kości wrzucać (max 32 GB). Konfigurację widzę różne: 1x8, 2x8, 1x16, 2x16. Generalnie wychodzi na to, że NAS ma dwa sloty i opcjonalnie można to konfigurować.
  • #16 21395698
    IC_Current
    8 plus slot, ale sprzedawcą Ci zmieni na 16 plus slot a 8 sprzedaje komuś innemu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21395699
    Deis
    Poziom 3  
    Właśnie edytowałem posta wyżej, za szybko odpisujesz ;)
  • #18 21396754
    KOCUREK1970
    @Deis
    Pisałem wyżej, że nie warto kupować serwera z powiększoną pamięcią przez sprzedawcę - przepłacasz grube pieniądze.

Ja mam trzy serwery ( 2 synology 1 Asus), i nigdy nie wybierałem wersji z poszerzoną pamięcią przez sprzedawcę.
    Zawsze pamięć kupowałem sam.
  • #19 21396773
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Zawsze pamięć kupowałem sam.

To już zależy. Mi sprzedawca powiększył pamięć w cenie o połowę mniejszej niż moduły chodzą na Allespamu. Kwestia dogadania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21396786
    Deis
    Poziom 3  
    Być może masz rację, ale w tym konkretnym przypadku chyba nie warto się bawić samemu, jak różnica między 8 GB a 16 GB wynosi 150 zł:

https://www.atmar.pl/serwer-plikow-nas-qnap-ts-464-8g-ddr4-8gb-ram-rozszerzalny-p-5889.html

https://www.atmar.pl/serwer-plikow-nas-qnap-t...ieszenie-4x-hddssd-2x-ssd-m2-nvme-p-5888.html

Dobra, to serwer i dyski mamy wybrane. Dzięki, Panowie. Kolejna sprawa to switch AP / router. Jak pisałem wyżej, LAN będę budował na 2,5 GB/s. Na początku w LAN pracował będzie 1x PC, 1x kserokopiarka, 1x ploter, 1x NAS. Z czasem, w miarę rozwoju firmy, będę przyłączał kolejne PC. Sieć WiFi potrzebna mi w biurze w zasadzie do telefonu, laptopa, na którego czasem trzeba będzie coś skopiować z NAS oraz dla ewentualnych gości. Czytałem o różnicach między AP a routerem i w sumie zrozumiałem tylko tyle, że AP podpina się do switcha za pomocą Ethernetu i on odpowiada wyłącznie za WiFi. Router z kolei ma (może mieć) jeszcze jakieś dodatkowe funkcje, typu pełnić funkcje małego switcha lub posiadać wbudowane firewalle. Pomożecie i w tym temacie? Coś zaproponujecie? Budżetu za dużo już nie zostało. Może warto dołożyć?

W przypadku UPS to sam nie wiem, jak to w sumie zrobić z tym. Czy w ogóle go kupować, bo tak naprawdę to przydaje się on tylko w momencie, gdy mamy kontrolę nad tym, co się dzieje, czyli np. pracuje - brak prądu to mam te kilka minut, żeby wszystko zapisać i pozamykać / wyłączyć, ale w przypadku, gdy brak prądu wystąpi poza godzinami pracy, to i tak to w niczym nie pomoże, bo przy dłuższej przerwie UPS i tak się rozładuje i NAS się wyłączy.
  • #21 21396809
    IC_Current
    Deis napisał:
    Rauter z kolei ma (może mieć) jeszcze jakieś dodatkowe funkcje typu pełnić funkcje małego switcha lub posiadać wbudowane firewalle.

Źle czytałeś. To są te bzdury internetowe powtarzane z uporem maniaka przez mądrych inaczej a potem powielane stukrotnie przez nieświadomych czytelników.

Router - łączy dwie (lub więcej) sieci między sobą. Np twoją sieć lokalną z siecią operatora.
    Switch - łączy urządzenia w JEDNEJ sieci pomiędzy sobą
    Acces point - przyłącza urządzenia radiowe do tej sieci przewodowej (np zbudowanej w oparciu o switch).
    Firewall/UTM - funkcje bezpieczeństwa.
    Modem - zmienia parametry fizycznego sygnału (np kształt fali elektromagnetycznej)

W domowych bieda sprzętach powyższe urządzenia często są w jednej obudowie i potem ludzie piszą masowo bzdury, że "router to wifi daje".

Ja bym osobiście teraz switch 2,5Gbps nie kupował w pełnej wersji, szczególnie że nie ma tylko klientów z portami 2,5Gbps. Kup switch 1Gbps z np czterema portami SFP, gdzie sobie wbudujesz ewentualnie wkładki 2,5Gbps w przyszłości na cztery urządzenia a na razie jeden port NAS zepnij ze switchem (nawet przez SFP) a drugi bezpośrednio wepnij do PC do karty NIC 2,5Gbps. Będzie szybkie połaczenie na PC i dostęp z reszty sieci.
    Jak za trzy lata switche stanieją, to kupisz sobie dopiero wtedy full 2,5Gbps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21396838
    Deis
    Poziom 3  
    Dobrze zrozumiałem, że mam spiąć bezpośrednio NAS i PC oraz Switch z NAS, Kserokopiarką i Ploterem? Jak będzie się komunikować PC z Ploterem i Kserokopiarką? Chyba, że czegoś nie rozumiem...
  • #23 21396861
    IC_Current
    Deis napisał:
    Dobrze zrozumiałem, że mam spiąć bezpośrednio NAS i PC oraz Switch z NAS, Kserokopiarką i Ploterem?

Tak.
    Deis napisał:
    Chyba, że czegoś nie rozumiem...

Resztę sieci podłączysz do PC poprzez drugą, tanią, gigabitową NIC (koszt 20-30zł).

Ewentualnie PC przez drugi SFP+ w switchu (łatwiejszy konfig).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21396877
    Deis
    Poziom 3  
    A PC z reguły nie ma tylko jednego gniazda RJ45?
  • #27 21522996
    IC_Current
    Deis napisał:
    Co myślicie

NAS ok. Tylko jak pisałem, wziąłbym wersję 4HDD + NVME. Potem po czasie zawsze brakuje na coś zatok.

Switch i AP absurdalnie drogi w stosunku do możliwości. Do tego AP w starej generacji, kiedy w tej cenie już WiFi 7 się kupuje. AP weź od Unifi. Switch niezarzadzalny od Kitajców kupisz za 250zł. Zarzadzalny stówkę więcej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21523058
    Deis
    Poziom 3  
    Tak pisałeś, ale trochę mnie koszty ograniczają.
    Podrzucisz linki do S i AP?
  • #29 21523074
    IC_Current
    AP Unifi U7 Lite.
    Switche na Ali 8x2,5 + SFP 10G
    Hisource za 120zł.
    KeepLink zarzadzalny L2 za 350zł
    Horaco L2 za 280zł a z routingiem L3 za 410zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21523077
    Deis
    Poziom 3  
    Do Unifi mnie przekonałeś ale te chińskie switche jakoś do mnie nie przemawiają. Skoro najtańszy switch na 2,5 kosztuje ok. 600 zł na 8 portów to ciekawe ile te chińskie są warte? Miałeś to w rękach? Sprawdzałeś przepustowość?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru sprzętu do sieci LAN w małym biurze projektowym z przepustowością 2,5 Gbit/s, obejmującej serwer NAS, switch, UPS oraz urządzenia peryferyjne jak ploter i kserokopiarka. Zalecane jest użycie serwera NAS QNAP TS-464 lub TS-264 z konfiguracją RAID 1 na dwóch dyskach WD Red Plus 8TB, z opcją dodania dysków NVMe SN700 do warstwowania pamięci, co poprawia wydajność dostępu do często używanych plików. Dyskusja podkreśla, że RAID 1 zapewnia pojemność równą jednemu dyskowi i jest wystarczający dla małego biura, a dyski WD Red Pro nie są konieczne ze względu na wyższą cenę i niewielkie korzyści w typowym zastosowaniu biurowym. W kwestii pamięci RAM w NAS rekomenduje się minimum 16 GB, najlepiej dokupowane samodzielnie, gdyż wersje z rozbudowaną pamięcią od sprzedawcy są droższe. Do sieci LAN sugerowany jest switch 2,5 Gbit, jednak z uwagi na ograniczony budżet i dostępność urządzeń, proponowane są modele z portami SFP i możliwość rozbudowy, a także alternatywy w postaci tanich, zarządzalnych switchy chińskich marek (Hisource, KeepLink, Horaco). Do sieci WiFi rekomendowany jest punkt dostępowy Unifi U7 Lite zamiast drogiego i starszego QNAP Qmiro 201W. Omówiono także podstawowe zasady działania routera, switcha i access pointa oraz ich rolę w sieci. Finalnie wybrano zestaw NAS QNAP TS-464 z 4 kieszeniami i NVMe, switch QNAP QSW-1108-8T 8-portowy 2,5 Gbit oraz router mesh QNAP Qmiro 201W, choć pojawiły się sugestie dotyczące tańszych i bardziej nowoczesnych alternatyw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA