logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić okablowanie czujnika wałka rozrządu DAF XF430 Euro 3?

saron22 02 Cze 2011 12:17 2041 2
REKLAMA
  • #1 9569089
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1601
    Witam!
    Komputer pokazuje blad czujnika walka rozrzadu w pompie wtryskowej. Czujnik byl niedawno wymieniany na nowy ale znow sa problemy. Chcialbym sprawdzic okablowanie do czujnika ale nie wiem na ktore piny do sterownika ida kable. Mam schemat po niemiecku ale niestety ja po niemiecku nic nie rozumiem. Z tego co udalo mi sie wyczytac to czujnik to element nr F558 z ktorego ida kable o nr 3032 i 3033 i ida na sterownik D814 na wtyczke 294 na pin 14 i 2 czy tak?? W manualu nie moge zlokalizowac wtyczki nr 294. Sterownik z tego co widze jest pod kabina pod nogami pasazera. Prosze o pomoc w temacie lub ewentualnie jakis schemat lub opis po polsku lub po angielsku. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9569513
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    Wtyczka 294 to wlasnie wtyczka do sterownika.Masz racje, numery kabli sie zgadzajá, piny tezPamietaj jednak, ze czujnik walka rozrzadu to bardzo trwaly element w DAFie, i jezeli po wymianie masz dalej problemy, i nic nie znajdziesz w kablach, to duzo problemow powoduje to kólko z wystepami, z ktorego czujnik zczytuje sygnal o pozycji walka.bedác bardziej precyzyjnym, to to kolko jest osadzone na wielowypuscie.Ten wielowypust, wskutek zuzycia powoduje luz kolka i zwiázane z tym wachania kátowe.
    jesli nic nie znajdziesz w wiázkach, to sprawdz to kolko, czy nie ma luzu w kierunku obracania i w przeciwnym (luz kátowy)
    Wyslij mi swoj email address na pm, to ci wysle instrukcje systemu w PDFie mailem, ale tylko po angielsku.
  • #3 9596054
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1601
    Problem rozwiazany. Przyczyna okazal sie po raz kolejny uszkodzony czujnik obrotow walka rozrzadu. Po wymianie na nowy wszystko wrocilo do normy. krisbrumm jeszcze raz dzieki za materialy i pomoc.
REKLAMA