logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ilość Realokowanych Sektorów, a sprawność dysku?

AMD1600 02 Cze 2011 17:18 50808 21
REKLAMA
  • #1 9570023
    AMD1600
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam, mam pytanie jak w temacie, jak z tymi ilościami realokowanych sektorów a sprawnością dysku jest naprawdę? Posiadam kilka dysków i po skanowaniu Crystal Disk Info na jednym np wartości są 100/100/36 (bieżący, najgorszy, próg) i komunikat na żółto uwaga, a na innym takie same wartości i jest wszystko w porządku, na jeszcze innym wartości 200/200/90 i też w porządku, wiec co tu jest prawidłowe, a co nie bo już mam mętlik trochę w głowie?
    Zamieszam poniżej cały skan z CrystalDiskInfo:
    (Chodzi mi głównie o dysk 2gi 250GB w jakim stanie)
    Załączniki:
    • CrystalDiskInfo.txt (16.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 9572497
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Masz 4 kolumny:
    1. Wartość (Current - tyle ile wynosi w obecnej chwili), jest to wartość przeliczona, jest porównywana do wartości kolumny Treshold - im bardziej się zbliża, najczęściej malejąc, tym gorzej.
    2. Worst (Najgorsza) - najgorsza zanotowana wartość parametru jaka kiedykolwiek wystąpiła, pokazywana w jednostkach przeliczonych.
    3. Treshold (wartość Progowa, Próg) - jest to graniczna wartość danego parametru, ustalona przez producenta, wyrażona w jednostkach przeliczonych. Im bardziej wartość Current zbliża się do Treshold, tym gorzej.
    Te trzy kolumny najczęściej są podstawą interpretacji programów.
    4. Wartość RAW (Surowa) - surowa wartość danego parametru. Jej interpretacja należy już do użytkownika, który powinien wiedzieć jakie wartości konkretnych parametrów (wysokie/niskie) oznaczają sprawność/niesprawność danego dysku (model/producent/seria).
    W praktyce, jeżeli dysk ma jakiekolwiek realokowane sektory, to z racji braku możliwości weryfikacji, czy są logiczne czy fizyczne (realokację uznaje się za proces nieodwracalny) dla bezpieczeństwa lepiej uznać że fizyczne, czyli, ze dysk jest uszkodzony. Jeżeli są tylko sektory niestabilne - należy zweryfikować jednoznacznie czy są sprawne czy nie. Wartość surowa parametru Ilości Realokowanych Sektorów w prawie wszystkich dyskach (jest kilka wyjątków) wyjściowo wynosi 0 i rośnie w miarę degradacji dysku.
    Druga sprawa to problemy z zasilaniem i połączeniem kabla danych - będą się objawiać: uszkodzeniami logicznymi, problemami z rozruchem osi, błędami trybu DMA więc w przypadku tychże należy, zanim skupimy się na dysku, sprawdzić jego połączenia.
    Trzecia rzecz to skanowanie - jeżeli mamy znaczne opóźnienia odczytów, nie dające się naprawić, to dysk można uznać za uszkodzony.
    Warto wiedzieć, że oderwane fragmenty powierzchni magnetycznej talerza będą powodować dalsze uszkodzenia (gdy dysk już jest uszkodzony to najpewniej jego degradacja będzie już postępować) z ryzykiem uszkodzenia głowic (wtedy dane odzyska już tylko laboratorium HDD Recovery) a urwana głowica może doprowadzić do tego (ramię rysujące talerz), że mało co uda się odzyskać. Dlatego nie powinno się czekać z wymianą dysku w razie stwierdzenia uszkodzenia.

Szczegóły dotyczące znaczenia poszczególnych parametrów SMART masz już podane w linku od migol21, te i inne informacje są też ogólnodostępne w internecie.
  • #4 9572843
    AMD1600
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedzi i po części już wcześniej doczytałem się, teraz uzupełniłem informacje na ten temat, ale nadal nie bardzo rozumiem czemu w jednym przypadku takie same parametry uznane są jako UWAGA! i na żółto 100/100/36 , a w innym nawet wyższe wcale nie alarmowane jak by wszystko było w porządku 200/200/140?
    Czy o to chodzi, ze proporcja większa jest, czyli jak 100/100/36 czyli ta wartość progowa 36 a najwyższa 100, wiec 100 : 36 = 2,7, a w przypadku drugiego dysku 200/200/140, progowa 140 , wiec 200 : 140 = 1,43 i niższy parametr wychodzi i brak alarmu, czy to mniej więcej tak działa? Tylko ta moja teoria sie lamie w przypadku kolejnego dysku gdzie nie pokazuje żadnych uwag przy takich samych parametrach 100/100/36?
  • REKLAMA
  • #5 9572869
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    AMD1600 napisał:
    Dziękuje za odpowiedzi i po części już wcześniej doczytałem się, teraz uzupełniłem informacje na ten temat, ale nadal nie bardzo rozumiem czemu w jednym przypadku takie same parametry uznane są jako UWAGA! i na żółto 100/100/36 , a w innym nawet wyższe wcale nie alarmowane jak by wszystko było w porządku 200/200/140?
    Czy o to chodzi, ze proporcja większa jest, czyli jak 100/100/36 czyli ta wartość progowa 36 a najwyższa 100, wiec 100 : 36 = 2,7, a w przypadku drugiego dysku 200/200/140, progowa 140 , wiec 200 : 140 = 1,43 i niższy parametr wychodzi i brak alarmu, czy to mniej więcej tak działa? Tylko ta moja teoria sie lamie w przypadku kolejnego dysku gdzie nie pokazuje żadnych uwag przy takich samych parametrach 100/100/36?

Nie. 100/100/36 - w miarę pogarszania się tanu dysku będzie to np: 90/90/36 - to zostanie zaraportowane jako ostrzeżenie, aż do 36/36/36 - gdzie będzie raportowany jako stan krytyczny.
  • REKLAMA
  • #6 9573028
    AMD1600
    Poziom 11  
    Czyli wynika z tego, że póki wartości krytyczne nie zniżą się do wartości progowej, to dysk jak najbardziej będzie prawidłowo pracował i nie wymaga wymiany i komunikaty na żółto, to na razie tylko ostrzeżenia, że jakieś zdarzenia miały miejsce, ale dysk może prawidłowo pracować bezawaryjnie dalej wiele lat, dopiero czerwony krytyczny błąd kwalifikuje dysk do wymiany?

I druga rzecz, to im bliżej wartość zbliża się do progowej świadczy o tym, że zmniejsza się miejsce obszaru bezpiecznego, gdzie mogą być przenoszone dane z bad sektorów i osiągniecie stanu 36/36/36 to jakby wypełnienie całkowite tego miejsca i już jakiś kolejny błąd bad sektora, nie będzie miał być gdzie przeniesiony?
  • REKLAMA
  • #8 9573064
    AMD1600
    Poziom 11  
    Tylko jedna rzecz kłoci sie z tym co Ty piszesz i co w opisie jest u migol21.
    U niego jest ze:
    "Atrybut ID 05 ( 05 )
    Reallocated Sectors Count
    Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej) "

wiec wynika z tego, ze 100/100/36 jest gorsze niz 90/90/36,
    a Ty piszesz, ze zmniejszanie sie wartości czyli 90/90/36 i tak dalej w dol to coraz gorzej, to w końcu które informacje sa prawdziwe, bo wydają mi sie sprzeczne?

ps.
    Tak jeszcze raz czytam to i czytam i wynika z tego, że wartość progowa nie jest stała tylko się zwiększa wraz z uszkodzeniami dysku, czyli jakby obaj macie racje bo im niższa wartość progowa tym lepsza, a wartości bieżąca i najgorsza, to przecież wartości przeliczane w stosunku do progowej zgadza się?
  • #9 11336615
    fenomen7
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Bardzo proszę o sprawdzenie czy dysk nadaję się jeszcze do użytku.

Ilość Realokowanych Sektorów, a sprawność dysku?
  • #10 11431216
    markof75
    Poziom 11  
    Prośba o sprawdzenie tego dysku

• #11 11431369
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk uszkodzony. Do wymiany. Nic mu już nie pomoże.
    Pozdrawiam
  • #12 18019321
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 468
    Witam. Temat stary ,ale dopadł mnie. Mam problem z laptopem lenovo G570, laptop się zawiesza ,restartuje ,wolno chodzi , a czasem nie chce się uruchomić. Zrobiłem test dysku , czy to może być przez niego. Ilość Realokowanych Sektorów, a sprawność dysku?
  • #13 18019341
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    kisiol napisał:
    Witam. Temat stary ,ale dopadł mnie. Mam problem z laptopem lenovo G570, laptop się zawiesza ,restartuje ,wolno chodzi , a czasem nie chce się uruchomić. Zrobiłem test dysku , czy to może być przez niego. Ilość Realokowanych Sektorów, a sprawność dysku?

Tak.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #15 19148838
    roming
    Poziom 11  
    Laptop HP 15-cc501NW
    Pojawił się problem jak u @kisiol

Czy z w/w danych wynika że dysk jest do wymiany?
    Pozdrawiam
  • #16 19148922
    kaleron

Ocena: 2318
    Wprawdzie SMART nie zawsze jest wystarczający, by zdecydować, czy wymieniać dysk i w przypadku innego modelu prosiłbym Cię o dodatkowe testy, obserwację zachowania i weryfikację, czy parametr 05 nie rośnie, ale ten model jest wyjątkowo nieudaną konstrukcją, więc tak - wymień go czym prędzej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #17 19149130
    roming
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Wprawdzie SMART nie zawsze jest wystarczający, by zdecydować, czy wymieniać dysk i w przypadku innego modelu prosiłbym Cię o dodatkowe testy, obserwację zachowania i weryfikację, czy parametr 05 nie rośnie, ale ten model jest wyjątkowo nieudaną konstrukcją, więc tak - wymień go czym prędzej.

Skopiowałem 8 GB danych na dysk
    Po tej operacji wygląda tak

Oceń proszę ;-)
  • #18 19149237
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19149238
    kaleron

Ocena: 2318
    No to mamy wzrost liczby realokowanych sektorów w bardzo krótkim czasie ->wymiana zanim całkiem padnie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #20 19149240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19149509
    roming
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    No to mamy wzrost liczby realokowanych sektorów w bardzo krótkim czasie ->wymiana zanim całkiem padnie.

Dziękuję :-)
    Szukam w takim razie SSD
    Czy Crucial MX500 512 będzie dobrą opcją?

Dodano po 51 [sekundy]:

komputerowiec79 napisał:
    Dodatkowo BF. Polecam ostrożniej i delikatniej obchodzić się dyskami.

Laptop dziecka :-)
  • #22 19149512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wpływu ilości realokowanych sektorów na sprawność dysków twardych. Użytkownicy wyjaśnili, że wartości w programie CrystalDiskInfo składają się z czterech kolumn: Current (bieżąca), Worst (najgorsza), Treshold (próg) oraz RAW (surowa). Wartości te są interpretowane w kontekście stanu dysku, gdzie obecność realokowanych sektorów może wskazywać na problemy. Użytkownicy zauważyli, że dysk z wartościami 100/100/36 może być uznawany za ostrzeżenie, podczas gdy 200/200/140 nie generuje alarmów. Wskazano, że krytyczne wartości są te, które zbliżają się do progu, a ich wzrost może sugerować konieczność wymiany dysku. Wspomniano również o modelach dysków, takich jak Crucial MX500, jako dobrych opcjach na wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA