logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego brak grzmotu przy uderzeniu pioruna w linie wysokiego napięcia?

Piotrekk01 03 Cze 2011 11:59 9071 2
REKLAMA
  • #1 9572384
    Piotrekk01
    Poziom 11  
    Witam

Już dawno zauważyłem, że gdy piorun uderzy w linie wysokiego napięcia (robocze, nie te cieńkie najwyższe) to nie ma grzmotu. Zastanawiam się czemu tak się dzieje. Gdy gdzieś dalej piorun uderzy w linie, to w miejscu którym się stoi słychać nasilone bzyczenie przez ok 2s. Ale gdy nad nami piorun trzaśnie w linie, nie słychać nic.

Zdawało mi się, że może to być tak, że jak gdzieś daleko uderzy piorun w przewody WN, to z powodu dużej różnicy potencjałów z linii leci iskra do powietrza, która ma "małą" moc, nie wydaje dźwięku i przez to jest złudzenie, że piorun uderzył blisko i nie było dźwięku.

Czy ktoś wie dlaczego się tak dzieje?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9573408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9579664
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4225
    W Wikipedii (angielskiej) widziałem relację o człowieku, którego pioruny trafiły w sumie 7 razy - przeżył.
    Raczej to nigdy nie było główne wyładowanie, tylko boczne, ale na pewno dużo powyżej tego 1A.

1A przez mikrosekundy nic nie zrobi, nawet się nie poczuje przepływu prądu, najwyżej ukłucie od ciepła,
    jeśli się skoncentruje na małej powierzchni. Mam wrażenie, że ładunki statyczne zwykle dają kilka A.

Główne wyładowanie pioruna to zwykle około 30kA, bywają ponad 100kA, zazwyczaj piorun przenosi
    łączny ładunek około 30C (to jest seria szybko następujących po sobie wyładowań).

Hm... może, jak piorun uderza w przewód linii wysokiego napięcia, to: po pierwsze nie ma za bardzo
    jak popłynąć duży prąd (zdaje się, że największy prąd daje wyładowanie powrotne, z ziemi do chmury),
    po drugie napięcie na linii podtrzymuje kanał wyładowania, który nie musi wielokrotnie się formować.
REKLAMA