logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebny

darek39 03 Cze 2011 17:27 11871 10
REKLAMA
  • #1 9573254
    darek39
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Witam jestem posiadaczem takiej zmywaczki, ale pewnego dnia po wyładowaniach atmosferycznych przestała grzać wodę. Po rozebraniu obudowy z płytą główną okazało się, że jest uszkodzony jeden element z tej płytki, który został kompletnie zniszczony. Moja prośba jest taka, może ma ktoś schemat tej płytki i chciałby się podzielić nim. Będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 9573328
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    O schemacie zapomnij :cry:
    Zrób dobrej jakości foto płytki ,może ktoś pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 9573743
    darek39
    Poziom 11  
    Bosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebnyBosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebny
    Ten niebieski termistor, który wskazuje długopis jest wstawiony zamiast tego elementu, który wystrzelił co tam było w originale.
  • Pomocny post
    #4 9573871
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Ten niebieski element to nie termistor a chyba warystor ( zdjęcie bardzo niewyrazne), grzałkę załącza któryś z przekaźników , potrzebne zdjęcie drugiej strony płytki.
  • REKLAMA
  • #5 9573912
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    cezet napisał:
    Zrób dobrej jakości foto płytki ,może ktoś pomoże.

machefi napisał:
    ( zdjęcie bardzo niewyrazne), grzałkę załącza któryś z przekaźników , potrzebne zdjęcie drugiej strony płytki.

Daj dobre foto jak radzą koledzy a raczej na pewno ktoś ci pomoże. :idea:
  • #6 9575266
    darek39
    Poziom 11  
    Dodaję więcej zdjęć może coś będzie widać, zimnych lutów raczej nie ma, ścieżki na pewno całe.
    Bosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebnyBosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebnyBosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebnyBosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebnyBosch SMS50M02EU - uszkodzony element płyty głównej, schemat potrzebny
  • Pomocny post
    #7 9575359
    mrhari
    Ocena: 3230
    Na rysunku zaznaczone są przekaźniki grzałki.

• REKLAMA
  • #8 9575737
    darek39
    Poziom 11  
    Chodzi mi w zasadzie o ten element, który został wlutowany bo nie wiem czy kolega odpowiedni wstawił i to jest jego wina, a cewki przekażników są dobre.
  • Pomocny post
    #9 9577254
    cezet
    Ocena: 1405
    Ten element wlutowany to warystor i on nie może mieć wpływu na grzanie. Sprawdzałeś diodę obok przekaźnika od grzałki? Sprawdziłeś grzałkę ?

W zaznaczonym elemencie jest chyba dziura..
  • #10 20273472
    pl070mar
    Poziom 1  
    mrhari napisał:
    Na rysunku zaznaczone są przekaźniki grzałki.
    Potwierdzam, wymiana tych dwóch przekaźników zlikwidowało błąd E02 :). Dzięki za cenną radę.
  • #11 20901688
    danielkura
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego, bo dotyczy w/w przekaźników grzałki. Wstępnie napiszę że zrobiłem hybrydę czyli połączenie zmywarek bosch SMV46KX02E/04 z siemens SN55M505EU/36 . tzn posiadałem boscha z przepalonym modułem, a siemens z przepaloną grzałką, różnice podczas połączenia elektroniki: inny zamek drzwi, inny zawór płaszcza. Tzn z wyglądu takie samo, ale inne wtyczki. Po złożeniu i dopasowaniu części zmywarka normalnie ruszyła, myła, grzała, płukała. Stała kilka dni w garażu, na dworze zrobiło się około 0 stopni, zmywarkę zabrałem do domu. W domu postała dłuższą chwilę, zacząłem myć naczynia i woda zimna. Żona mówi coś z niej śmierdzi, ale żadnych błędów, grzałka sprawna. Dostałem się do płytki podobnej jak na w/w obrazkach, moja o nr 9 000 709 036- śmierdzi przekaźnik grzałki. Oryginalny HF7FD 012-1ZPTF(576). Kupiłem nowe HF7FD 012-1ZTF(576)(335). Różnice w przekaźnikach - w działaniu - chyba żadne, a w budowie - 1 nóżka przekaźnika jest przylutowana do płytki w 2 miejscach. Po wymianie przekaźników na zamienniki zmywarka grzeje normalnie. Wpierw wymieniłem 1 przekaźnik - woda zimna, wymieniłem 2 przekaźnik - woda gorąca. Wniosek: lepiej za jedną rozbiórką wymienić odrazu dwa przekaźniki. I tak za parę złoty można zostać bohaterem domu :-)

Moderowany przez ArturAVS:

Poprzez szacunek dla zakładającego temat, powinieneś założyć swój.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SMS50M02EU zgłasza problem z brakiem grzania wody po wyładowaniach atmosferycznych, co spowodowało uszkodzenie elementu na płycie głównej. Prosi o schemat płytki. Użytkownicy sugerują wykonanie wyraźnych zdjęć płytki, aby zidentyfikować uszkodzenia. Wskazano, że niebieski element, który został wlutowany, to prawdopodobnie warystor, a nie termistor. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia diody obok przekaźnika grzałki oraz samej grzałki. Wymiana przekaźników grzałki rozwiązała problem E02. Inny użytkownik opisał modyfikację zmywarki, łącząc części z modeli Bosch SMV46KX02E/04 i Siemens SN55M505EU/36, co również przyniosło pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA