logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze zgraniem wzmacniacza z 5 kolumnami głośnikowymi

wit64 03 Cze 2011 19:48 1254 12
REKLAMA
  • #1 9573691
    wit64
    Poziom 9  
    Witam, posiadam od dzisiaj wzmacniacz Jolly Roger 2,7 ohma 1500 W . Mam dylemat jak podłączyc subwoofer 4 ohmowy szt 1 skoro muszę również podpiąć 8 ohmowe satelity Jbla. Subwoofer pasywny niestety Hannibala :) Ma wejście 2 x spikon. 2 głośniki 18 calowe. Proszę znawców o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9573770
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Musisz dać drugi wzmacniacz.
  • #3 9573966
    wit64
    Poziom 9  
    Ok, rozumię, proszę mi tylko powiedziec czy gdybym miał 2 subwoofery pasywne 8 ohmowe to do tego jednego wzmacniacza 2,7 ohma mogę podłączyc wszystkie 6 kolum tak?
  • REKLAMA
  • #4 9574000
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ten wzmacniacz raczej nie wytrzyma 2,7om
  • REKLAMA
  • #5 9574206
    wit64
    Poziom 9  
    Ok, to ciekawa opinia. Czy mógłbym Pana prosić w skrócie o wyjasnienie dlaczego może nie wytrzymać i jakie jest w związku z tym zagrożenie?
  • #6 9574577
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Nie wytrzyma bo jest kiepskiej konstrukcji, niewiele wzmacniaczy potrafi poprawnie pracować z takim obciążeniem. A zagrożenie jest takie, że się spali.
  • #8 9575235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9577580
    wit64
    Poziom 9  
    Ok, zacznijmy od początku. Ja jestem kompletnym laikiem w dziedzinie akustyki więc zwracam się z prośbą do fachowców o opinię. Mam 4 satelity JBL 8 ohmowe oraz szukam takiego rozwiazania aby podpiąć jeszcze pod niego dodatkowo dwa subwoofery pasywne. Do tej pory teoretycznie sobie radzę jak widać. Nie chcę kupować osobnego wzmacniacza na doły ponieważ producent tego wzmacniacza powiedział mi że spokojnie da sobie radę z 6 kolumnami 8 ohmowymi. Pytanie czy uzyskam po pierwsze dobrą jakość basu i satelit jeżeli będą one napędzane jednym wzmacniaczem. Oraz, czy ta końcówka to wytrzyma a producent, jeszcze raz wspomnę, nie zgłosił żadnych zastrzeżeń. Co do powyższego postu dziękuję za radę z podłączeniem jednego kanału do basu a drugiego do satelit ale gdyby mógł Kolega wyjaśnić po kolei jak to zrobić byłoby miło. Jeżeli ktoś ma inną opinię na ten temat a powtarzam, Jolly Roger jest 2,7 ohmowy, to proszę bardzo bo nie chciałbym tego cuda poniekąd uszkodzić bo gra naprawdę rewelacyjnie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9577695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9584022
    wit64
    Poziom 9  
    Ok Poppin, dzięki za odpowiedz. Możesz mi ewentualnie wyjaśnić jakie cuda z pasmem mogą się stać. Zapnę 3 kolumny na kanał w tym jednego suba i jakie problemy mogą wystąpić i w którym miejscu. Czy chodzi o niemożność wysterowania barwy na mikserze czy raczej o same kolumny?
  • #12 9585021
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9589110
    wit64
    Poziom 9  
    No dzięki bardzo, teraz jest to dla mnie jasne. Bardzo Bardzo Tobie dziękuję za cierpliwe i skuteczne wyjaśnienie mi tego tematu:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada wzmacniacz Jolly Roger 2,7 ohm 1500 W i ma problem z podłączeniem subwoofera 4 ohmowego oraz 8 ohmowych satelit JBL. W odpowiedziach zasugerowano, że wzmacniacz może nie wytrzymać obciążenia 2,7 ohm, co może prowadzić do jego uszkodzenia. Proponowano podłączenie subwoofera do jednego kanału, a satelit do drugiego, z wykorzystaniem wbudowanego crossovera. Użytkownik dopytywał o jakość dźwięku oraz potencjalne problemy z pasmem, na co odpowiedziano, że mogą wystąpić niezgodności fazy, co wpłynie na brzmienie. Ostatecznie użytkownik uzyskał jasne instrukcje dotyczące podłączenia sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA