logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5740G - jak zredukować przegrzewanie podczas gier?

R4D3KW 04 Cze 2011 00:59 4953 11
REKLAMA
  • #1 9574759
    R4D3KW
    Poziom 2  
    Witam wszystkim jestem posiadaczem Acer Aspire 5740G i mam problem z jego przegrzewaniem się tzn, laptop po włączeniu wymagających gier wyłącza się.
    Core temp pokazuje temperaturę powyżej 98C, lewa górna strona (tam gdzie jest wylot radiatora jest tak gorąca że aż parzy), chwile przed wyłączeniem się laptopa wyraźnie słychać pracę wentylatora. Więc raczej na 100% to winna przegrzewania się laptopa. Aby temu zaradzić zakupiłem sprężone powietrze próbując wyloty powietrza przedmuchać. Zyskałem koło 10 minut więcej czasu gry (tak po upływie 30-35 minut laptopa się wyłącza), ale problem nie zniknął, zauważyłem że podczas mojej pacy na laptopie (win 7, netbeans, xampp, firefox) temperatura jaką mi pokazuje CoreTemp to koło 65C -75C. Także jest duża. Niestety do wentylatora łatwo się nie dostane [url=http://uploading.com/files/get/b6d4md1c/]link do manuala muszę wszystko okręcić żeby wykonać takie operacje jak dokładne przeczyszczenie wentylatora zmiana pasty termo-przewodzącej. I stąd moja prośba bo koncepcja wykręcenia wszystkiego kojarzy mi się z połamaniem 1000 zatrzasków itp. Czy istnieje jakiś sensowny sposób by zaradzić problemowi ? Czy są jakieś materiały jak się zabrać do takiego rozkręcenia czy może wymiana wentylatora na jakiś lepszy (istnieje coś takiego ?). Czy może jakieś zabawy z plastikiem (np ręczne zrobienie sobie dojścia do wentylatora poprzez jakieś próby nacięcia lub sobie wycięcia zaślepki od tyłu żeby sobie utorować szybką drogę do wentylatora). Za wszystkie odp dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 9574806
    gomera
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Mam manuala jak go rozkręcić jak będzie potrzebny to pisać na priw.
  • #3 9575398
    R4D3KW
    Poziom 2  
    Jak masz do podeślij na maila : panbogactwa[małpa]tlen.pl
  • #4 10714520
    arekssj
    Poziom 2  
    Wyślij manuala arkbalicki(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • #5 10714607
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jak istnieje problem z rozebraniem i przeczyszczeniem komputera to oddaj do serwisu i po
    kłopocie.
  • REKLAMA
  • #6 10714623
    iPC Serwis
    Poziom 13  
    popraw chłodzenie procesora, 80 stopni to góra, powyżej działają zabezpieczenia biosu przed spaleniem procesora stąd wyłączenia
  • #7 10814174
    webkoala
    Poziom 1  
    Przepraszam za odgrzebanie, jeśli ktoś dalej ma ww. manuala to prosiłbym o podesłanie na andrzej[at]wojtczyk.pl

Dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #9 11691834
    Kim777
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Cześć

Też mam laptop tego modelu. Przegrzewał się i teraz w ogóle nie chce się włączyć. Rok temu był wysłany do serwisu z taką samą usterką i napisali, że wymienili płytę główną.
    Po rozkręceniu zauważyłem, że pasty(białe) całkiem się rozpłynęły, ale nie mam pewności czym jest szaro-zielona plastelinka(turkusowa ramka). To też jest pasta termoprzewodząca?

P.S. Wesołych Świąt! :)

Acer Aspire 5740G - jak zredukować przegrzewanie podczas gier? Acer Aspire 5740G - jak zredukować przegrzewanie podczas gier?
  • #10 11692003
    adamadi33
    Poziom 43  
    Kim777 napisał:
    To też jest pasta termoprzewodząca?

Tak najgorsza pasta silikonowa.
  • #11 11692891
    Kim777
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    adamadi33 napisał:
    Tak najgorsza pasta silikonowa.

Ale jak wszystkim zaaplikuję tą samą pastę to laptop powinien powrócić do życia?
    Właściwie to myślałem, że to jest termopad, ale nie mogę się połapać w podzespołach na tej płycie.
  • #12 11693773
    adamadi33
    Poziom 43  
    Pasta jakaś srebrzanka i nowy thermopad.
    Chipset najwięcej się przegrzewał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire 5740G zgłasza problem z przegrzewaniem się urządzenia podczas grania, co prowadzi do wyłączania się systemu. Temperatura procesora osiąga wartości powyżej 98°C, a wentylator działa intensywnie. Użytkownik próbował przedmuchać wyloty powietrza sprężonym powietrzem, co przyniosło niewielką poprawę. W dyskusji poruszono kwestie związane z czyszczeniem wentylatora, wymianą pasty termoprzewodzącej oraz ewentualnym oddaniem laptopa do serwisu. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat manuali do rozkręcania laptopa oraz rodzajów past termoprzewodzących, wskazując na potrzebę użycia lepszej jakości materiałów chłodzących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA