logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 500GB ST3500418AS firmware CC49 restarty komputera [Rozwiązany]

05 Cze 2011 11:07 12943 42
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wrócić z firmware CC49 do CC46 i jak zdiagnozować/uzasadnić usterkę dysku Seagate ST3500418AS, który po aktualizacji zaczął powodować restarty i czasem znika z BIOS-u?

Downgrade z CC49 do CC46 raczej nie pomoże; w wątku uznano, że bardziej prawdopodobny jest problem z usypianiem dysku, ustawieniami APM/green power albo samym Linuxem/kernalem niż samym firmware [#9585826] [#9616421] [#10220586] Zamiast cofać firmware, zaproponowano wyłączyć przechodzenie dysku w standby komendą `hdparm -S0 /dev/sda` w skryptach startowych i sprawdzić, czy objawy ustąpią [#9585664] Jeśli chcesz odseparować wpływ systemu, warto uruchomić test spoza Linuxa, np. z bootowalnego DOS-a lub użyć narzędzi producenta, a przy składaniu reklamacji lepiej oprzeć się na wynikach SeaTools „Long Test” niż na samym MHDD [#9585826] [#9591678] [#9616421] SMART pokazany w temacie nie wskazywał błędów, więc brak jest twardych podstaw do diagnozy awarii mechanicznej; jeśli dysk nadal będzie się zawieszał po tych próbach, najrozsądniejsze jest skorzystanie z gwarancji [#9585826] [#10220586]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 9578080
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 9579192
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Jeśli masz ten problem czemu nie użyjesz gwarancji ?
  • #3 9579258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 9579276
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) Zgłoszenie możesz wypisać ręcznie nie automatycznie opisując problem na stronie seagate. dostaniesz numer sprawy.
    2) Jeśli ktoś z serwisu seagate stwierdzi ,że należy wymienić dysk to dostaniesz numer RMA i wyślesz dysk we wskazane miejsce po odpowiednim czasie dostaniesz sprawny dysk.

W ten sposób będziesz bardziej pewny, że nie dostaniesz sprawny dysk.
    Choć zwykle bez problemu wymieniają na nowy.
  • #5 9579286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 9579310
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Nie rozumiemy się jeśli nie ma innej podstawy a dysk jest nie sprawny to powinieneś użyć gwarancji. Co do innych dysków to nie można twierdzić, że wszystkie mają ten sam problem bo takiego na razie nie stwierdzono. Jednostkowe przypadki nie czynią reguły.
  • #7 9579367
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 9579402
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    Po uaktualnieniu firmware z CC46 na CC49 średnio 3 razy dziennie zaliczam restart komputera

Skąd pewność ze to ta przyczyna ? do podanego opisu pasuje tysiąc i jedna usterka.
  • REKLAMA
  • #9 9579438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 9579510
    Mateusz584
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    tak najprawdopodobniej jest to wina upgreadu softu...nic nie szkodzi jeśli zrobisz downgrade softu i zobaczysz co sie dzieje tak dla ''czystego sumienia'' pozdrawiam :)
  • #11 9579530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 9581041
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    jurek.adam napisał:
    Wygląd dysku z tyłu (duże zdjęcie), mam wrażenie, że niektóre elementy pokrywa coś w rodzaju śniedzi.

A oceniłeś stan płytki i elementów, połączeń po drugiej stronie?
    I jeszcze jedno pytanie dla pewności - dysk z zainstalowanym na nim systemie?
  • Pomocny post
    #13 9584530
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    jurek.adam napisał:
    Wygląd dysku z tyłu (duże zdjęcie), mam wrażenie, że niektóre elementy pokrywa coś w rodzaju śniedzi.

Nieraz udalo mi sie doprowadzic dysk do stanu uzywalnosci wlasnie poprzez wyczyszczenie tej sniedzi z pola stykowego laczacego dysk z plytka elektroniki, ewentualnie poprzez pocynowanie tego pola na nowo. Wiadomo jednak ze to powoduje utrate gwarancji.
  • #14 9584918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 9584937
    Alana
    Poziom 37  
    Plytka sniedzieje bo "nowa" cyna zawiera srebro ktore sie na "miejskim" powietrzu w ten sposob utlenia.
    Co do czyszczenia - albo rozpuszczalnik, wzglednie plyn do czyszczenia torow kolejki elektrycznej i naprawde mocno wycierac wacikiem albo czesciej - pocynowac to pole stykowe od nowa zwykla cyna SnPb.

Moj sposob na wyktywanie ze wlasnie z tym mam do czynienia - programem Victoria dla Windows zeruje dysk z opcja "data distortion detection" - jezeli mi sie pojawia bledy danych to znaczy ze warto wyczyscic/pocynowac a potem jeszcze raz erase z ta opcja dla sprawdzenia i remap.
  • #16 9584939
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    jurek.adam - przesadzasz z tym zaostrzeniem warunków gwarancji oraz z tym :
    Cytat:
    Nie będę rozkręcał, wyczytałem, że Seagate zaostrzyło niedawno warunki reklamacji, jeśli dysk padnie to skorzystam z gwarancji.

Cytat:
    Zresztą, śniedź, czy inne zabrudzenie, nie będę tego czyścił pozbawiając się w ten sposób gwarancji.

Jeśli się robi to umiejętnie nie ma żadnych przeciw wskazań by polepszyć styki i nie śniedzi a złego pobielania, które jest robione przy produkcji PCB. Płytki były robione tam gdzie normy jak widać mieli głęboko w poważaniu.

Cóż twoja decyzja ale cały temat jest o kant stołu rozbić bo co by tobie nie poradzić to nie pasuje a bo to abo tamto. To trochę jak panna na wydaniu, która przebiera i zdecydować się nie może.

Chcesz rozwiązać problem to masz wyjścia, które zostały tu podane . Nie chcesz to nie proś o coś czego wiesz, że nie będziesz chciał.
    Każde działanie nie poprawne w tym aktualizacja firmware lub jego downgrade jest naruszeniem warunków gwarancji. To że się zaleca aktualizację nie oznacza, że w wyniku nieprawidłowego jej wykonania dalej będzie się posiadać gwarancje. Niemniej jednak jeśli byś dysk seagate wysłał na tą gwarancje to na pewno zostaniesz potraktowany znacznie lepiej niż próbujesz tu opisać. Nie możesz z góry zakładać ,że gwarancja zostanie nie uznana.

Alana -
    Cytat:
    Moj sposob na wyktywanie ze wlasnie z tym mam do czynienia - programem Victoria dla Windows zeruje dysk z opcja "data distortion detection" - jezeli mi sie pojawia bledy danych to znaczy ze warto wyczyscic/pocynowac a potem jeszcze raz erase z ta opcja dla sprawdzenia i remap.

Victoria nie jest wiarygodna takie działania pod Windowsem doprowadzają do fałszowań wyników jak i nieprawidłowych alokacji. Nie polecaj tego typu operacji pod Windowsem.
  • #17 9585086
    weweru
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mam ten sam dysk i podobne problemy,
    a już myślałem że mi pada płyta główna

U mnie to jest tak że jak jest większe obciążenie (youtube itp)kompa to wywala niebieski ekran i coś tam coś tam że nie ma dostępu do plików typu sys
  • #19 9585592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #20 9585664
    Alana
    Poziom 37  
    jurek.adam napisał:
    Korzystam z linuxa. Wygląda to tak, że dostęp do dysku zostaje odcięty, restart robię sam, bo linux się nie wywraca, mam dostęp do programów, które sa w pamięci.

A to zmienia postac zeczy. Nieraz czy to ja czy to kolega mielismy identyczne obiawy, okazuje sie ze cos jest skopane czy to w linux czy to w dyskach i dysk potrafi sie uspic tak ze kernel nie potrafi go podniesc programowo.
    Dodanie gdzies w skryptach startowych linijki
    hdparm -S0  /dev/sda
    - wylaczenie mozliwosci przejscia dysku w stand-by u mnie zmiejszylo nasilenie problemu. Problem jednak wystepuje, podejzewam ze ma on cos wspolnego z zasilaniem bo na "kiepskich" zasilaczach, w szczegolnosci takich z zapuchnietymi kondensatorami jest poprostu nagminny.
  • #21 9585690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 9585758
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    kwestii downgradu firmware (jak to zrobić i czy jest to bezpieczne).

Nie zaleca się ani też nie zaleca tego Seagate nie daje oprogramowania do tego. Można samemu modyfikować oprogramowanie lub inaczej kombinować. A może to spowodować utratę gwarancji w twoim rozumieniu.
  • Pomocny post
    #23 9585769
    Alana
    Poziom 37  
    jurek.adam napisał:
    Dodałem tę linijkę do pliku startowego, zobaczymy, czy pomoże.

Hdparm jest programem ktory nie jest skladowa systemu - sprawdz czy masz go zainstalowanego, inaczej to nie zadziala :D
  • #24 9585778
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 9585780
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Według twojego rozumienia rygorystycznego podejścia producenta nie zaleca.
    Według praktyki działania i kontaktu z Seagate od jakiegoś czasu. Nie ma to żadnego znaczenia.
  • #26 9585799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #27 9585826
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Moim zdaniem nie ma sensu. To nie poprawi sytuacji dysku. Dokładniej :
    1) Wracasz do starej wersji firmware a więc wracasz do starych jego usterek. a zaleca się poprawki.
    2) Możliwym jest, że nie jest to wina dysku.
    3) Jeśli dysk jest uszkodzony to jego naprawa nie ma sensu bo będzie ona niepewna a tobie według tego co piszesz nie zależy na niepewnym dysku.
    4) Szukaj przyczyny ale możliwe, że nie jest ona w dysku jako takim a w tak zwanym green power, uśpieniem, w BIOS lub systemie operacyjnym. Jeśli to nie bios to można uruchomić system z bootowalnego medium najprostszy typu DOS na FDD z 3 pilkami systemowymi (IO.sys MSDOS.sys command.com) i sprawdzenie czy system się restartuje czy działa, najlepiej aby działał on w sposób mieszany, przerwy dwie godziny i praca 15-30 minut i znów przerwy. Czyli np. MHDD Skan włączany co 30 minut powierzchni.
  • #28 9585925
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 9586082
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Nie wiem (może przeoczyłem) czy problem z tym dyskiem dotyczy tylko tego jednego komputera i zaproponuję sprawdzenie kości "RAM-u" - sprawdzałeś pamięci?
    MemTest i MHDD są na tej dystrybucji Parted Magic.
    EDIT:
    jurek.adam napisał:
    Przełożyłem go wczoraj do innego komputera, inna płyta, inny chipset (Intel, a nie Nvidia) - dalej to samo. Stąd mam pewność, że to wina dysku. Czy porobiło mu się tak od nowego firmware, czy samo z siebie, to właśnie chciałbym wiedzieć.

No tak przeoczyłem:!:
    To skorzystaj z Parted Magic i np. w GSmart testy dysku.
  • #30 9586116
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji firmware dysku Seagate 500GB ST3500418AS z wersji CC46 na CC49 użytkownik doświadczał częstych restartów komputera oraz problemów z wykrywaniem dysku w BIOSie. Problemy te nie występowały z innymi dyskami, co sugerowało, że przyczyna leży w nowym firmware. Użytkownicy na forum sugerowali różne podejścia, w tym zgłoszenie reklamacji, wykonanie downgrade'u firmware, oraz sprawdzenie stanu połączeń i zasilania. Po zastosowaniu polecenia hdparm -S0, które wyłączyło możliwość przejścia dysku w stan uśpienia, problemy zrestartami ustały. Użytkownik rozważał również wykonanie testów diagnostycznych, takich jak Long Test w SeaTools, aby potwierdzić stan dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA