logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mostek typu H l298N, kilka pytan odnosnie konstrukcji.

Skoren_19 05 Cze 2011 13:53 2777 13
REKLAMA
  • #1 9578644
    Skoren_19
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam szanownych kolegów.

Potrzebuje skonstruowac układ, który bedzie zasilał uzwojenia dwóch cewek. Totez powstaje pare pytan odnosnie tej konstrukcji. A wiec tak:

- przez cewki musi przepływać regulowana wartość pradu od 0 - 5 A czy da sie to zrealizowac na układzie l298N, oczywiscie wartość pradu 5 A uzyskałbym poprzez odpowiednie wzmocnienie na wyjsciu, gdyz z tego co wyczytalem gorna wartosc pradu tego ukłądu to 3 A? Chyba ze istnieja juz układy które potrafia dac na wyjsciu wieksze wartosci pradu?

-Regulacja tego prądu ( poprzez uK) ma odbywac sie w zalezności od wysokosci na ktorej sie znajduje ten układ (wysokość wczytywana poprzez czujnik mma 7341) i czy po zastosowaniu układu l298 bede wstanie tego dokonac tzn bede mogl regulowac wartoscia pradu na wyjsciu tego układu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9578758
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Potrzebuje skonstruowac układ, który bedzie zasilał uzwojenia dwóch cewek.

Jeżeli będą to tylko cewki ( elektromagnesy ) przez który będzie przepływał określony prąd bez potrzeby zmiany polaryzacji to po co mostek H do tego wystarczy pojedynczy tranzystor .
    W przypadku kiedy konieczna jest zmiana polaryzacji to mostek H , L298 to dwa mostki H które można łączyć równolegle , lub zastosować układy z końcówką mocy na mosfetach .
    Cytat:
    czy po zastosowaniu układu l298 bede wstanie tego dokonac tzn bede mogl regulowac wartoscia pradu na wyjsciu tego układu?

Na wejście Enable podajesz sygnał PWM , dodatkowo masz możliwość pomiaru prądu Sense A / B jako sygnał zwrotny do sterownika .
  • #3 9578777
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Przy czym cały regulator musisz zbudować sam. L298 nic nie wyreguluje, to tylko kilka tranzystorów mostka (+ trochę logiki) w jednej budzie.
  • #4 9579126
    Skoren_19
    Poziom 16  
    Tak zdaje sobie sprawe ze musze układ regulacji pradu zbudowac dodatkowo, bardziej mi chodzilo o to czy nie bede mial wiecej komplikacji zwiazanch np z zastosowaniem l298 + ewentualny regulator. Czytajac powyzsze odpowiedzi wnioskuje, ze:

Fakt nie potrzebuje zmiany polaryzacji, najbardziej zalezy mi na uzyskaniu interesujacej mnie wartosci pradu aby moc opowiednio zmieniac wlasciwosci cieczy MR tak ze l298 jest zbedny jak kolega wyzej napisal. Jesli tak to co proponujecie jaki tr/układ, zalezy mi na malych gabarytach i niezawodności a interesujaca mnie wartosc pradu = spora moc wydzielana?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9579194
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Pojedynczy mosfet na pojedynczą cewkę, pod nim rezystor o bardzo małej rezystancji do pomiaru prądu i wsio :) Przydałby się jeszcze jakiś driverek do mosfeta, ale na razie nie wchodzimy w szczegóły.

Coś takiego:
    http://simreal.com/content/Image:Fig06-15.jpg

Akurat tam są dwa mosfety, ale chodzi tylko o zasadę, nie znalazłem lepszego obrazka ;)

Mniej na uwadze charakter obciążenia - mosfeta trzeba dobrze zabezpieczyć przed SEM, ale to generalnie łatwo znaleźć co i jak.
  • REKLAMA
  • #6 9580164
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    zalezy mi na malych gabarytach i niezawodności a interesujaca mnie wartosc pradu = spora moc wydzielana?

Regulacja liniowa na pewno odpada z uwagi na duże moce strat , pozostaje impulsowa przy dobrze dobranych elementach odpowiedniej częstotliwości PWM dobrym wysterowaniu bramki tranzystora moc strat będzie niewielka . Jeżeli cała idea polega tylko na regulacji prądu cewki zależnie od parametru zewnętrznego to nawet pomiar prądu jest zbyteczny wystarczy odpowiednio dobrać zależność wypełnienia PWM do wartości wysokości co przełoży się na prąd cewki .
  • #7 9581792
    Skoren_19
    Poziom 16  
    bogdan_p napisał:
    Cytat:
    zalezy mi na malych gabarytach i niezawodności a interesujaca mnie wartosc pradu = spora moc wydzielana?

Regulacja liniowa na pewno odpada z uwagi na duże moce strat , pozostaje impulsowa przy dobrze dobranych elementach odpowiedniej częstotliwości PWM dobrym wysterowaniu bramki tranzystora moc strat będzie niewielka . Jeżeli cała idea polega tylko na regulacji prądu cewki zależnie od parametru zewnętrznego to nawet pomiar prądu jest zbyteczny wystarczy odpowiednio dobrać zależność wypełnienia PWM do wartości wysokości co przełoży się na prąd cewki .

Czyli jesli dobrze zrozumialem to od czujnika przyspieszenia sprzezenie zwrotne do uk interpretacja = odpwiednie wystawienie sygnalu PWN co zaowocuja odpowiednim wystawiem wartosci pradu?
  • #8 9583521
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Dokładnie tak , wszystko jest uzależnione od zależności prąd > przyspieszenie jaką sobie przyjmiesz oraz od histerezy dla danej wartości przyspieszenia . Być może wystarczą proste funkcje matematyczne przy proporcjonalnej zależności w innym przypadku będziesz musiał sobie stworzyć odpowiednią tablicę z wartościami , oczywiście w celach kontrolnych można wizualizować pomiar prądu .
  • REKLAMA
  • #9 9584021
    Skoren_19
    Poziom 16  
    W najblizszych dniach postaram sie zaprojektowac uk + mosfet i wrzuce jpg`a w celu dalszej analizy.

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie tematem.
  • #10 9603750
    Skoren_19
    Poziom 16  

Czy taki typ rozwiazania jest poprawny?
    Oczywiscie wartosci R=470 mozna zwiekszyc celem wiekszej warotsci napięcia na bramce, symulacje przeprowadzalem dla wartosci 500 ohm czyli na bramce mosfeta mialem cos kolo 4 V
  • #11 9604040
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Czy taki typ rozwiazania jest poprawny?

Nie do końca jest to poprawne , po co ten tranzystor skoro wybrałeś mosfeta który pracuje już przy Ugs = 4,5V co pozwala na bezpośrednie sterowanie z mikrokontrolera , jeżeli już to lepiej sterować mosfeta parą komplementarną niż pojedynczym tranzystorem , oczywiście najlepszym rozwiązaniem to scalony sterownik mosfetów . Jeżeli użyjesz tego typu tranzystora to można bezpośrednio chodź lepsze parametry ma przy Ugs=10V , natomiast użycie innych będzie wymagać doboru odpowiedniego sterowania tak aby uzyskać wymagany dla danego modelu Ugs , przeczytaj ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1922629.html
  • #12 9604081
    Skoren_19
    Poziom 16  
    Czyli bardziej sugerujesz zeby poprostu podlaczyc tego mosfeta bezposrednio do uk lub poprzez jakas bramke logiczna? Wybralem tego ten typ bo zalezalo mi na wysterowaniu przy malym napieciu i jednoczesnie uzyskujac odpowiedni prad na wyjsciu.

Edit:

cos takiego jak z linku który podales:
  • #13 9604225
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Rozwiązanie dobre dla tego mosfeta przy założeniu że uC będzie zasilane 5V tylko jak zwykle to teoria być może okaże się że jednak Ugs będzie trzeba zwiększyć do 10V to jedynie możesz sprawdzić tylko w praktyce . Jedna mała uwaga przy sterowaniu PWM lepiej zastosować szybkie diody jako zabezpieczenie a nie zwykłe prostownicze ponadto prąd diody powinien być co najmniej równy max wartości prądu cewki
  • #14 9604315
    Skoren_19
    Poziom 16  
    Tak uK bedzie zasilany z 5 V, ogolnie nie sugeruj sie zastosowana tam dioda poprostu chodzilo mi o ogolna zasade polaczenia. A wziasc pod uwage w tym układzie tlumik RC pomiedzy S-D?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skonstruować układ do zasilania cewek elektromagnesów z regulowanym prądem w zakresie 0-5 A. Zastanawia się nad zastosowaniem mostka H L298N, jednak zauważa, że jego maksymalny prąd wynosi 3 A. Uczestnicy dyskusji sugerują, że do regulacji prądu wystarczy pojedynczy tranzystor MOSFET, a L298N nie jest konieczny, ponieważ nie wymaga zmiany polaryzacji. Wskazują na potrzebę zbudowania dodatkowego układu regulacji prądu oraz na możliwość użycia sygnału PWM do sterowania. Podkreślają również znaczenie zabezpieczeń przy użyciu diod oraz odpowiedniego doboru elementów do minimalizacji strat mocy. Użytkownik planuje zaprojektować układ z MOSFET-em i prosi o opinie na temat swojego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA