Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen c2 1.4 hdi wentylator chłodnicy nie wyłącza się

wroter 05 Jun 2011 21:12 11387 5
    wroter
    Level 2  
    Witam wszystkich użytkowników forum.

Od pewnego czasu walczę z moim C2.Wentylator chłodnicy zaraz po przekręceniu zapłonu włącza się (klimatyzacja wyłączona). Pomierzyłem instalację od wentylatora do BSI i komputera wg schematu ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1394884.html ) i jest ok. Instalacja do czujnika temp. też sprawdziłem-ok. Zdjęcie wtyczki z presostatu też nie wyłącza wentylatora. Dopiero przerwa na białym kablu ze sterownika wentylatora wyłącza go.
    W ASO lexia wykazała 3 błędy: 1.Zespół wentylatora-zwarcie do may lub przerwa,2. Funkcja chłodzenia dołączona do kalkulatora, 3.Sygnał temperatury płynu chłodzenia silnika-zwarcie do + lub przerwa.
    Czy możliwe, że uszkodzony jest sterownik wentylatora?
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    zbyniuś
    Level 26  
    Problem jest z sygnałem temperatury jak go nie widzi to włącza wentylator,nie ma sterownika wentylatora ,steruje nim ECM silnika. W ASO mogli mogli popatrzeć w parametry i było by jasne.
    jawiczka
    Level 28  
    Pewnie padł czujnik temperatury silnika, i dlatego włączył się wentylator, jest to zabezpieczenie silnika przed przegrzaniem, tak jak kolega wyżej napisał sprawdzić jaką temperaturę widzi ECM.
    wroter
    Level 2  
    Dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury na nowy, sprawdziłem kable i dalej to samo....
    kybernetes
    Level 39  
    Wroter, w tym C2 czujnik jest jeden - i do tablicy i do silnika i do wszystkiego innego. Wobec tego, skoro na tablicy temperatura była dobra to czujnik był dobry. Błąd powstał najprawdopodobniej na skutek Twoich manipulacji wtyczką tego czujnika. A prawdziwy błąd to najwidoczniej będzie ten od wentylatora - masz klimatyzację automatyczną to masz tam elektroniczny wentylator, ze sterownikiem przy silniku - no więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że ten wentylator padł. Usterka dość częsta w tym typie.
    wroter
    Level 2  
    Mam climatronik. Dzisiaj postaram się wymienić cały wentylator.

Problem rozwiązany. Uszkodzony był moduł sterujący prędkością obrotów wentylatora (1 i 2 bieg) i zeby nie uszkodzić silnika komp. załączał cały czas wentylator. Podobno często padają te moduły przy wentylatorach. Wymiana na nowy wentylator i c2 śmiga aż miło :)

Dzięki za pomoc