Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane 1.9dti brak mocy, dymi

pawlopawlo2 06 Cze 2011 21:22 23699 22
  • #1 06 Cze 2011 21:22
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    Witam.
    Proszę o poradę.
    Renault Megane 1.9 dti , 140 tys km, 2003r
    Objawy:
    - brak mocy - trudno ruszyć na płaskim terenie z 1 biegu
    - na wolnych obrotach pracuje równo, nie kopci
    - przy przyspieszaniu na postoju zaczyna kopcić na czarno - tak, że auta nie widać.

    Przepływomierz był podmieniany na sprawny, egr- działa, wyczyszczony.
    Odczyty temp, w normie.
    Dziwna sprawa, bo po zwiększeniu obrotów - przepływomierz pokazuje niewielkie zmiany - tak jakby nic przepływ się nie zwiększył.
    Błędu żadnego nie wyświetla (tester nic nie wskazuje).
    Proszę o wskazówkę, może ktoś miał podobny problem.
    Dzięki.
    DD

    2 22
  • #2 06 Cze 2011 21:35
    bartuświelki
    Poziom 12  

    układ dolotowy szczelny ? ciśnienie doładowania w normie ?sprawdź czy nie masz jakiejś dziury w dolocie

    0
  • #3 06 Cze 2011 21:40
    decybel91
    Poziom 39  

    Turbo lub pompa, mozesz dokadnie okreslic kiedy nastapila usterka? Cos bylo wczesniej robione?

    1
  • #4 07 Cze 2011 15:13
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    nic nie bylo robione - auto przywiezione z Francji
    odkrecilem katalizator aby wykluczyc zapchanie

    bez katalizatora - tosamo
    turbo lekko sie obraca, kolektor ssacy szczelny

    moim zdanie wszystko wskazuje na pompe , a moze czujnik we wtryskiwaczu ?

    0
  • #5 08 Cze 2011 20:37
    decybel91
    Poziom 39  

    Raczej pompa. Lucas czy Bosch?

    0
  • #6 08 Cze 2011 21:01
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    Pompa bosch
    czy bez demontażuz auta , da sie cos przy niej sprawdzic, naprawic, zdiagnozowac ?

    Dodano po 1 [sekundy]:

    Pompa bosch
    czy bez demontażuz auta , da sie cos przy niej sprawdzic, naprawic, zdiagnozowac ?

    3
  • #7 08 Cze 2011 21:21
    wopor
    Poziom 32  

    Brak doładowania , turbina pomiar ciśnienia doładowania, lub dziura w dolocie , pompa nie, jakie ma wskazania na tych wolnych i podczas przyspieszania , zrób diagnoze dynamiczną , ale stawiam na doładowanie, powodzenia.

    0
  • #9 08 Cze 2011 21:54
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    o to chodzi ze ciezko na obroty wchodzi, a powyzej 3000tys slychac metaliczne stuki ( jakby za wczesny wtrysk )

    0
  • #10 09 Cze 2011 12:15
    wopor
    Poziom 32  

    Sprawdż czujki położenia wałka i predkości obrotowej.

    0
  • #11 10 Cze 2011 12:16
    Interno
    Poziom 21  

    Paliwa nie brakuje-filtr paliwa drożny.
    Ogólnie wszystko czyste i sprawne.
    Oleju silnik nie bierze? skąd ten czarny dym?
    Ten metaliczny stuk a raczej może takie małe strzały? wtryskiwaczy przy wkręcaniu na wyższe obroty, może to nadmiar jakiegoś lewego powietrza w paliwie? chociaż powinien też wariować przepływomierz.

    3
  • #12 10 Cze 2011 13:31
    piotr9982
    Poziom 9  

    Miałem podobny chyba problem.
    U mnie wyleciał talerzyk z EGR-a - są 2 szt. talerzyków.
    Cwaniak odleciał i leżal sobie luzem.
    W skutek czego spaliny z wydechu cofały się do turbiny.
    Turbina wydawała wtedy bardziej głośny dźwięk i tak jak by o coś ocierała.
    Auto stało trzy dni w serwisie dopóki nie doszli co i jak.
    Na kompie EGR podczas sprawdzania nie wskazywał błędów, bo zawór działał poprawnie, ale tylko z jednym talerzykiem.
    EGR-a wymienili i autko wróciło do życia.
    W opisie widziałem, że czyściłeś EGR-a, ale czy były obydwa talerzyki.

    2
  • #13 10 Cze 2011 19:59
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    witam
    nie zwrocilem uwagi ,
    Dzieki sprawdze

    0
  • #14 01 Lip 2011 18:12
    jacek721
    Poziom 9  

    Mój też mulił i kopcił, też odpadł jeden z grzybków. nie wszyscy mechanicy wiedzą, że są dwa. mój mechanik przyspawał grzybek.

    0
  • #15 05 Lip 2011 20:41
    Marc084
    Poziom 2  

    Witam, mam Scenic 1.9 DCi 102 kM 2002 rok. Pojawił się u mnie problem wchodzenia na obroty silnika. Odpalam zimne auto, jadę wszystko jest ok, nagrzeje się dalej wszystko jest ok, a tu niespodziewanie nagły brak mocy. Pedał gazu wcisnięty na max-a na obrotomierzu tylko 2500 obr, żeby je osiągnac trzeba sporo czasu i strasznie kopci na czarno. Jadę dalej mam jakąś górkę to redukuje do 1-go biegu, żeby wjechać. Szok nie da się jeździć. Gdzie te 102 kM? Czasem jest tak, puści czarna chmurę z rury wydechowej odblokuje się i jest wszystko ok z mocą auta i obrotami. Wiem, że w tych DCi lubi sie zapychać EGR oraz objawy mogą być spowodowane wadliwym CZUJNIKIEM CIŚNIENIA PODCIŚNIENIA TURBINY EGR. Czy mój trop jest dobry? Jak rozwiazać ten problem? Prosze o pomoc i porady. Jeśli chodzi o soft i podpięcię pod auta to DDT nie chodzi mi z Vag pod win7 lub nie potrafie skonfigurować. Czy egr w silniku DTI i DCi jest taki sam?

    3
  • #16 22 Lip 2011 21:06
    nuka10
    Poziom 2  

    witam ja mam scenika 1.9 dci 2002 i nie ma mocy obroty dochodza na 4 do 4500 a na 5 do 3000 a jak ma pod gorke to slabnie i lyka duzo paliwa turbine slychac jestem za granica i nie wiem co robic poz

    0
  • #17 22 Lip 2011 23:03
    Marc084
    Poziom 2  

    Witam,
    na początek proponuje rozebrać i przeczyścić czujnik podciśnienia turbiny. Uważaj i nie pozamieniaj kolejnosci przewodów podcisnienia, które jak masz możliwość to możesz przedmuchać sprężonym powietrzem. Czujnik wyciągnij tylko z plastikowej obudowy na pewno jest zawalony syfem, nie rozkręzaj go na drobne cześci bo będziesz musiał go ustawiać. Jeśli to nie pomoże to popatrz na przewody które do niego idą, czy masz na nich prad, moga być załamane np. w kostce. Jeśli to gra to wyciągnij i przeczyść egr w tych sprzętach lubi się brudzić. Jeśli to nie pomoże sprawdzał bym pompę. Najlepiej to było by podpiąc pod kompa i zobaczyć co pokaże. To na sam poczatek to ja bym tak sprawdzał.
    Powodzenia.

    0
  • #18 23 Lip 2011 19:13
    nuka10
    Poziom 2  

    no przeczyscilem czujnik erg i bez zmian ja sie tak za bardzo nie znam on nie ma obrotow i nie wiem co robic tak do 120 dobrze jedzie ale gaz do dechy to odchodzi a moze turbina siadla

    1
  • #19 23 Lip 2011 21:00
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    sprubuj odlaczyc przeplywomierz i przejechac bez niego , sprawdz czy jest lepiej czy gorzej ?

    0
  • #20 23 Lip 2011 22:17
    nuka10
    Poziom 2  

    witam odlaczylem przeplywomierz i mocy wcale nie mial
    odlaczylem erg bez zmian

    0
  • #21 04 Wrz 2011 21:48
    djpeyot
    Poziom 2  

    panowie!! ja miałem to samo (brak mocy, czarny dym z rury przy mocnym gazowaniu, zapalanie się się środkowej diody od świec żarowych). Po ostatnim wyjeździe na urlop i wybraniu się w bieszczady autko stanęło na pierwszym większym wzniesieniu no i oczywiście laweta.... w warsztacie był dobry elektryk z dobrym komputerem, wykasował 4 błędy, wyczyścił czujnik erg i przepływomierz (dodatkowow dwa tygodnie przed wyjazdem mój mechanik czyścił filtr cząstek stałych) i teraz samochód śmiga jak nowy.... pozdrawiam :)

    0
  • #22 04 Wrz 2011 22:00
    kortyleski
    Poziom 41  

    mylicie koledzy dti i dci. dci to comon rail, inna bajka. Tu już tylko komp i to nie tester od błędów ale coś co pokaże parametry pracy silnika.

    2
  • #23 08 Paź 2011 18:59
    pawlopawlo2
    Poziom 10  

    sprzedalem auto

    2
  Szukaj w 5mln produktów