logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o zasugerowanie poprawnego podłączenia programatora i elektrozaczepu.

Darq86 06 Cze 2011 21:31 2443 11
REKLAMA
  • #1 9583945
    Darq86
    Poziom 10  
    Witam,

jako że z elektryką/elektroniką mam baaardzo niewiele wspólnego, na wstępie bardzo proszę o wyrozumiałość.
    Mam problem z połączeniem programatora czasowego z elektrozamkiem. W całej sprawie chodzi o to, żeby po prostu elektrozamek zwalniał blokadę o określonej godzinie.

Elektrozaczep jest identyczny jak tutaj:
    Elektrozaczep

Programator jest identyczny jak tutaj:
    Programator

Jeśli chodzi o transformator, to nie wiem dokładnie jaki to jest model-dołączyli go do całego kompletu sprzedawcy w hurtowni elektrycznej, więc zakładam że znają się na rzeczy. Wiem tylko, że jego nazwa brzmiała "Elektroniczny transformator do niskonapięciowych żarówek halogenowych".

Poniżej wstawiam bardzo prosty schemat, jak to na chwile obecną jest połączone:

Generalnie sprawa wygląda tak, że programator jest ustawiony, ale nic się nie dzieje.
    Co jest nie tak?
    Starałem się opisać i przedstawić wszystko jak najlepiej, ale tak jak pisałem, z racji tego że nie mam za wiele wspólnego z elektroniką, mogłem pominąć jakiś istotny szczegół-w takim wypadku postaram się uzupełnić informacje jak najlepiej, po wskazaniu mi braków.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za laickie pytania:)

Pozdrawiam serdecznie,
    Darq86
  • REKLAMA
  • #2 9584107
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2806
    Darq86 napisał:
    Jeśli chodzi o transformator, to nie wiem dokładnie jaki to jest model-dołączyli go do całego kompletu sprzedawcy w hurtowni elektrycznej, więc zakładam że znają się na rzeczy. Wiem tylko, że jego nazwa brzmiała "Elektroniczny transformator do niskonapięciowych żarówek halogenowych".

Wywal tan transformator i zastosuj zwykły dzwonkowy (na rdzeniu żelaznym a nie przetwornicę).

Nadto coś mi się nie widzi koncepcja stałego zasilania tego elektrozaczepu z programatora - te zaczepy raczej nie są przystosowane do pracy ciągłej, układ trzeba uzupełnić o przycisk astabilny (po jednej lub po obydwu stronach drzwi).
  • REKLAMA
  • #4 9584324
    Darq86
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi o to, że konkretnie nie są to drzwi, przez które ktoś będzie wchodził i wychodził.
    Generalnie sprawa wygląda tak-chodzi po prostu o drzwi do kurnika. Rolnik również ze mnie marny, ale nienawidzę jajek na paszy ze sklepu, dlatego posiadam hodowlę w liczebności 6 kur :)
    Nikomu nie chce się wstawać o 5 czy 6 rano, żeby wypuszczać ten jakże wielki inwentarz, dlatego pojawiła się koncepcja mechanicznego otwierania.
    Po prostu wieczorem zatrzaskuję drzwi, które z zewnątrz mają zainstalowaną sprężynę, która z kolei cały czas "otwiera je" ale elektrozamek je blokuje, dzięki czemu drzwi w nocy są zamkniętę.
    Rano, o określonej programatorem godzinie, elektrozamek zwalnia blokadę i sprężyna swobodnie pociąga drzwi dzięki czemu drób jest wolny:)
    Wieczorem znów zatrzaskuję drzwi ręcznie i tak wkoło.

Czyli nie da się, przy zastosowaniu zestawu który teraz posiadam, zrobić tak, żeby to działało? Może inaczej połączyć czy zrobić jakieś obejście?

Jeśli nie, to co konkretnie muszę dokupić i w jakiej kolejności połączyć?

Serdecznie dziękuję za pomoc kolego,
    Pozdrawiam
    Darq
  • #5 9584445
    jdubowski
    Darq86 napisał:
    Rano, o określonej programatorem godzinie, elektrozamek zwalnia blokadę i sprężyna swobodnie pociąga drzwi dzięki czemu drób jest wolny:)
    Wieczorem znów zatrzaskuję drzwi ręcznie i tak wkoło.

No to w takim przypadku nie ma problemu, byle tak zaprogramować sterownik by załączył zaczep na odpowiednio krótki okres, i zastosować sprężynę dla otwarcia drobiowyłazu ;) gdy zaczep ulegnie zwolnieniu.

Darq86 napisał:
    Czyli nie da się, przy zastosowaniu zestawu który teraz posiadam, zrobić tak, żeby to działało? Może inaczej połączyć czy zrobić jakieś obejście?

Z tego co masz - nie da się, zaczep wymaga prądu przemiennego o częstotliwości sieciowej albo stałego, ty zaś podajesz mu kilka khz z przetwornicy. obejść to można dając mostek z szybkich diod za przetwornicą, a przetwornicę dociążyć żarówką.
  • #7 9584517
    Darq86
    Poziom 10  
    Co do schematu, to cały znajduje się w pierwszym poście-nie wiem co jeszcze mógłbym dodać. Każda linia to po prostu dwa kable (plus i minus). W elektrozamku są tylko dwa wejścia, więc tam nic spieprzyć się nie da ;)
    Przy transformatorze są również tylko dwa wejścia i dwa wyjścia, więc tam również nie da się raczej nic zepsuć.
    Programator został podłączony wg jego instrukcji obsługi, więc też powinno być ok.
    Wszystko idzie szeregowo z 230V poczynająć od programatora->transformatora-> po elektrozamek.
    Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać...

Zależy mi, żeby cały ten mechanizm był maksymalnie prosty i troche przerażają mnie pojęcia w stylu "mostek z szybkich diod", bo nie chcę spieprzyć jeszcze więcej a nie wiem o co chodzi. Myślałem że podłącze i będzie działać a tu niespodzianka;)

W takim razie, jeśli nie da się nic zrobić z tego co mam, to co muszę dokupić i zamiast czego wstawić, żeby uwolnić drób? ;) Czy wystarczy jeśli zmienię tylko ten transformator?

Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie tamatem :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Darq
  • REKLAMA
  • #8 9584534
    jdubowski
    Darq86 napisał:
    W takim razie, jeśli nie da się nic zrobić z tego co mam, to co muszę dokupić i zamiast czego wstawić, żeby uwolnić drób? ;) Czy wystarczy jeśli zmienię tylko ten transformator?

Wystarczy, sprawdź przy okazji jaki masz minimalny czas załaczenia na programatorze.
  • REKLAMA
  • #10 9584628
    Darq86
    Poziom 10  
    Nie nie, podłączone to jest tak jak na poniższym, partyzanckim schemacie:

Co do minimalnego czasu załączenia, to w instrukcji znalazłem tylko takie zdanie:
    "Minimalny odstęp między załączeniem a rozłączeniem-1 minuta"
  • #12 9584649
    Darq86
    Poziom 10  
    Czyli na chwilę obecną niczego nie zmieniać, tylko podpiąć tak, jak narysowałeś i powinno grać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem programatora czasowego do elektrozaczepu, który ma zwalniać blokadę o określonej godzinie. Wskazano, że transformator, który został dołączony do zestawu, może być niewłaściwy, a zamiast niego zaleca się użycie transformatora dzwonkowego. Użytkownik wyjaśnia, że elektrozaczep blokuje drzwi do kurnika, które mają być otwierane automatycznie. Odpowiedzi sugerują, że elektrozaczep wymaga zasilania AC lub DC, a podłączenie powinno być zgodne z określonym schematem, aby działało poprawnie. Użytkownik powinien również sprawdzić minimalny czas załączenia programatora, aby zapewnić prawidłowe działanie mechanizmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA