logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.

Xanshir 07 Cze 2011 15:23 7002 44
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w grach 3D spadają mi FPS mimo wymiany zasilacza i co mogę zrobić, żeby to naprawić?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną są przegrzewające się elementy płyty głównej, zwłaszcza sekcja zasilania procesora, a nie sam zasilacz [#9587069][#9590105] Trzeba poprawić chłodzenie obudowy: z przodu wentylator ma wciągać powietrze, a z tyłu wyciągać, bo po takim ustawieniu temperatury spadły [#9594794][#9596878] Jeśli sekcja zasilania CPU nadal dochodzi do ponad 90°C, należy dołożyć radiatorki BGA na mosfety i sprawdzić temperatury ponownie [#9590105][#9587678] Warto też zrobić test dysku HDTune z zakładką health, bo długie ładowanie systemu sugeruje, że HDD może być zasyfiony, przepełniony, uszkodzony albo zawirusowany [#9586252] Jeśli problem nie zniknie po tych próbach, trzeba podmienić płytę główną i kartę graficzną na inne części, żeby potwierdzić, która z nich jest winna [#9589682]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 9585997
    Xanshir
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam duuży problem... Pół roku temu kupiłem nowy komputer. Był idealny, nigdy się nie zacinał ani nie spadały FPSy ani o 1. Ale to się zmieniło... Po 2 tygodniach zauważyłem duży spadek FPSów w grze, z 48 na 30 :O. Powoli z czasem robiło się jeszcze gorzej... FPSy spadały nawet do 2 przy dużej ilości efektów, np. wybuchający granat pod nogami albo wielka chmura dymu. Jest tak aż do teraz, fpsy spadają w niektórych grach bardzo szybko a w innych powoli, tak jakby komputerowi nie chciało się pracować... Nie wiem co mam robić :-(. Przedstawiałem mój problem już kiedyś i doradziliście mi żebym zmienił zasilacz (miałem Tracer 450w). Zmieniłem i to nic nie pomogło... Czy już zawsze tak będzie i będzie się to pogarszało? Czy można coś z tym zrobić...?

Mój sprzęt:

Procesor AMD Athlon II x4 640 ~3.00GHz (nigdy nie kręcony)
    Pamięć RAM: 3326MB (4GB)
    Płyta główna: GIGABYTE GA-MA74GMT-G2
    Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GT 430 palit
    Zasilacz: OCZ SXS2 500w 80+
  • REKLAMA
  • #2 9586028
    v1ck
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    jaki system? jaka gra?
  • REKLAMA
  • #3 9586032
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    A te spadki nie są spowodowane przypadkiem uruchamianiem nowych gier? Jakie konkretnie tytuły? Ta karta jest w porządku, dopóki nie zechcesz odpalać czegoś z 2007+ roku. Do gier się nie nadaje. Instalowałeś ostatnie sterowniki do karty?
  • #4 9586068
    Xanshir
    Poziom 10  
    Mam xp. Akurat gram w COD4 i GTA SA. Troche dziwne żeby w GTA SA gdzie jest taka cienka grafika spadały tak ostro fps >.< i tak powoli.

Dodano po 2 [minuty]:

Wątpię że jakiś syf... Formatowałem ten komputer już chyba 5 razy, zmieniałem system na 7 ale wróciłem do XP bo nie chciał mi iść modem bo były za stare sterowniki, ale mam teraz ruter więc w najbliższym czasie przeinstaluje system na 7.
  • #5 9586098
    v1ck
    Poziom 13  
    no to może sprawdź hdd czy Ci nie zamula, jak masz możliwość to postaw system na innym
  • REKLAMA
  • #6 9586207
    Xanshir
    Poziom 10  
    A jak to sprawdzić? :x
  • #8 9586227
    Xanshir
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze, że bardzo długo włącza mi się komputer, ten pasek Windows podczas ładowania przewija się 23 razy, a na laptopie 2 >.<
  • #10 9586302
    Xanshir
    Poziom 10  
    Tu masz ss z tego programu.
  • #11 9586354
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Przydała by się jeszcze informacja z odczytu temperatur i napięć np. z "hwmonitora"

http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html

Przydatny też będzie odczyt z programu "msiafterburner", "cpu-z" oraz "menadżer zadań - wydajność".

http://www.programosy.pl/program,msi-afterburner.html

http://www.programosy.pl/program,cpu-z.html

Wszystkie programy, należy uruchomić i pozostawić na pulpicie działające.
    Następnie uruchom grę, w której występują spadki fps i pograj z 10 minut.
    Zakończ grę i zrób zrzut ekranu z wcześniej uruchomionych programów.
    Fotkę wklej na forum za pomocą "dodaj obrazek".

Przykład:

• #12 9586520
    Xanshir
    Poziom 10  
    Proszę Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.
    Po grze COD4
  • #13 9586582
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Po jakim czasie grania następuje spadek wydajności?
  • #14 9586646
    Xanshir
    Poziom 10  
    Od razu. W GTA IV po około 2 godzinach wyskakiwał mi blue screen na starym zasilaczu, teraz nie sprawdzałem ale sądzę że będzie tak samo.
  • #16 9586875
    Xanshir
    Poziom 10  
    Po pół godzinie męczenia Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.
  • #17 9586968
    adamadi33
    Poziom 43  
    GPU test.

Dodano po 5 [minuty]:

Podaj ile dysków twardych jest podłączonych i napędów optycznych?
  • REKLAMA
  • #18 9586996
    v1ck
    Poziom 13  
    hmm, sprawdź czy nadal wyskakuje bluescreen w GTA, może to być również wina pamięci. W ilu kościach masz te 4gb?

spróbuj wyjąć jedna sprawdzić efekt, i potem drugą. Jeżeli będzie poprawa to znaczy ze któraś z pamięci do wymiany.

GTA:SA nie wymaga aż 4gb do płynnej pracy
  • #19 9587047
    Xanshir
    Poziom 10  
    Mam 1 twardy dysk, GTA zaraz sprawdzę, tylko zainstaluje a RAM mam w 2 kościach.

Dodano po 2 [minuty]:

Z tego testu karty graficznej miałem ciągle 8.8 FPS >.<
  • #20 9587069
    leven
    Poziom 37  
    Xanshir napisał:
    Proszę Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.
    Po grze COD4

Z wykresów wnioskować można, że przegrzewa się NB lub sekcja zasilania procesora.
    Musisz to sprawdzić metodą "na palec".
    Niestety, program "hwmonitor" nie określa nazw czujników dla nas zrozumiałych i musimy się posiłkować swoimi metodami :D
    Tak, że otwórz obudowę i uruchom grę.
    Jedną ręką dotknij obudowy w jej "gołym" miejscu, a drugą dotknij mostka północnego, a póżniej sekcji zasilania procesora.

Uważaj, bo jeden z elementów będzie mieć 90 st C !!!

Napisz, który element jest tak bardzo gorący, to się coś doradzi.

Karta grafiki, też ma cieplutko, bo aż 88 st C, ale gdyby karta stanowiła problem, to spodziewał bym się prędzej artefaktów, czy wyrzucenia sterownika.

Z wykresu wydajności GPU i CPU można przyjąć, że wszystko jest w porządku.
    Brak spadków w obciążeniu zarówno GPU jak i CPU.

Jeszcze jedno.... jeżeli karta grafiki zagrzeje się powyżej krytycznej temperatury, w ów czas, bios obniży taktowanie GPU i wtedy nastąpi spadek FPS.

Może tu jest pies pogrzebany ?

Zaktualizuj sobie sterownik karty graficznej, bo masz dość leciwy.

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
  • #21 9587092
    Xanshir
    Poziom 10  
    Sorry ale dopiero jutro sprawdzę temperaturę tego procka palcem i pobawie się RAM i zainstaluję GTA 4 bo dziś już nie mam czasu...
  • #22 9587123
    leven
    Poziom 37  
    Xanshir napisał:
    Sorry ale dopiero jutro sprawdzę temperaturę tego procka palcem i pobawie się RAM i zainstaluję GTA 4 bo dziś już nie mam czasu...

Nie temperaturę "procka", tylko sekcji zasilania procesora.

Na fotce zaznaczyłem co należy obmacać:

• #23 9587213
    Xanshir
    Poziom 10  
    Aktualizacja sterowników nic nie zmieniła, a temperatura na pulpicie jest ciepła a po chwili grania w grze gorąca, ale można dotykać i nic się nie stanie.

Dodano po 42 [minuty]:

Ehh... Nie mogę uruchomić GTA 4 bo nie mam SP3, a nie mogę go ściągnąć bo mój komputer myśli że nie ma żadnych aktualizacji, a jeszcze ich nie ściągałem. ;(

Dodano po 6 [minuty]:

Mój błąd... miałem złą datę, już działa.
  • #24 9587535
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tylko dysk masz podłączony?Napęd optyczny też?Co z testem GPU?
  • #25 9587564
    Xanshir
    Poziom 10  
    Mam podłączony 1 dysk i 1 napęd. Test zrobię jeszcze raz. Może być 10 minut?
  • Pomocny post
    #26 9587594
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tak.Jak napięcia spadną to podstaw zasilacz 600W.
  • #27 9587647
    Xanshir
    Poziom 10  
    Proszę Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła. Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.
  • #28 9587678
    leven
    Poziom 37  
    Xanshir napisał:
    Aktualizacja sterowników nic nie zmieniła, a temperatura na pulpicie jest ciepła a po chwili grania w grze gorąca, ale można dotykać i nic się nie stanie.

Nie rozumiem tej wypowiedzi.

Sugerowałem, żeby sprawdzić organoleptycznie - czyli paluszkiem - jak mają się temperatury elementów zaznaczonych na fotce poniżej.
    Jest tam coś, co się grzeje do temperatury powyżej 90 st C, a tak być nie może.
    Musisz to zlokalizować i poprawić.

Jeszcze raz daje fotkę z zaznaczonymi prawdopodobnie elementami:

• #29 9587712
    Xanshir
    Poziom 10  
    90 st ma to duże z napisem GIGABYTE... A jak to mam niby poprawić?
  • #30 9589553
    Xanshir
    Poziom 10  
    Znowu mój błąd... Nie grzeje się to z napisem GIGABYTE tylko zasilanie procesora i to coś(zaznaczone na czerwono): Spadek FPS w grach 3d. Wymiana zasilacza nie pomogła.

Dodano po 19 [minuty]:

Kiedy zmieniałem RAM to w GTA SA podczas nagrywania frapsem na 48(45/46) fpsach fpsy skakały z 44 do 10 na każdej pamięci osobno. Kiedy włożyłem obie było tak samo, a kiedy zablokowałem do 30 fps(32/33) wgl nie skakały, tylko raz przez sekundę była zacinka.

Dodano po 1 [minuty]:

Można coś z tym zrobić? Czy tak będzie zawsze? A może to wadliwy sprzęt? Kiedyś napisano mi że to wina zasilacza, kiedy zmieniłem jest tak samo, nic się nie zmieniło. :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drastycznym spadkiem FPS w grach 3D, mimo wymiany zasilacza na OCZ SXS2 500W. Komputer, który wcześniej działał bez zarzutu, teraz doświadcza spadków FPS z 48 do 2, szczególnie w grach takich jak COD4 i GTA SA. Użytkownik podejrzewa problemy z dyskiem twardym, pamięcią RAM oraz sekcją zasilania procesora, która osiąga wysokie temperatury. Udzielono mu wskazówek dotyczących testowania sprzętu, monitorowania temperatur oraz wymiany komponentów, takich jak płyta główna i karta graficzna, w celu poprawy wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA