logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka samochodowa od telefonu jako zasilacz do odtwarzacza audio na mc3406

DamianRTV 08 Cze 2011 20:32 6170 7
  • #1 9590798
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Witajcie mam ładowarkę do telefonu Sony Erixon.

Potrzebuję zrobić przetwornicę z napięcia samochodowego 12V/ 24V na napięcie 3.1V do zasilania np. walkmana czy też mp-3 -ki . Aby móc sobie słuchać jeszcze kaset w aucie. Bo innej możliwości nie mam.

Więc gdy rozebrałem tą ładowarkę okazało się że siedzi tam 34063 - pa analizie pewnych schematów w internecie i m.in.na datascheet. doszedłem do tego że to dobry cel - google też pomogły.

Tu jest identyczny schemat co ja mam w tej ładow. http://www.phuelektronik.pl/mc34063ap_-_dcdc_kontroler.html

No i według wzoru policzyłem jaki mam dać R2 - jest to 1.6k by było takie napięcie jakie chcę zasilić walkmana
    (SONY sprawny i nie taki nawet zły sprzęt ma parę bajerków jak na tamte czasy więc szkoda go utylizować jak działa)

Gdy podpiąłem ten cały zestaw w zasilacz / potem w akumulator w domu na biurku działało super ! cieszyłem się że się udało.

Ale gdy podłączyłem to w samochodzie są trzaski i czasem piski i takie tykanie jakby "taktowanie" przetwornicy.
    Dodałem kondensatory na wyjście około 220 / 470uF i przestało ale za jakiś czas znów coś nie tak, i grzeje się rdzeń dławika oraz sam układ.

ps. pod tymi samymi kabelkami mam podpięte inne czasem sprzęty do radioodbiornika w samochodzie i nie mam problemów - ale na akumulatorkach walkman działa ok - czyli coś z przetwornicą mam nie tak.

Co robić jakie macie podpowiedzi - a może zastosować tu zwykły BD jakiś i zehnerkę by mieć z 12 te 3V.
  • #2 9591996
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    A czemu nie zrobisz tego na jakimś stabilizatorze, albo na liniowym LM338. Jaki prąd jest potrzebny.
  • #3 9593997
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witaj - no w sumie mogę zrobić to na obojętnie jakim tranzystorze który jest powyżej nap. wej. 24V czyli taki który np. może mieć 32V na wejście - i wtedy będę mógł mieć to i na instalację 12V jak i na 24V :) kurcze nie pomyślałem o tym - dzięki.

Ale z drugiej strony to chciałem wykorzystać to co już mam a leżało mi zbyteczne więc chciałem to przerobić - rozumiesz mnie chyba :) ale ok te trzeszczenia czyli coś podobne do wzbudzania mogę mieć spowodowane tą właśnie przetwornicą.

Zaraz poszukam jaki mam ten stabilizator

A walkman pobiera około 87mA - no w zaokrągleniu można podać 100mA lepiej pewnie zrobić na wyrost coś by się nie grzało potem.
  • #4 9595965
    DamianRTV
    Poziom 27  
    A czy mogę zastosować coś takiego ? http://www.icbase.com/pdf/TI/TI17280106.pdf bo mam takie stabilizatory na stanie i mam też LM317 , który wykorzystać do tego celu - będzie to zasilane z tego albo aparat fotograficzny lub walkman i potrzebuję tu 3V i tam.

Jeżeli miałbym zastosować TL783C to jak dobrać rezystory R1 i R2 - bo nie wiem skąd wziąć Vref.

Pozdrawiam.
  • #5 9596691
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Zastosuj LM317.
  • #6 9600052
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witaj kolego ajper

Więc doszedłem do pewnych objawów po zrobieniu pewnego układu. Wiem dlaczego każdy układ, który zrobię to mi się zaczyna grzać i pewnie też są od tego te trzaski lub czasem piski itp. ale da się wytrzymać - z tym że jak powiem hasło - pętla mas to już będziesz wiedział pewnie o co chodzi. Układ w tej przetwornicy też mi się pewnie grzał z tego powodu.

Zrobiłem układ na TL783C - po przeglądnięciu różnych schematów w internecie zrozumiałem, że między out, a adjust ma być rezystor 82 ohmy
    - tak jak w LM317 ma być 240 , a z : adjust do GND dajemy odpowiedni rezystor ze wzoru i możemy wtedy regulować napięcie na wyjściu.

Tak więc zrobiłem układ TL783C według schematu.

W domu na biurku ( czy to ze zasilacza stabilizowanego [14.5V] czy nawet z akumulatora sam. 12.2V ) układ działał poprawnie i walkman pobierał 94mA układ się prawie nie grzał.
    Natomiast gdy poszedłem do auta i podłączyłem wszystko - jeck stereo i zasilanie to pobór prądu wzrósł do 300mA i układu nie można było złapać. Po odłączeniu jeck stereo pobór zszedł do 100mA.

Jak to rozwiązać ? nie mogę odłączyć masy z jecka stereo ponieważ gdy podłączę mp3- kę to masa musi być podłączona.

I stąd ten problem pewnie grzania się układu mc3406 i dławika jak przerobiłem ładowarkę do telefonu.
  • #7 9602440
    DamianRTV
    Poziom 27  
    No nic temat zamykam (zostawię jeszcze na mały komentarz lub poradę - do 2 dni)
    - bo w walkmenie sony nie da rady tego zrobić. Ponieważ końcówka mocy jest tak dziwnie podpięta, że gdy podam masę przez jecka stereo i kanał P/L oraz sam PLUS zasilania z zasilacza to wyświetlacz świeci ale nie ma głosu i magnetofon też nie kręci.
    Natomiast podanie GND (0) - "minus" głos się pojawia i silnik kręci ale pobór prądu wzrasta do 350mA i zaczyna w momencie się grzać układzik.
    GDY odłączę jecka stereo to spada do 100mA i jest ok temperatura w normie.

Gniazdo zasilające w walkmanie ma przełączanie masy, a nie plusa i w momencie włożenia wtyczki zasilacza do gniazda powoduje rozwarcie masy między ogniwem baterii (0) "-" a plus (+) zostaje cały czas połączony z plusem (bateria - zasilacz).

Wyjście słuchawkowe jest prawdo podobnie mostek - ale nie do końca tak bo masy wyjściowe są razem lecz połączone przez kondensator do masy walkmana - tak jak na rys. myślę że nie mam innego rozwiązania jak podłączyć walkmana przez akumulatorki i cieszyć się odtwarzaną muzyką.

• #8 9619617
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Dobra - temat możemy zamknąć bo nie będę przerabiał producenta - niech gra na akumulatorkach - trudno chciałem to podłączyć pod zapalniczkę ale widocznie nie da się prostymi metodami... więc zostają akumulatorki - pozdrawiam Damiano i dziękuje za zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na przetworzenie napięcia z ładowarki samochodowej (12V/24V) na 3.1V, aby zasilać walkmana. Po rozebraniu ładowarki odkrył układ MC34063, który postanowił wykorzystać. Po kilku próbach i obliczeniach dotyczących rezystorów, użytkownik zbudował układ na TL783C, który działał poprawnie w warunkach domowych, ale po podłączeniu do samochodu wystąpiły problemy z zasilaniem, w tym przegrzewanie się układu i nieprawidłowe działanie walkmana. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zasilanie walkmana akumulatorkami, rezygnując z podłączenia do zapalniczki samochodowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA