logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara wieża SHARP po upadku z wysokości - co się mogło uszkodzić?

Geniculum 08 Cze 2011 21:35 1419 3
REKLAMA
  • #1 9591153
    Geniculum
    Poziom 2  
    Witam!
    Na wstępie zaznaczam, że próbowałem szukać tematu na forum podobnego do mojego i ustalić odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie znalazłem.

Posiadam stare radio-wieżę SHARP WQ-T360H(GY) (jeszcze na kasety ;)) w którym po ostatnim upadku z wysokości coś się popsuło. Objawy tego uszkodzenia wg mnie dla znawców tematu mogą być w miarę charakterystyczne i wskazać na prawdopodobną przyczynę usterki.
    Problem polega na tym, że w miarę podgłaśniania głośniki przerywają dźwięk wydając w miarę rytmiczne buczenie. Ciekawe jest to, że częstotliwość przerw jest coraz większa przy podgłaśnianiu (coraz słabiej słychać prawidłowy dźwięk) natomiast maleje przy wyciszaniu aż do całkowitego prawidłowego dźwięku (szczególnie dobrze można zaobserwować to na słuchawkach).
    Wydaje się, że problemem jest jakiś element elektroniki, który jest częścią układu wzmacniającego dźwięk. Niestety przeglądnąłem całą płytkę (ze szczególnym uwzględnieniem ścieżek układu) oraz poszczególne elementy elektroniki i poza dwoma lekko pękniętymi małymi kondensatorami ceramicznymi (które i tak wymieniłem na nowe) nie znalazłem niczego szczególnego a już na pewno żadnego widocznego uszkodzenia mechanicznego.
    Moje główne pytanie brzmi: Jaki element układu wzmacniającego dźwięk najczęściej (najprawdopodobniej) mógł ulec uszkodzeniu mechanicznemu pod wpływem wstrząsu?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki...
  • REKLAMA
  • #2 9591206
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Po upadku, prawie zawsze są pęknięte ścieżki i to przy większych elementach, przy mocowaniach itd. Popatrz dokładnie w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 9591863
    Geniculum
    Poziom 2  
    Przejrzałem ścieżki bardzo dokładnie pod lupą – wiem, że nie jest to sposób doskonały i nie wszystko mogłem wyłapać, więc może ma ktoś pomysł gdzie powinienem, choć mniej więcej szukać (w okolicach jakich elementów - poza miejscami mocowań oraz poza dużymi elementami)?
    Innymi słowy, jakie przerwanie ścieżki mogłoby doprowadzić do takich objawów?
    Czy może być to wynik uszkodzenia jakiegoś kondensatora? Czy wogole może się zdażyć żeby kondensator elektrolitowy uszkodził się podczas wstrząsu?
    A może bardziej prawdopodobny jest defekt któregoś z tranzystorów?

Nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale zauważyłem dodatkowo taki objaw – gdy słucham cicho radia na słuchawkach – wszystko jest prawidłowo do momentu aż dotknę palcami taśmy 6 żyłowej łączącej moduł potencjometrów do regulacji głośności i częstotliwości dźwięku z płytką główną. Pojawia się wtedy to charakterystyczne przerywanie o stałej częstotliwości...
  • #4 9591980
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Kolego, nie naprawisz tego. Nie masz pojęcia o budowie i działaniu tego urządzenia, a na dodatek usterka jest taka, że na odległość nie da się nic powiedzieć. Po upadku przyczyną może być wszystko, każdy jeden element na płytce...

Ja bym Ci radził zanieść to do kogoś, kto będzie wiedział w jaki sposób znaleźć przyczynę.
REKLAMA