logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDP885 - nie odpompowuje wody na 4 programie, co robić?

prdr 09 Cze 2011 09:00 3000 7
REKLAMA
  • #1 9592220
    prdr
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Jestem w posiadaniu 10-letniej pralki Polar PDP 885. Wiec, od jakiegos czasu po wlaczeniu na 4 program pierze i nie odpompuje wody. W miejscach gdzie powinna pobierac wode pobiera troche i pierze dalej do konca. Po skonczeniu pracy cale pranie pozostaje w wodzie. Jak przekrece program w miejsce gdzie powinna odpompowac wode, to wypuszcza troche wody i odpompuje, ale jak zaczyna odwirowywac to pompka juz nie odpompuje. Mozecie doradzic jak rozwiazac ten problem? Pomozcie, bo na razie nie stac mnie na nowa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9592243
    apostata1964
    Poziom 2  
    przyczyna prosta - uszkodzona pompa :)
    koszt wymiany to 60-100 zł a czas to 30 min roboty

pozdrawiam

marek
  • REKLAMA
  • #3 9592599
    Marwal25
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Należy sprawdzić drożność układu odpompowania wody (tzn. czy nie jest gdzieś zapchany wąż, pompka albo filtr). Samą pompkę spustową można sprawdzić podając jej bezpośrednio napięcie sieci 220V (przy wyłączonej pralce i odłączonych od pompki oryginalnych przewodach), jeżeli jest ok to bez problemu wypompuje całą wodę z pralki.
  • #5 9593783
    prdr
    Poziom 9  
    @apostata1964 sprawdzilem pompe i dziala bez problemu
    @Marwal25 jestem teraz w trakcie czyszczenia weza, bo troche brudu sie zebralo zobaczymy czy to cos da
    @zimny8 filtr jest czysty wiec nie jest przyczyna problemu
  • REKLAMA
  • #6 9594425
    Marwal25
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    jeżeli pompka jest ok a w pralce nie działa to problem może być w dwóch miejscach - przewody do pompki lub programator

Dodano po 2 [minuty]:

jeżeli pompka po podłączeniu na krótko pompuje wodę (normalny silny strumień wody na wylocie węża) to cały układ wylotowy raczej jest ok a przyczyny należy szukać w układzie elektrycznym zasilania pompki
  • REKLAMA
  • #7 9594789
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Obstawiam programator na 90%
  • #8 9594912
    prdr
    Poziom 9  
    Przeczyszczenie węża nic nie dało. Programator po cofnięciu w miejsce odpompowania wody odpompowuje wodę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Polar PDP 885, która nie odpompowuje wody na 4. programie. Po zakończeniu cyklu pranie pozostaje w wodzie, a podczas odwirowywania pompka nie działa prawidłowo. Użytkownik sprawdził filtr i pompę, które działają poprawnie, oraz rozpoczął czyszczenie węża odpływowego. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie drożności układu odpompowania, w tym węża, pompki oraz programatora, który może być źródłem problemu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów elektrycznych zasilających pompę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA