logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD450EE - Przegrzewanie przetwornicy i błąd F-03 po zamknięciu pokrywy

aismen 14 Lis 2004 00:45 1677 6
REKLAMA
  • #1 983776
    aismen
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam Szanowne Grono.
    Problem z tym magnetowidem mam taki że grzeje się przetwornica (to co jest w metalowej puszcze . Magnetowid bez pokrywy górnej chodzi bez problemu . Ale wystarczy założyć pokrywę to już po 15 minutach mechanizm zaczyna wariować , a na wyświetlaczu pojawia się komunikat F-03 . Swicz wyczyściłem , styki też . Co robić ?
    Pozdrowienia ......AIS.
  • REKLAMA
  • #2 984094
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    A zaglądałeś do mechaniki listwa sterująca plastikowa nie jest przypadkiem pęknięta lub zobacz jak wygląda ten element plastikowy na silniczku,dwa bardzo ważne punkty w tym VCR.
  • REKLAMA
  • #3 984760
    Prezes10
    Poziom 16  
    Witam!
    Ja bym sprawdził zasilacz, czy po zagrzaniu nie wydaje za dużych tętnień - elektrolity!
  • #4 985148
    aismen
    Poziom 14  
    Rozebrałem ten magnetowid w drobny mak . Telo o jaki plastikowy element chodzi na silniczku ?Slikmak ?A jeśli chodzi o listwę plastikową to ten 4- stykowyobrotowy element wyboru rodzaju pracy tak ?
    Zaraz wezmę się też chyba za wymianę elek w przetwornicy .
    ---------------------------------------------------------------------
    Ok . Już wszystko mniej więcej wiem .
    Na silniczku do ładowania kasety jest tulejka ....oczywiście była pęknięta . Skleiłem ładnie pięknie . Poskładałem ten cud techniki i teraz wywala mi komunikat F - 04 . Oco teraz chodzi ?
    ------------------------------------------

Scalono dwa posty. (ob)
  • REKLAMA
  • #5 986349
    S.A.
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Coś mi się wydaje ,że źle złożyłeś mechanikę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 986741
    S.A.
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    F04 -Mechanism loks durng tape unloading.
    Łącznika silnika to bym nie kleił. Nowy w Nordzie ok 3zł + przesyłka.
    Pozdrawiam.
  • #7 987589
    aismen
    Poziom 14  
    OK . Masz rację S.A. pokićkałem mechanikę .
    Video chodzi trochę głośniej ze sklejonym łącznikiem . Zamówienie do Nord poszło .
    Dzięki za porady .
    Pozdrowienia ..................Ais.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV-SD450EE, w którym przetwornica umieszczona w metalowej obudowie przegrzewa się po założeniu górnej pokrywy, co powoduje niestabilną pracę mechanizmu i pojawienie się błędu F-03 na wyświetlaczu. Po zdjęciu pokrywy urządzenie działa poprawnie. Wstępne działania obejmowały czyszczenie przełącznika i styków. Wskazano konieczność sprawdzenia mechaniki, zwłaszcza plastikowej listwy sterującej oraz elementu plastikowego na silniczku do ładowania kasety, gdzie znaleziono pękniętą tulejkę, którą sklejono. Po złożeniu urządzenia pojawił się błąd F-04, oznaczający problem z mechanizmem podczas wysuwania taśmy. Zalecano wymianę uszkodzonego łącznika silnika zamiast klejenia, co zostało zaakceptowane i zamówione. Sugerowano również kontrolę zasilacza pod kątem elektrolitów i tętnień po nagrzaniu. Ostatecznie problem mechaniczny został zidentyfikowany jako przyczyna błędów i niestabilnej pracy urządzenia po zamknięciu pokrywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA