logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 2.4D wskaźnik paliwa pokazuje różne poziomy

PowiemWprost 09 Cze 2011 15:16 20879 12
REKLAMA
  • #1 9593273
    PowiemWprost
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam wszystkie na forum mam problem, a mianowicie jakiś czasie temu nabyłem VW T4 2.4 d 93r i wszystko OK, tylko pokazuje mi dziwne rzeczy na wskaźniku poziomu paliwa tj. mając ok. 30 l w zbiorniku raz pokazuje OK, a raz, że ma 1/4 3/4. Nie pokazuje faktycznego dokładnego stanu paliwa Może komuś też się coś takiego przydarzyło, a może ktoś wie, jak zabrać się do sprawdzenia tej usterki zakładam, że czujnik jest OK, bo gdyby było inaczej, to nic by nie pokazywał. Proszę o rady. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9593369
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Zobacz jaką ma masę przy zbiorniku , tam może być problem!
  • REKLAMA
  • #3 9593490
    PowiemWprost
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    A wiesz moze jak sie dostac do plywaka tj czy trzeba sciagac zbiornik czy jest opcja dostac sie tam od wewnatrz pojazdu?
  • #4 9910721
    sqnhead
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Podłączam się do pytania, jak się dobrać do pływaka w T4 2.4D z tym że ja mam wersja Doka.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 10435515
    kama723
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Nie wiem czy pomoże sprawdź kolego zasilanie przy desce rozdzielczej, znajduje się obok linki szybkościomierza łatwo ją namierzyć (jedna wiązka). Bardziej drastyczna metoda to otwartą dłonią klepnąć nad wskaźnikami w deskę wtedy będziesz pewien że to brak styku w zasilaniu, ja sprawdzałem w dwóch T4 i ten sam efekt pomaga tylko na chwilę.
  • #7 10453494
    chomik106
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    A wskaznik temperatury silnika działa poprawnie?
  • #8 10456026
    kama723
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam ponownie. Wiedziałem, ze ktoś się tym tematem jeszcze zainteresuje! oba wskaźniki są jakby były zależne od siebie, gdy rośnie temperatura podnosi się paliwo. Na pewno ktoś wie w czym problem, a może się podzieli? Mechanicy mówią "zepsuło się trzeba WYMIENIĆ".
  • #9 10456142
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Zajrzyj do stabilizatora, często trzeba tam lutownicą przejechać i powinno pomóc
  • #10 10458075
    chomik106
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Zegary-deska do wyjęcia-na odwrocie masz takie coś jak trioda, nie wiem jak się fachowo nazywa.Wymiana tego i lutowanie jego ścieżek pomaga.Jeśli się nie mylę jest to przykęcane wkrętem gwiazdkowym do obudowy licznika.
  • #11 10458216
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Dobrze że nie triada ;-). To się nazywa stabilizator.
  • #12 10723511
    gniesiob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam kolegów
    Przeglądam forum i przypadkowo natrafiłem na ten temat.
    Od dłuższego czasu miałem problem z prawidłowym wskazaniem temperatury oraz poziomu paliwa w T4.
    Auto otrzymało nową głowicę i przy okazji nowy termostat ( nie pierwszy raz) i wskazania dalej były poważnie zaniżone, czasem w porywach dobrej woli zdarzały się odczytu zgodne z prawdą.
    Przy okazji wymiany podświetlenia zegarów przyjrzałem się wskaźnikom.
    Nie było się do czego przyczepić, ale wyczyściłem nóżki wskaźników oraz gniazdo wskaźnika na płytce drukowanej wewnątrz licznika. Blaszki gniazda nieco podoginałem aby wskaźnik ciasno wsuwał się do płytki.
    Rezultat doskonały - wskazania stabilne i rzeczywiste.
  • #13 18712845
    gniesiob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    niestety problem z czasem powrócił - wskaźniki zaniżały wskazania. pomogła jedynie wymiana stabilizatora napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wskaźnikiem paliwa w VW T4 2.4D z 1993 roku, który pokazuje nieprawidłowe poziomy paliwa. Wskazania zmieniają się, mimo że ilość paliwa w zbiorniku jest stała. Uczestnicy forum sugerują różne możliwe przyczyny i rozwiązania, w tym sprawdzenie zasilania przy desce rozdzielczej, lutowanie stabilizatora napięcia, oraz czyszczenie styków wskaźników. Wskazano również na możliwość wymiany stabilizatora, co pomogło innym użytkownikom w podobnych problemach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA