logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żarówkę błyskową z fotocelą do wyzwalacza radiowego?

lespeter 11 Cze 2011 19:28 1263 2
REKLAMA
  • #1 9600851
    lespeter
    Poziom 2  
    Witam, posiadam żarówkę błyskową bez wejścia synchro(czy PC) tylko z fotocelą, i chciałbym ją wyzwalać radiowym wyzwalaczem.
    Moje pytanie to, czy i jak można połączyć tą żarówkę z odbiornikiem radiowego wyzwalacza. Początkowo myślałem, że w miejsce elementu światłoczułego(nie wiem czy to jest fotodioda, fototranzystor, czy fotorezystor) wlutuje dwa kabelki i połączę je z wyjściem synchro odbiornika, ale coś mi się wydaje, że no chyba nie jest dobry pomysł. W którym miejscu na płytce żarówki mogę się podpiąć? Czy może wymienić jakiś element lub coś dolutować? Wszelkie rady mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 9600899
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Jaką ,,żarówkę błyskową" ? Były takie przed wielu laty wypełnione wiórkami magnezu i czystym tlenem. To dopiero błyskało, szkoda że tylko raz :cry:

Zapewne masz coś, co nazywa się ,,stowarzyszona lampa błyskowa" która emituje błysk, wyzwolony błyskiem innej lampy zsynchronizowanej z aparatem. Możesz ją załączać, poprzez błysk diody LED aktywowanej z odbiornika zdalnego wyzwalania, więc ingerencja w konstrukcję lampy jest zbyteczna.
  • #3 9600973
    lespeter
    Poziom 2  
    A o takim rozwiązaniu nie pomyślałem, faktycznie jest dioda sygnalizacyjna w odbiorniku, wyprowadzę tylko na zewnątrz kabelkiem element światłoczuły z lampy i teoretycznie powinno działać, dzięki za radę, niebawem to sprawdzę
REKLAMA