logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo dobrać pasek klinowy do kosiarki? Wycieranie i zużycie paska

Janosik_pat 12 Cze 2011 09:59 4669 5
REKLAMA
  • #1 9602286
    Janosik_pat
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Witam.
    Czy pasek powinien wejść w całą rolkę dotykając środka czy ma nie dotykać i być przez to szerszy na tak aby zapełnił wolną przestrzeń?

W sklepie powiedział mi, że pasek klinowy szybko się zużywa, ponieważ jest za szeroki przez co wyciera się.
    Gdy pojechałem do sklepu rolniczego powiedziano mi, że pasek nie musi dotykać "dna" ponieważ bierze tylko bokami.

Jak sama nazwa wskazuje pasek klinowy czyli się klinuje i przez to ma dobrą przyczepność. Ale niech mnie ktoś oświeci. Dużo ludzi mówi, że pasek ma wejść w rolkę do końca a tu może dwa głosy, że nie.

Z paskiem mam problem a dokładniej z kosiarką. Teraz dałem szeroki i nic się nie dzieje ale za krótko by pisać, że jest ok.

Różne paski kupowałem, lepsze i gorsz zazwyczaj 17 teraz dałem szerszy.
    Wszystkie się wycierały trochę boki a najbardziej z środka. Jeden pasek średnio na 5 godzin koszenia. Oryginalny na jakieś 50 godzin koszenia.

Wiem, że lepiej kupić oryginalny ale pytanie z czystej ciekawości, ponieważ u mnie w mieście nie ma al, wracam zawsze po 18.
  • REKLAMA
  • #2 9602296
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Dobrze rozumujesz, pasek powinien pracować powierzchnią klina jeżeli dotyka dna jest niewłaściwie dobrany lub nadmiernie wytarty, krótki czas pracy świadczy o słabej jakości paska.
  • REKLAMA
  • #3 9602302
    krzycho*
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Janosik_pat napisał:
    Gdy pojechałem do sklepu rolniczego powiedziano mi że pasek nie musi dotykać "dna".

Pasek nie może stykać się z powierzchnią walcową koła, bo wtedy przestaje prawidłowo 'działać', zamiast tego się ślizga.

Patrz, rysunek 5
  • REKLAMA
  • #4 9602996
    Janosik_pat
    Poziom 15  
    Dziękuje czyli fachowiec ze sklepu łożyska oraz paski klinowe nie jest fachowcem, a sprzedawca z Agromy jest fachowcem ;).
  • REKLAMA
  • #5 9603034
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Nie wiadomo kolego, bo pasek mógł być za szeroki do danej szajby i wystawał ponad nią.
    Więc mimo że spełniał niejako warunki paska klinowego, to nie do końca jestem o tym przekonany z opisu.
    Pasek szeroki na 17mm, ma mieć szajbę o rozmiarze rowka 17mm- taki przykład.
    Do tego ma mieć odpowiedni naciąg.
    Mało tego, jeden pasek może być przeciążony i zależy co jest napędzane, czasem potrzebne są 4 paski, aby miały swoją żywotność.
  • #6 9603240
    Janosik_pat
    Poziom 15  
    jannaszek napisał:
    Nie wiadomo kolego, bo pasek mógł być za szeroki do danej szajby i wystawał ponad nią.
    Więc mimo że spełniał niejako warunki paska klinowego, to nie do końca jestem o tym przekonany z opisu.
    Pasek szeroki na 17mm, ma mieć szajbę o rozmiarze rowka 17mm- taki przykład.
    Do tego ma mieć odpowiedni naciąg.
    Mało tego, jeden pasek może być przeciążony i zależy co jest napędzane, czasem potrzebne są 4 paski, aby miały swoją żywotność.

Być może, teraz pasek kończy się na krawędzi tak więc wygląda na dobry ale czas pokaże. Pasek przenosi napęd z silnika do agregatu tnącego - kosiska. Agregat załączany jest podczas pracy silnika tak więc jest duże obciążenie podczas załączania.
REKLAMA