logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasady doboru koła pasowego do wielkości paska klinowego?

adadzio2 30 Gru 2019 21:50 18504 17
REKLAMA
  • #1 18370722
    adadzio2
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Witam, nie wiem czy mogę tu zapytać, jeżeli nie to proszę mnie pokierować gdzie mogę zamieścić to pytanie. Mianowicie może ktoś wie lub zna jakieś tabele lub odnośne strony jak dobrać wielkość minimalnego koła pasowego dla danego paska klinowego zwykłego, tak aby za małe koło pasowe nie zniszczyło zaraz paska. Np. pasek 17 mm jakie koło pasowe powinno być dla tego paska najmniejsze aby pasek poprawnie pracował?
  • REKLAMA
  • #2 18370848
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    Minimalna średnica podziałowa jest zależna od konstrukcji pasa i producent takie dane powinien opisać w dokumentacji produktu. Przykładowe dane : Poradnik_Konstruktora.pdf
  • #3 18372530
    adadzio2
    Poziom 9  
    Według mnie każdy pasek powinien mieć swoją charakterystykę działania w opisie, czyli krotko mówiąc szczegółowe dane produktu. Ale jak pan chce kupić pasek to tylko podają wymiary a nie do czego on jest, czy w jakich warunkach ma pracować. Przeglądając sprzedających ten towar żaden nie podaje na jakie minimalne koło może być założony i do jakiej pracy ma być zastosowany. Podając przykład, kiedyś zerwałem pasek w kosiarce w traktorku do napędu noży, miałem dylemat czy kupić oryginalny za 200 zł czy za 50 polski o takich samych wymiarach. Sprzedający powiedział po co przepłacać, posłuchałem. Proszę uwierzyć, niby to samo, ale nie ta praca, ślizgał się, bardzo szybko się wyciągnął i szybko się wytarł. W końcu jednak kupiłem oryginał i byłem w plecy jeszcze 50 zł. Wracając do tematu liczyłem na to, że może ktoś wie o konkretnej stronie jakiegoś producenta który rzetelnie opisuje dany typ paska, czyli jego zastosowanie.
  • #4 18372592
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    adadzio2 napisał:
    wracając do tematu liczyłem na to że może ktoś wie o konkretnej stronie jakiegoś producenta który rzetelnie opisuje dany typ paska

Oczywiście projektuje takie przekładnie, każdy producent ma kartę katalogową swoich wyrobów i tam wszystko pisze.

Ty jako użytkownik masz kupić TAKI sam pas jak przewidział producent.

Często w kosiarkach jest inna szerokość pasków napędowych, a zła szerokość to gwóźdź do trumny i to szybki.
  • #5 18372669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18373033
    adadzio2
    Poziom 9  
    Co do wytrzymałości to już połowa sukcesu, coś wiemy, ale jak to się ma do zastosowania minimalnej średnicy koła pasowego do danego paska to stoimy w miejscu. Tak na logikę, to niby błahy problem, ale bez katalogu i poważnego sprzedawcy co się zna na rzeczy, to ani rusz.
  • #7 18373090
    Poziom 43  
    adadzio2 napisał:
    wiemy ale jak to się ma do zastosowania minimalnej średnicy koła pasowego do dan

He, he, ważny jest też stosunek średnic kół i odległość między nimi bo z tego wynika kąt opasania.
    Ogólnie nie stosuje małych kół np dla paska 17 jest to 120 mm i jest to absolutne minimum, bo za jednym razem 2 warunki spełniam.
  • #8 18373207
    adadzio2
    Poziom 9  
    Skąd ta wiedza, że 120 mm to absolutne minimum? Jeżeli z lektury to proszę podać z jakiej? Proszę jeszcze o absolutne minimum dla paska 8 mm, 10 mm, 13 mm, 22 mm, 25 mm.
  • Pomocny post
    #9 18373239
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    adadzio2 napisał:
    skąd ta wiedza że 120 mm to absolutne minimum jeżeli z lektury to proszę podać z jakiej ,proszę jeszcze o absolutne minimum dla paska 8mm,10mm 13mm,22mm,25mm.

Znalezione na szybko, do samodzielnego przestudiowania.

http://www.harvestbelts.biz/gfx/harvest/userf...c/pliki_pdf/poradnik_konstruktora_2012_pl.pdf

Zasady doboru koła pasowego do wielkości paska klinowego?

Średnica koła = 2 x bp (z tabeli 4,2 mm) + dp min (z tabeli 112 mm) = 120,4 mm

I jeszcze https://www.sanokrubber.com/storage/file/core...dbd318f9f27eceaa04b/Poradnik_Konstruktora.pdf
  • #10 18373354
    Poziom 43  
    adadzio2 napisał:
    Jeżeli z lektury to proszę podać z jakiej?

Z elektroda.pl , tu nie piszemy głupot !!! Sorry ale dla mnie to jak powietrze, takie problemy.

W zależności od kata opasania trzeba czasami dodać kilka pasów gratis przy niskim kącie opasania, bo pasy klinowe nie mogą pracować na rozwartym kącie i nie da się kąta opasania zwiększyć rolką dociskową.

Także dla dużych mocy rzędu 30 -50kW pasów jest całe mnóstwo 12-20 sztuk a to podraża koła pasowe , które idą już w tysiące pln.
  • #11 18374830
    adadzio2
    Poziom 9  
    Strumien swiadomosc..napisał cyt; Z elektroda.pl , tu nie piszemy głupot !!! Sorry ale dla mnie to jak powietrze, takie problemy.

Wybaczy pan dla mnie to nie głupoty bo co w tym złego jak chcę zrobić poprawnie koła pasowe żeby paski nie wysiadały za szybko ,to że ma pan większą wiedzę o demie w tej dziedzinie to już widzę i fajnie bo może pan komuś pomóc ale bardziej by pasowało to dodawanie sobie skrzydeł przez kogoś innego rozwija pan dla mnie niepotrzebny temat o jakiś kontach opasania nie potrzeba mi tego, mnie potrzeba proste wskazówki jak umieścił pan Grzegorz Markowski proszę oto bo zależy mi na tym aby zrobione prze zemnie urządzenie komuś długo służyło ,spotkałem koła pasowe o wymiarach 80 mm na pasek 17 i pewno bym takie założył ale coś mnie tknęło że może być za małe i pasek będzie za szybko się zużywał tak więc założę trochę większe ,zegram obroty i będzie ok, wszystkim dziękuję za umieszczone wskazówki pozdrawiam i życzę zdrowia w nowym roku a reszta sama przyjdzie.
  • REKLAMA
  • #12 18374923
    Poziom 43  
    adadzio2 napisał:
    spotkałem koła pasowe o wymiarach 80 mm na pasek 17 i pe

Przy małych srednicach pasek sie nagrzewa bo jest ściskany wewnętrznie, kąt opasania jest to kąt z jakim pas styka sie z kołem pasowym, najlepiej jak koła mają taką samą średnice to kąt opasania jest największy.

Analogicznie najgorzej jest jak jest duza róznica średnic i krótki pas.
  • REKLAMA
  • #13 18376330
    adadzio2
    Poziom 9  
    Teraz to i ja rozumiem czym jest ten kąt opasania, ale co do kół, to nie mogą być takie same, ponieważ muszę zmniejszyć obroty. Myślę, że jak dam koła w odległości ich osi 70 - 80 cm i jedno 120, a drugie 110mm, to świat się nie zawali, a pasek nie stopi.
  • #14 18376458
    Poziom 43  
    I tu kolejne obostrzenie pasek 17 Jest w stanie przenieść 5,5kW przy 3000 obr/min, przy 1400 obr/min trzeba 2 paski.
  • #15 18377365
    adadzio2
    Poziom 9  
    A jak się to ma do paska 13 mm silnik 4kW, obroty 2900 na minutę? Czy pasek wytrzyma?

Dodano po 2 [minuty]:

Dwa paski wystarczą, czy trzeba jednak założyć 17?
  • #16 18377397
    Poziom 43  
    adadzio2 napisał:
    Dwa paski wystarczą, czy trzeba jednak założyć 17?

A weź ze se kalkulator i wystukaj dane. BYć może wystarczą być może nie zależy od średnicy kół. 2 paski 13 na kole 80mm kąt > 120' .
  • #17 18378617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18413275
    adadzio2
    Poziom 9  
    Witam ponownie reasumując to całe moje dłubanie, koła pasowe zaryzykowałem i dałem silnik fi 100 cyrkularka fi 130 całość napędzana silnikiem 4kw wysoko obrotowym i 2 -ma paskami 17 mm piła ma f 500 mm, ma dobre 2200 obr nić się kosmicznie nie grzeje po 2 godzinnej pracy paski lekko ciepłe bez śladów jakiej kol wiek pracy ,polecam i dziękuję za porady.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zasady doboru minimalnej średnicy koła pasowego do pasków klinowych, zwłaszcza w kontekście ich zastosowania w urządzeniach takich jak kosiarki. Uczestnicy podkreślili, że minimalna średnica koła pasowego zależy od konstrukcji pasa oraz producenta, a szczegółowe dane można znaleźć w dokumentacji katalogowej. Wskazano, że dla paska o szerokości 17 mm minimalna średnica koła powinna wynosić 120 mm, aby zapewnić prawidłowe działanie i uniknąć szybkiego zużycia. Zwrócono uwagę na znaczenie kąta opasania oraz odległości między osiami kół, co wpływa na efektywność przenoszenia mocy. Uczestnicy podzielili się również doświadczeniami związanymi z różnymi typami pasków i ich wytrzymałością w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA