logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda Lambda Passat VR6 - Wahania wartości λ na gazie, co może być przyczyną?

Mariusz S 14 Lis 2004 22:08 5873 23
REKLAMA
  • #1 985864
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    1. Mam następującą usterkę, o której usunięciu nikt nic nie wie.
    Mam instalację II gen. z komp. - na benzynie po podpięciu do komputera w samochodzie sonda działa prawidłowo w przedziale λ 0.95-1.05 i zatrzymuje się na dłuższą chwilę przy λ 1, czyli jest ok.
    Natomiast po przełączeniu na gaz po chwili rośnie do λ 1.20 i prawie stoi, czasami spada do λ 1.15, ale po chwili wraca do λ 1.20.
    Co może broić, a może tak ma być? Zmiana ustawień w sterowniku AL-700 nic nie daje.
    2. Przy λ 1.20 jest za mało gazu czy za dużo?
  • REKLAMA
  • #2 985878
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Uboga mieszanka,czyli za mało paliwa.Parownik jest gorący?
  • #3 986105
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Musiałbyś podpiąć komp. od gazu do wizualizacji, wtedy zobaczyłbyś JAK CZYTANA JEST SONDA (czyli jaką wartość lambda widzi komp gazu), ewentualnie co się dzieje z attuatorem, czy np nie jest w pozycji granicznej, czy nie ma zadanego zakresu pracy.
  • REKLAMA
  • #4 1036873
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Witam ponownie - przekłamania we wskazaniach są nadal, komp od gazu λ1, komp w samochodzie λ1.2. Może to komp od gazu przekłamuje? Podłączenie sprawdzone ok.
  • #5 1036923
    TOM_G
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mariusz S napisał:
    Witam ponownie - przekłamania we wskazaniach są nadal, komp od gazu λ1, komp w samochodzie λ1.2. Może to komp od gazu przekłamuje? Podłączenie sprawdzone ok.

Ja myśle, że masz tak jak u mnie - czyli cała gazownia powieszona na jednym cienim kablu masowym ;)
    Przy tym [I] - o spadek napięcia na tym pozionie nie trudno - daj na chwile równolegle grubszy przewód do masy i sprawdz.
  • #6 1047607
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Witam ponownie, a attuator nie powinien mieć zadanego zakresu pracy?
    lub inaczej zapytam; jaki powinien mieć?
  • #7 1049063
    pepe100
    Poziom 12  
    Mariusz S napisał:
    Witam ponownie, a attuator nie powinien mieć zadanego zakresu pracy?
    lub inaczej zapytam; jaki powinien mieć?

U mnie (a uważam że instalacje mam dobraną i wyregulowaną dobrze) zakres pracy attuatora zawarty jest między 88 a 98 a maksymalne orwarcie to 200.
  • #8 1049459
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Jak to jest z tą sondo lambda napięcie prawidłowe to 0,2 do 0,8 czy jak wyżej opisuje Mariusz 0,95 do 1,05. Według opisów które znalazłem to prawidłowy przedział działania to 0,2 do 0,8 ze skokiem nie dłuższym niż 300ms. Jak to jest z tą sondą.
    Pytanie do Mariusza czym sprawdzałeś sonde w Passacie.
  • #9 1051703
    Mariusz S
    Poziom 12  
    W passacie sprawdzałem podłączając się do kompa przez łącze diagnostyczne za pomocą interf. OBD. Wyświetla on kody błędów i odczyty czujników m.in. sondy lambda
  • #10 1059190
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Nie piszesz , czy masz dwie , czy jedną sondę Lambda , ( jedna przed , druga za katalizatorem ) . Przydałoby się wyczyścić sondę i ewentualnie zresetowac jej dotychczasowe nastawy z komputera , lub wymienić jeśli niesprawna . Sterownik AL-700 dokonuje odczytu z komputera samochodowego i tutaj doszukiwałbym się błędów , choć nie wykluczam i innych .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #11 1066074
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Passat vr6 posiada tylko jedną sondę lambda przed katalizatorem. Sonda lambda jest oryginalna i nowa.

Szukam osób, które posiadają taki samochód i od których mógłbym się dowiedzieć kilku rzeczy o zamontowanych i działających instalacjach gazowych.
  • #12 1579782
    shade_
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Mariusz S, ja mam paska z silnikiem VR6 i instalacja IIgen :) co chcesz wiedziec :) pytaj, a w miare mozliwosci odpowiem Ci na pytania :)
  • #13 1584306
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Jakiej firmy masz instalację gazową, chodzi mi o komp. Ile ci pali gazu?
  • #14 1585103
    shade_
    Poziom 12  
    Kompa mam autronica AL-700. Pali mi gazu w miescie ok 18l, a w trasie 11-12, przy czym mowie odrazu, ze mam ciezka noge, nie jezdze o "kropelce". Pali mi o ok. 2-3 litry gazu wiecej jak benzyny. Tylko od kupna auta jeszcze nie mam w nim nic zrobione tak do konca. Ostatnio mialem problemy z kablami WN, a teraz padl mi przeplywomierz. W poniedzialek bede mial prawdopodobnie juz zrobione wszystko, tak wiec po tym czasie bede mogl okreslic prawidlowe spalanie :)
  • #15 1590458
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Coś mi szarpie na najwyższym biegu i niskich obrotach, jakby przerywał. nie wiesz co to może być?
  • #16 1592357
    shade_
    Poziom 12  
    Jak niskie obroty ?? moze masz zle wyregulowana mieszanke w tym zakresie obortow. AL-700 ma to do siebie, ze mozesz w calym zakresie obrotow sobie regulowac. Na jakim programie jezdzisz (Sport,Econ,Normal,User) ??
  • #17 1596260
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Teraz mam chyba sport

Dodano po 2 [minuty]:

a jak masz ustawioną emulację sondy lambda, u mnie wg. vag jest ciągle sonda lambda 0,8
  • #18 1597380
    shade_
    Poziom 12  
    Ja mam na "user" mam strojona indywidualnie w pelnym zakresie. Wiesz laptop do auta i jedziemy. Teraz Ci nie powiem jak mam emulacje ustawiona bo silnik nie chodzi mi jak nalezy, zrypala mi sie przeplywka i musze ja wymienic wtedy bede stroil instalacje jak trzeba.

Skad jestes ?
  • REKLAMA
  • #19 1598377
    Mariusz S
    Poziom 12  
    Jestem z Grudziądza. I problem jest tu znaleźć innych użytkowników vr6. Będziesz mógł mi przesłać swoje ustawienia AL700? Oczywiście jak będzie już ok.
  • #20 1600809
    shade_
    Poziom 12  
    Spoko, jak wszystko zrobie to podesle Ci swoje ustawienia, ale wiesz, ze i tak powinno sie indywidualnie stroic ? Ja mam dosc duza srednice mixera tak, zeby nie bylo strat mocy na benzynie a i na LPG idzie mi jak burza ;)

Tylko wlasnie od ostatniego tygodnia auto smiga mi jakby mial o litr mniej pojemnosci, ale moj mechanik juz pracuje nad tym. Przeplywka idzie do wymiany i w poniedzialek robi mi przeglad mechaniczno-elektryczny cm po cm mojego silnika, czy przypadkiem gdzies jakiegos szczegoly nie pominelismy.
  • #21 1613520
    Mariusz S
    Poziom 12  
    ok czekam
  • #22 1618598
    nepek59
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jeśli chodzi o wskazania sondy lambda to na gazie wskazanie jest większe niż na benzynie bo sonda sygnalizuje bogatą mieszankę co się wiąże ze zwiększonym zużyciem gazu w stosunku do benzyny. Nalerzałoby dostroić silniczek krokowy gazu ze wskazaniami sondy. U Ciebie optymalne wskazanie sondy lambda =1
  • #23 4370065
    trepu
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam koledzy.
    Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale wydaje mi się że pomineliście tutaj jeden szczegół. Emulacja sondy. Czy nie jest tak, że podczas parcy na gazie, ECU jest oszukiwane przez AL700? Są zresztą do wyboru 4 możliwości emulacji. To co dostaje ECU nie jest sygnałęm z sondy, tylko generowane z AL700. Dlatego jak się podepniesz pod OBD2 na gazie, odczytasz parametry nie z sondy, ale wartości wygenerowane przez emulator.Mam rację, czy pokręciłęm?
  • #24 4420777
    dygac
    Poziom 12  
    wszystko jest w najlepszym porządku, wskazania w VAGu w okienku O2 to tylko współczynnik a nie napięcie! Proszę tego nie mylić.
    Wskazania rzędu od 1.00 do 1.20 są jak najbardziej ok. Sam nie mam gazu w tym silniku i te wskazania właśnie się tak utrzymują.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem niestabilnych wskazań sondy lambda w Passacie VR6 z instalacją gazową II generacji i sterownikiem Autronic AL-700. Na benzynie sonda lambda działa prawidłowo w zakresie λ 0,95-1,05, natomiast na gazie wartość λ rośnie do około 1,15-1,20, co wskazuje na mieszankę ubogą (za mało paliwa). Użytkownicy sugerują możliwe przyczyny: niewłaściwe ustawienia sterownika, problemy z masą elektryczną (spadki napięcia na kablach masowych), zakres pracy aktuatora gazowego (zalecany zakres 88-98, maksymalne otwarcie 200), a także wpływ emulacji sondy lambda przez sterownik AL-700, który generuje sygnał zastępczy dla ECU podczas pracy na gazie. Wskazano, że wskazania λ powyżej 1,0 oznaczają mieszankę ubogą, co może skutkować zwiększonym zużyciem gazu. Zalecane jest dokładne strojenie instalacji gazowej, w tym silniczka krokowego i emulacji sondy, a także kontrola stanu sondy lambda (oryginalna i nowa w tym przypadku) oraz ewentualne czyszczenie lub resetowanie jej nastaw. Dyskusja zawiera także wymianę doświadczeń dotyczących zużycia paliwa i ustawień sterownika AL-700 w Passacie VR6 z instalacją II generacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA