logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 2.0 Syncro '94 - Wysokie spalanie po instalacji LPG, sonda lambda

frycu5 20 Lut 2005 01:38 3473 16
REKLAMA
  • #1 1247015
    frycu5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam wszystkich . posiadam vw passata 2 litry syncro 94 rok sprowadzony z niemiec spalanie było w trasie około 7-8 litrów miasto około 9-10 litrów po załozeniu instalacji gazowej i tu zaczeły sie kłopoty spalanko wzrosło
    do 14 litrów miasto benzyna 17 litów gaz . Fachowcy od gazu wymienili mi sonde lambda bo stwierdzili ze nie pracuje tak jak trzeba to znaczy pracowała dopiero wtedy kiedy naprawde sie bardzo nagrzała , po lekkim ostygnieciu samochód na wilnych obrotach sonda wskazywała mieszanke ubogą Po wymianie na drugą nową sonde spalanie spadło benz miasto 12 l , gaz 14-15 litrów . podłączylem do sondy czunik wizualny diodowa linijka 10 diód pirwsza to 0,1 v ostatnia to 1 volt w czasie pracy na benz. wolne obroty miesz . cały czas bogata i w czasie jazdy tez tak samo czasami zaczyna pracowac miedzy 0.1 v a 0.8 v ale to tylko czasami zazwyczaj jest to 1v i stoi . Natomiast na gazie na wolnyc obrotach pracuje od 0,1 v do 0,8 v tak samo jest w czasie jazdy podłączyłm sie do kompa sam i odczytałem błedy

00537 - Oxygen Sensor Regulation
    19-00 - lower Limit

Co jest grane ,czy to sonda jest uszkodzona ???
  • REKLAMA
  • #2 1247447
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    12 litrow w tym pasacie po miescie to jest normalka wg. katalogu powinien w jezdzie miejskiej palic ok 11l. Gazu z reguly pali auto do 20% wiecej to by sie wszystko zgadzalo.Jakby ci palil 12 l w trasie przy spokojnej jezdzie to bym sie martwil wiem co mowie bo mam takiego paska.
  • #4 1247508
    frycu5
    Poziom 11  
    jaki może być błąd w połączeniu dwa przewody to grzałka jeden to zasilanie i nastepny to wyjście z sondy i tak jest podłączona
  • REKLAMA
  • #6 1247523
    frycu5
    Poziom 11  
    wszystkie przewody wychodzą z orginalnej wiązki
  • REKLAMA
  • #7 1247530
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    ingerencja w układ elektroniki kiedy to panowie chcą zarobić kończy się problemami musi Pan pokazać schemat połączeń na forum oraz typ instalacji wtedy pomożemy. miejsca ingerencji są jawne i ludzie domagajcie się schematów bo później są problemy .
  • REKLAMA
  • #9 1247547
    frycu5
    Poziom 11  
    sonda jest 4 przewodowa , ale nie jest to orginał
  • #11 1247611
    frycu5
    Poziom 11  
    napewno idą z kompa ,ale załużmy ze są źle podłączone to czy cos sie mogło uszkodzić??? Czy jak jest podłaczone źle, to czy na gazie bedzie pracować , a na benzynie nie ??
  • #13 1247624
    frycu5
    Poziom 11  
    a jeszcze jedno są dwa przewody dwa białe ( grzałka ), jeden szary i jeden czarny

Dodano po 5 [minuty]:

podłączone jest zgodnie z kolorami myśle ze dwa białe grzałka to nie ma różnicy , czarny do czarnego , szary do szarego moge podłączyć inaczej tylko czy napewno nic sie nie stanie?
  • #15 1247688
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    powinieneś prześwietlić kompa przez OBD tam jest zapisane co mu dolega inaczej się nie da.
  • #16 1247701
    frycu5
    Poziom 11  
    robiłem jeszcze próby z powietrzem , to znaczy dalem mu wiecej lub mniej i wtedy sonda zaczeła reagować ale na krótko moze to wina czegoś innego??

Dodano po 2 [minuty]:

m4341 napisał:
    powinieneś prześwietlić kompa przez OBD tam jest zapisane co mu dolega inaczej się nie da.

robiłem to i wyskakuje tylko ten jeden błąd

00537 - Oxygen Sensor Regulation
    19-00 - lower Limit
  • #17 1360220
    frycu5
    Poziom 11  
    witam po dłuższej nieobecności
    Problem sam sie rozwiązał to znaczy nic nie robiłem , aż w pewnym momencie samochód na gazie przestał chodzić
    Na wskażniku działania sondy mieszamka była bogata przez cały czas
    Pojechałem do speców od gazu i okazało sie ze na przewodzie sygnałowym z sondy było napiecie 10 voltów sonda padła
    Wymieniono na nowa i od tamtego czasu wszystko jest ok na benzynie i na gazie pozdrawiam wszystkich czytających.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel VW Passata B4 2.0 Syncro z 1994 roku zgłosił problem ze znacznym wzrostem spalania po instalacji LPG – do 14 l/100 km w mieście, podczas gdy wcześniej było to 7-10 l/100 km. Po wymianie sondy lambda na nową, spalanie benzyny spadło do około 12 l, a gazu do 14-15 l. Diagnostyka sondy wykazała, że na benzynie sonda często wskazuje mieszankę bogatą (około 1 V), a na gazie zmienia się w zakresie 0,1–0,8 V. Użytkownik podejrzewał błędne podłączenie sondy, która jest 4-przewodowa, nieoryginalna, z dwoma przewodami grzałki i dwoma sygnałowymi (szary i czarny). Porady wskazywały na konieczność prawidłowego podłączenia sygnału i zasilania sondy bezpośrednio z komputera silnika. Diagnostyka OBD wykazała błąd 00537 – Oxygen Sensor Regulation, co potwierdziło problemy z sondą. Ostatecznie problem rozwiązał się po wymianie sondy, gdyż poprzednia uległa uszkodzeniu (na przewodzie sygnałowym pojawiło się napięcie 10 V). Po wymianie nowa sonda działała prawidłowo, a spalanie wróciło do normy zarówno na benzynie, jak i na gazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA