logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy QSC RMX4050HD pobiera stały prąd niezależnie od głośności?

sylwek007 15 Jun 2011 10:47 3191 5
ADVERTISEMENT
  • #1 9614192
    sylwek007
    Level 11  
    Rate: 4
    Witam.
    Nie wiem czy wybrałem dobry temat. Pytanie jest może proste ale nie znalazłem odpowiedzi.
    Chodzi o to że mam końcówkę QSC RMX4050HD na ktorej z tylu pisze 2000w. I tu rodzi się pytanie: Czy końcówka ciągnie zawsze tyle samo prądu czy to zależy ile ją podgłoszę? Np czy jeśli dam potencjometry do polowy to będzie ciągła polowe mniej prądu niż jak by były na fula? :) Chciałem kupić watomierz aby to sprawdzić ale wolałem najpierw napisać niż wydać kasę.

To by była dla mnie bardzo ważna informacja więc prosiłbym o odpowiedź :)
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #2 9614225
    Quazzami
    Level 17  
    Help: 15
    Rate: 24
    Moc podana na obudowie końcówki dotyczy maksymalnej mocy jaką może pobrać wzmacniacz z sieci według producenta. Oczywiście, słuchanie muzyki na pół mocy odpowiada mniejszemu poborowi prądu, ale nie dokładnie o połowę. Generalnie 2kW ten wzmacniacz pociągnie zapewne pod koniec skali głośności z odpowiednim poziomem sygnału wejściowego.

To nie jest klasa A, żeby zawsze ciągnąć 2kW :)
  • ADVERTISEMENT
  • #3 9614696
    sylwek007
    Level 11  
    Rate: 4
    OK rozumiem, no to super bo już się bałem że ta końcówka to maszynka do pożerania prądu :D dzięki wielkie za info :)

Oczywiście w czasie włączenia przygasają światła w budynku w którym gramy ale to tylko przy uruchomieniu jej. :)
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 9614809
    Quazzami
    Level 17  
    Help: 15
    Rate: 24
    Ładowanie baterii kondensatorów (a przy takiej mocy pojemność kondensatorów filtrujących musi być duża) przez transformator toroidalny powoduje często spadek napięcia w sieci (nawet z układem soft-startu) i objawia się to przygasaniem żarówek.

Tu wcale nie chodzi o ładowanie kondensatorów...Proszę sobie podłączyć do sieci transformator toroidalny bez żadnego obciążenia - jestem dziwnie spokojny o zaistnienie DOKŁADNIE takiego samego zjawiska (przygasanie świateł, lub wyrzucanie bezpiecznika w instalacji).
    Temat jest wyjaśniony i to nie raz - wystarczy poczytać.
    (dj-MatyAS)
  • ADVERTISEMENT
  • #5 9615115
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Help: 590
    Rate: 571
    sylwek007, temat był poruszany na forum już z dziesięć razy.
    Końcówka mocy pobiera moc, proporcjonalnie do mocy oddawanej, jako straty i dźwięk.
  • Helpful post
    #6 9621638
    Hefajstos
    Level 35  
    Help: 190
    Rate: 131
    Quote:
    QSC RMX4050HD na ktorej z tylu pisze 2000w

Wzmacniacz ma 2x2000W @ 2Ω / kanał. Przy pracy z 1/3 tej mocy pobierze ok. 2kW. To jest typowa kalkulacja - 1/3 przy pracy z muzyką od DJa, na "100% możliwości", tzn. z maksymalnym wysterowaniem nie powodującym przesteru. 1/8 dla muzyki na żywo. W impulsie pobierze 6kW, ale tym się nie przejmuj.

Zasilanie musisz przewidziec powiedzmy 8...10A / wzmaniacz.

Quote:
    I tu rodzi się pytanie: Czy końcówka ciągnie zawsze tyle samo prądu czy to zależy ile ją podgłoszę?

Ciągnie prąd "w rytm muzyki". Na "luzie", bez muzyki wzmacniacze cigną ok. 100...200W.

Quote:
    Np czy jeśli dam potencjometry do polowy to będzie ciągła polowe mniej prądu niż jak by były na fula?

Te gałki nie regulują mocy, tylko czułośc. Należy je ustawic na "max". Grac tak, żeby nie migały diody "clip", ew. mogą mignąc krótko w "gorących" momentach, szczególnie na koncertach. Jeżeli ciągle migają, kupic 2...3 razy tyle sprzętu albo ściszyc :) :) :)

Światła przygasają, bo pewnie softstart jest po stronie wtórnej transformatora albo jest tak dobrany (jak w Crestach CA i Pro). Jeżeli przygasa w rytm muzyki, na 99% coś nie styka w instalacji i jest to bardzo groźna sytuacja.

--
    pozdrawiam
    Hefi
ADVERTISEMENT