logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Tonsil Fenix front dobrze zagra z wzmacniaczem 2x50W TDA1514A?

drol2 15 Lis 2004 10:49 16369 15
REKLAMA
  • #1 986656
    drol2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam Wzmacniacz 2 x 50 W na układzie TDA1514A.
    Chcę kupić do niego kolumny.
    Zdecydowałem się na Fenixy front Tonsila.
    Co o nich sądzicie? Czy będą dobrze grały z tym wzmakiem?
    Jeśli nie to jakie byście polecili? (nie za drogie)
    A może zrobić samemu Kolumny?
  • REKLAMA
  • #2 986799
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 987100
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Tanie przetworniki, wyglada jakos na zdjeciu, ale zapewniam, ze w rzeczywistosci niekoniecznie...
    Bez przesluchania nie kupuj. Czasem sie zdarza, ze takie 'cacka' jakos graja, choc wszystko wskazuje, ze nie powinny - dlatego znajdz model w sklepie i przesluchaj.
  • REKLAMA
  • #5 987261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1002624
    drol2
    Poziom 11  
    Jakie kolumny byście poradzili kupić?
    Tanie i Dobre
    ________
    Post pod postem - odstep 7 minut. Prosze o rozwage.
    tom
  • #7 1003506
    PS123
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam!
    Wiadomo że coś takiego jak tanie i dobre nie istnieje, ale mysle ze w takiej cenie to Feniksy są niezłe i nic lepszego sie nie da kupić.
    Maja one w prawdzie kilka wad- np. małej mocy głosniki wysokotonowe i przy głośnym graniu ulegaja czasem uszkodzeniu ale mozna je niedrogo dokupic gdy juz nie bedziesz miał gwarancji:)
    Poza tym grają niczego sobie.
  • REKLAMA
  • #8 1003825
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Doradzam poszperac w ofercie np. Kody - maja calkiem przyjemnie grajace kolumny wolnostojace, ktorych klase konkurencja oferuje nieraz za 30 - 50% wieksze ceny. Mozna jeszcze trafic niekiedy na promocje Tannoya - szczegolnie wycofywane modele.
    Najtaniej wychodzi kupic glosniki uzywane - np. w jakims dobrym komisie. Jednak trzeba wstepnie wiedziec conieco o danym modelu (zeby sie nie zdarzylo kupic obudowy z innymi niz oryginalnie glosnikami) - wcale nie jest powiedziane, ze kolumny musza byc nowe, lepiej kupic w danej cenie 5-latki, ale dwie klasy lepsze od nowych...
    Ostatecznie Ty bedziesz tego sluchal - wiec jest tylko jedna rada, chodz po sklepach i mecz sprzedawcow!
  • #9 1273582
    drol2
    Poziom 11  
    Nie chcę zakładać znowu nowego postu o budowie kolumn, bo jest ich bardzo dużo. Jeśli nie spodoba się to adminowi to proszę o usunięcie całego tematu albo zmienienie jego nazwy.
    -*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Jakie kolumny byście mi radzili kupić lub zrobić? Nie zadrogie i dobre. Będe ich używał w pokuju o powierzchni ok. 18 m2. Wzmacniacz TDA 1514A. Zależy mi na niskim basie. Kolumienek nigdy nie robiłem. Dodam jeszcze, że impedancja kolumny musi wynosić 8 Ohmów.
  • #10 1351372
    VincentVega32
    Poziom 11  
    Ja mam Feniks set i central i składam cały zestaw do Yamachy RXV 350
    same saty grają rewelacyjnie polecam fenix'y w 100% za to kasę nie kupisz nic innego a cały zestaw jak dla mnie gra wypaśnie.
    Panowie Tonsil się wzoruje na grubej firmie Visaton ja osobiście słuchałem wiele kolumn zanim się zdecydowałem na Fenix’y
    Poza tym uważam ze Tonsil zawsze robił dobre w swojej cenie kolumny.
    Wiadomo ze niema co ich porównywać do Paradigm, B&W, Visaton czy innych ale ceny.!
    W stosunku do ceny nie ma innych lepszych.

Ja kupiłem jeżdżąc dłuższy czas i słuchając kolegi z tego forum Tonsil Sat uważam że za te pieniądze i nawet trochę więcej niema lepszych kolumn pyzatym Tonsil’e się dobrze sprzedają na zachodzie to tez o czymś świadczy.

Poz. Vince
  • #11 1351687
    fv
    Poziom 11  
    Fenixy nie są bardzo złe. Ich dobre strony to ... cena ;-) Złe strony to kompresja dźwięku - źle wypadają na dużych poziomach głośności.
    Poczytaj tutaj więcej opinii: http://www.audiostereo.pl/Tonsil_fenix_kolumny_podlogowe-97-1611-1.html
    Osobiście słuchałem ich na swoim Luxmanie L-2 - brakowało nieco basu i był trochę "deskowaty"...

Szczerze mówiac, to za 500zł opłaca się kupować wyłacznie kolumny używane. Na allegro zdarzają się Mission m51 i m71 - nie przebije ich nic!

Jeśli chodzi o DIY w cenie < 500zł/parę - szanse, że zagra to lepiej niż Fenixy czy inne sklepowe za taką cenę są bardzo małe. Jednak gdyby chodziło _tylko_ o bas, to myślę, że DIY jest najlepszym rozwiązaniem.

Nie znam niestety wzmacniacza na TDA (niedługo poznam), z doświadczenia jednak wiem, że dobry wzmacniacz z tanimi kolumnami to lepsze rozwiązanie niż dobre kolumny z kiepskim wzmacniaczem (jak np. Cambridge Audio A500).
  • #12 1354787
    TTATOS
    Poziom 11  
    drol2 daj sobie spokój z tymi pionierami.... :?
    miałem watpliwą przyjemnośc tego posłuchać, kaleczy tylko uszy, no fakt że grało to na technicsie nie pamiętam teraz modelu ale w kazdym razie już nieraz skreslonym na tym forum, może z jakimś lepszym a nawet tańszym cambridge z allegro zagrałyby lepiej w co szczerze watpię...
  • #13 1354808
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Zbuduj sobie kolumny, jeśli zależy Ci na pieniądzach i dobrym dźwięku. Musisz wiedzieć, że koszt przetworników w kolumnach firmowych to często marny ułamek ceny całego zestawu. Czego więc oczekiwać, po firmowych kolumnach za 400 zł ? Pewnie głośników marki Pioneer co. Taiwan 450Watt RMS. średnicy 14cm. Im wiecej ich, tym gorzej. Nie mówię, że źle grają, ale mogę się założyć, że bas z takich to buczenie 80 Hz, a wysokie tony piłują uszy.

Jak firmowe, to może Paradigmy podstawkowe, albo Tannoye. Ale polecam Ci DIY. Wtedy możesz zastosować Vify, ScanSpeaki itp. Mieć za 700zł zestaw, za który w sklepie zapłacisz 7000. Chyba, że zależy Ci, żeby coś brzęczało. Wtedy równie dobry będzie pioneer, albo radiomagnetofon za 100zł. Bez wiekszej różnicy.
  • #14 1354882
    TTATOS
    Poziom 11  
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45854610 nie wiem czy zdązysz drol2 to zobaczyć ale sam bym brał gdybym podobnych nie miał :wink: basu bedziesz miał w 18 metrach pod dostatkiem a i całość brzmienia powinna ci się spodobać jesli nie jesteś 100% audiofilem, dynamika bez ograniczeń...
  • #15 1356439
    drol2
    Poziom 11  
    Te kolumienki na allegro wyklądają ciekawie. Jednak wole za taką kasę zeobić coś samemu. Poradzcie mi co i jak zrobić
  • #16 1357196
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    sam sobie poszukaj na forum... jest całe forum akustyka, całe forum DIY audio, co teraz jest w modzie jakie firmy, do wyboru masz mnóstwo frm więc najpier podaj firme, w której przetworniki chcesz kupić, załóż czego oczekujesz i napisz "nowy temat."

- z wypowiedzi poprzedników się dowiedziałeś, jakie firmy przedstawiają teraz klase - wystarczy, że poszukasz odpowiednich przetworników, nauczysz się robić zwrotnice. Reszta to tylko obliczenia i używanie WinISD Beta albo Alpha... I przeglądanie Akustyki i DIY.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru kolumn Tonsil Fenix front do wzmacniacza 2x50W na układzie TDA1514A. Opinie na temat Fenixów są mieszane: ich zaletą jest atrakcyjna cena i przyzwoita jakość dźwięku w tej klasie, jednak mają ograniczenia, takie jak niska moc głośników wysokotonowych i kompresja dźwięku przy dużej głośności. Zaleca się przesłuchanie przed zakupem oraz rozważenie alternatyw, takich jak kolumny używane (np. Mission m51, m71) lub modele marek Koda i Tannoy, które oferują lepszą jakość w podobnym lub nieco wyższym przedziale cenowym. Wskazano również, że DIY (budowa własnych kolumn) może być opłacalnym rozwiązaniem, pozwalającym na zastosowanie lepszych przetworników (np. Vifa, ScanSpeak) i uzyskanie lepszego basu, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie. Wzmacniacz TDA1514A jest wystarczający do napędzenia takich kolumn, jednak ważne jest dopasowanie impedancji (8 Ω) i charakterystyki kolumn do pomieszczenia (ok. 18 m²). Krytykowano tanie kolumny marek masowych (Sony, Pioneer, Panasonic) za słabą jakość dźwięku. Podkreślono, że dobry wzmacniacz z tanimi kolumnami jest lepszy niż odwrotnie. Wskazano także na konieczność nauki projektowania zwrotnic i korzystania z narzędzi takich jak WinISD przy budowie własnych kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA