logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka B&S quantum xts 50, gorący gaśnie i nie odpala

ontario_ab 16 Cze 2011 22:23 14842 7
REKLAMA
  • #1 9621168
    ontario_ab
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam,
    problem jak w temacie. Po 15-20 minutach koszenia z przerwami na wysypanie trawy zaczyna zwalniać i po 10 sek. w końcu gaśnie. Nie odpala już później do czasu aż wystygnie - wtedy odpali i pracuje znów normalnie przez 15-20 minut. Olej był zmieniany rok temu, dzisiaj nieco dolałem, ale nic nie dało. Paliwo mam w kanistrze od zeszłego roku (zimowało na ogrodzie), ale z wyjątkiem poprzedniego koszenia było OK.

Co ma robić ?
  • REKLAMA
  • #2 9621221
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Kupić czyste świeże paliwo, sprawdzić świec i w razie potrzeby wymienić - może założona została o mniejszej ciepłocie?
  • REKLAMA
  • #3 9621719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9621821
    ontario_ab
    Poziom 11  
    Świeca od nowego nie była zmieniana. Mój trawnik to nie więcej niż 200m2 więc kosiarka chyba nie jest przeciążona tak na marginesie.
    Pewnie zadam głupie pytanie, ale jak sprawdzić iskrę ? Nigdy nie grzebałem w takim sprzęcie, zajmuję się mechaniką, ale zupełnie innych urządzeń.

To odpowietrzanie dziś sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #5 9622097
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Wykręć świecę i przyłóż ją do obudowy tą częścią która się normalnie z nią styka tylko tak żebyś miał elektrody na wierchu i szarpnij kosiarkę, tylko uważaj żeby Cię nie kopnęło, Oczywiście kapturek na świecy.
    Sprawdzałeś filtr powietrza? Jeżeli masz wymienny to zobacz czy nie trzeba go wymienić, a jeżeli jest gąbka to ją wymyj i kapnij kilka kropel oleju na nią, tak jak pisze instrukcja obsługi.
    Ile ma ta kosiarka?
    Poza tym olej minimum raz do roku sie powinno zmieniać.
  • #6 9692385
    ontario_ab
    Poziom 11  
    Wystarczyło poluźnić korek wlewu paliwa i już jest OK. Jedyny kłopot to odkręcanie się korka podczas koszenia.
    Olej już kupiony, ale nie mam pojęcia jak go wymienić. Nie wiem też jak zmienić filtr, z resztą nigdzie go nie widzę. Poproszę o pomoc w tej kwestii.
  • REKLAMA
  • #7 9692495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10718703
    ontario_ab
    Poziom 11  
    Znalazłem śrubę (jest przy nożu), która po odkręceniu zapewne umożliwi spuszczenie oleju. Niestety nie dało rady jej odkręcić. Rozgrzałem więc silnik by olej dobrze zmieszał się z wszelkimi zanieczyszczeniami, przechyliłem kosiarkę, wylałem go i wlałem nowy. Filtr jak opisał Rycho T, jest pod wskazaną klapką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką B&S Quantum XTS 50, która gaśnie po 15-20 minutach pracy i nie odpala do momentu wystygnięcia. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie świec zapłonowych, odpowietrzenie zbiornika paliwa oraz kontrola filtra powietrza. Użytkownik odkrył, że poluzowanie korka wlewu paliwa rozwiązało problem. Dodatkowo, porady dotyczą wymiany oleju oraz lokalizacji filtra powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA