logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić rozrząd w Land Rover Freelander 1.8 Benzyna 1999 po zdjęciu głowicy?

gryffi13 19 Cze 2011 15:14 59601 31
REKLAMA
  • #1 9629308
    gryffi13
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jak ustawić rozrząd w Freelanderze 1.8 Beznzyna z 1999r. po zdjęciu głowicy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9629429
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    Jak ustawić rozrząd w Land Rover Freelander 1.8 Benzyna 1999 po zdjęciu głowicy?
    A tak.
  • #3 9918407
    nasa-photon
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    zeimp napisał:
    A tak.

ale pamiętaj ze dolne kolo zebate obraca sie 2x szybciej niż obydwa górne wiec nie jest to takie oczywiste.
  • REKLAMA
  • #4 9918497
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 496
    nasa-photon napisał:
    ale pamiętaj ze dolne kolo zebate obraca sie 2x szybciej niż obydwa górne wiec nie jest to takie oczywiste.
    [

A jakie to ma znaczenie przy już zdjętym pasku?? Jeśli jest klin to zawsze położenie "na znak" będzie odpowiadało temu samemu położeniu tłoków...
    pozdr
  • #5 9927698
    czajkagor
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Nie do końca zgodzę się z kolegą. Koło na wale głównym można ustawić w dwóch położeniach, gdyż wykonuje ono dwa obroty na jeden obrót koła na wałku rozrządu. Do prawidłowego ustawienia trzeba sprawdzić czy pierwszy tłok jest w górnej pozycji.
  • #6 9927852
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1836
    Dwa obroty w których jeśli koło znajduję się na znaku pierwszy cylinder jest zawsze w GMP. Później zależy który to jest już suw. Załącznik kolegi Zeimp pokazuje jak mają być ustawione wałki żeby pierwszy cylinder był w pracy. Gdy znaki były by skierowane ku sobie pierwszy cylinder byłby tez w GMP ale pomiędzy suwem wydechy a ssania.
  • Pomocny post
    #7 9927906
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    czajkagor napisał:
    Koło na wale głównym można ustawić w dwóch położeniach,

Nie ma takiej możliwości - totalna bzdura! Nie patrz na złożony rozrząd, weź po uwagę sam blok silnika z tłokami! Jeśli wszystko będzie na znakach, to nie ma możliwości, żeby było źle!!!
  • #8 9930969
    czajkagor
    Poziom 14  
    Jaka bzdura?
    Koło na wale głównym ma średnicę 2x mniejszą niż na wałkach, a więc wykonuje dwa obroty na jeden obrót rozrządu. Jeżeli przy demontażu paska i głowicy koło głowicy było przestawione o jeden obrót tłok w pierwszym cylindrze będzie w pozycji środkowej, i przy takim położeniu pomimo ustawienia na znakach nie ma możliwości uruchomienia silnika. Proponuję to sprawdzić a potem pisać, że to bzdura.

Moderowany przez manta:

Kolega poczyta sobie, o mechanice przekładni pasowych i dopiero wtedy zacznie się udzielać na forum. Następne takie nowości nagrodzę w odpowiedni sposób.

• #9 9931008
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    zeimp napisał:
    Nie patrz na złożony rozrząd, weź po uwagę sam blok silnika z tłokami!
    przem27 napisał:
    A jakie to ma znaczenie przy już zdjętym pasku??

Kolego czajkagor, zanim bzdury będziesz pisał, proszę o nauczenie się czytania ze zrozumieniem! My bardzo dobrze znamy zasady działania silników spalinowych i rozrządów, o jakich jeszcze się pewnie Tobie nie śniło. Zobacz pierwszy post autora:
    gryffi13 napisał:
    Jak ustawić rozrząd w Freelanderze 1.8 Beznzyna z 1999r. po zdjęciu głowicy?

I dopiero się wypowiadaj i na temat. Mądrować tutaj nie musisz!!!
    Moderatorów i adminów - serdecznie przepraszam za tą wypowiedź.
  • #10 9931030
    piotr_dlugi
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jeśli ustawisz wał korbowy na znak to tłok stoi w górnym położeniu i teraz ile razy wałem nie przekręcisz ,raz czy dwa czy trzy czy sto to po każdym obrocie wału znak wraca na swoje miejsce i tłok też więc jakie to ma znaczenie? A właśnie po to jest schemat wyżej i znaki na kołach żeby po zdjęciu głowicy poustawiać wszystko z powrotem.
    Pozdrawiam
  • #11 9931345
    panam
    Poziom 29  
    Ocena: 419
    Do autora, pod żadnym pozorem nie ruszaj wałem jak masz zdjętą głowicę, chyba że założyłeś blokady na tuleje cylindrowe. Następna sprawa, nie jestem pewien , ale wydaje mi się że na znakach tłoki nie są w tdc( muszę to sprawdzić jutro), są w połowie. Masz rysunek który Ci wysał kolega Zempi i ustaw tak jak tam
  • #12 9931484
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1836
    Tak jak kolega Panam napisał tłoki są w połowie czyli 90 stopni przed GMP. ale to nie zmienia faktu że obrót to obrót. i jeśli kolega ma ściągniętą głowicę i kręcił wałem to musi tylko ustawić na znak. Później zgodnie ze schematem ustawić wałki i po sprawie.
  • #13 9931636
    panam
    Poziom 29  
    Nie zapominając zablokować tuleji

Dodano po 1 [minuty]:

bo inaczej szambo w misce
  • #14 9934524
    przem27
    Poziom 30  
    panam napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz proszę to rozwinąć? Chodzi o to że tuleja wylezie z bloku wraz z tłokiem?
  • #15 9941876
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    przem27 napisał:
    panam napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz proszę to rozwinąć? Chodzi o to że tuleja wylezie z bloku wraz z tłokiem?

Jak masz wbitą tuleje w blok i nie trzyma się zbyt mocno (na 2 oringach) jest ryzyko że jak tłok będzie szedł do góry może wypchnąć tuleję cylindrową . Aby tak się nie stało przykręca się płaskownik do 1 i ostatniej śruby głowicy (oczywiście na śruby daje się rurki żeby uzupełnić długość głowicy .
  • REKLAMA
  • #16 9944269
    panam
    Poziom 29  
    Zapytanie do autora, czy dałeś radę? Do pozostałych uczestników, wszystko co powinien wiedzieć autor jest powyżej
  • #17 10279102
    robertos1977
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Pozwolę sobie dołączyć do tego tematu, a mianowicie może mi ktoś wytłumaczy dziwne zjawisko w Land Roverze 1.8 16V. Po wymianie uszczelki i tłoka ustawiony został rozrząd tak ja na schemacie wyżej i silnik nie odpalił ( brak sprężania na 1 i 2 cylindrze)- następnie znów ustawiłem wszystkie kola na znakach, zdjąłem pokrywę klawiatury i jak się okazało obydwa wałki ustawione były w ten sam sposób otwierając na tłoku w tym samym czasie zawory ssące wydechowe. Przestawiłem wałek wydechowy o 180 stopni- auto odpaliło ale nie miało siły. Na koniec ustawiłem "po chłopsku" rozrząd ( tłok w górze krzywki na wałkach w "V" ) i auto w miarę równo pracuje i ma normalną moc ale żadne znaki się nie pokrywają. I teraz pytanie -dlaczego mimo prawidłowego według schematu ustawienia kół na wszystkich znakach wałki są ustawione tak samo ?. Dodam iż gdy znak na kole wału korbowego jest na swoim miejscu to tłok 1 cylindra jest w ok połowie suwu ( według większości opisów na forum - prawidłowo)
  • #18 10282157
    panam
    Poziom 29  
    Oba koła na wałkach rozrządu są takie same, ale na mają dwa miejsca na klin w zależności od tego na który wałek zakładasz, więc może ktoś żle założy kółka, poza tym znaki z przodu mają oznaczenia ex i in. pamiątaj że ten silnik nie jest z tłokami w górze przy znakach, dlatego krzywki są inaczej. Pozdrawiam
  • #19 10282674
    robertos1977
    Poziom 2  
    Dzięki. Właśnie miałem takie podejrzenie że koło na wałku wydechowym obrócone jest o 180 stopni ponieważ gdy był IN do EX na pierwszym tłoku na wałkach krzywki były ustawione tak samo symetrycznie i otwierały jednocześnie zawory ssące i wydechowe, po przestawieniu IN do IN silnik odpalił ale nie miał siły i dławiło go. Po ustawieniu " po chłopsku" jeździ jak na benzynie tak i gazie. Ale przy najbliższej okazji zobaczę jeszcze koła na wałkach ponieważ już jest tam kilka znaków zrobionych przez kogoś przy jakiś wymianach. Pozdrawiam.
  • #20 11670850
    gbryzek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, też mam ten problem. z tego co rozumiem to czajkagor cos o tym pisal wiec go niepotrzebnie krytykowaliscie. mam ten sam problem z ustawieniem koł a dokladnie z ustwieniem na tulejkach rozprężnych. Wedlug programu nalezy ustawic na znakach ale kola mozna zamontowac na dwa sposoby. Jezeli dojdzie do tego pozycja walu nie w gmp. to zostaje metoda prob i bledow. Moim zdaniem najlepiej bedzie ustawic tloki do gory i zawory na mijanke poczatek ssania koniec wydechu. potem obrocic na znaki walu i ustawic kola na tuleje ustalajace. Poprawcie mnie jesli zrobilem jakis blad. Pozdrawiam Grzesiek

Dodano po 7 [minuty]:

Witam, to jest proste nalezy ustawic wedlug opisu na kolach. Od strony kolektora ssącego klin musi być na IN a na kole od strony kolektora wydechowego na EXAUS. Potem zostaje ustawienie na znaki. Milego grzebania.
  • REKLAMA
  • #21 12962156
    Stipe77
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Czy coś nie jest nie tak z tym rysunkiem? Exhaust czyli wydech jest w tym silniku po prawej stronie patrząc od rozrządu więc wałki chyba powinny być przestawione o 180 stopni?
  • #22 13065390
    czajkagor
    Poziom 14  
    Ja się nie liczę bo jak widzę czytanie jest ważniejsze od praktyki.
  • #23 13075704
    panam
    Poziom 29  
    Nie czytanie tylko tylo praktyka i wiedza o czym czytasz
  • #24 13084310
    Daniel 26
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam od świeże temat pękł mi pasek rozrzadu w land rover freelander 1.8 benzyna i teraz pada pytanie czy można założyć nowy pasek czy nie da rady bo mogło padło jeszcze coś??? pozdrawiam i dziekuje za jakieś podpowiedzi
  • #25 13097787
    leszczu19901
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Daniel 26 zapewne zawory też się pogięły. Trzeba ściągnąć głowicę i obadać jak wygląda sprawa.
  • #26 13220770
    arczi64
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    witam serdecznie, właśnie skończyłem dzisiaj freelandera z 2005r. 1.8 benzyna, też się troszeczkę motałem z rozrządem ale stwierdziłem że skoro fabryka zrobiła znaki na wałkach i wale to tak ma być. rozrząd złożony na znaki i autko chodzi ba wręcz lata. jak ustawiłem go na tzw mijankę to w ogóle nie chciał odpalić strzelał w kolektor ssący. panowie ustawiajcie tak jak biblia pokazuje a będzie dobrze. a dla 100% pewności róbcie dodatkowe własne oznaczenia, dziękuję pozdrawiam. :)
  • #27 13222030
    przem27
    Poziom 30  
    Tylko jak pękł pasek to możesz sobie znaczyć...:)
  • #28 13229251
    arczi64
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    no to wtedy głowice ściągać (albo co mało prawdopodobne założyć pasek i sprawdzic kompresje) ten rozrząd ma być ustawiony na znaki i będzie chodzić :)
  • #29 14240646
    blazerk5
    Poziom 2  
    A jak zamontować koła na głowicy bo są dwie możliwości żeby bolec był na ex albo na in jak ma być zamontowana prawa a jak lewa
  • #30 14240703
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    blazerk5 napisał:
    A jak zamontować koła na głowicy bo są dwie możliwości żeby bolec był na ex albo na in jak ma być zamontowana prawa a jak lewa

Kolego uciekłeś z psychiatryka czy jak?
    Przecież to widać.

Podsumowanie tematu

✨ Ustawienie rozrządu w Land Roverze Freelander 1.8 Benzyna z 1999 roku po zdjęciu głowicy wymaga precyzyjnego podejścia. Kluczowe jest, aby wał korbowy był ustawiony na znak, co zapewnia, że pierwszy tłok znajduje się w górnej martwej pozycji (GMP). Należy pamiętać, że koło na wale korbowym obraca się dwa razy szybciej niż wałki rozrządu, co może prowadzić do nieporozumień. Użytkownicy podkreślają, że przy demontażu paska rozrządu i głowicy, ważne jest, aby nie kręcić wałem bez zablokowania tulei cylindrowych, aby uniknąć ich wypchnięcia. W przypadku problemów z ustawieniem, niektórzy sugerują metodę "po chłopsku", czyli ustawienie tłoków w górze i krzywek na wałkach w pozycji mijanki. Wiele osób zauważa, że znaki na kołach rozrządu muszą być zgodne z instrukcją, a także że wałki mogą być zamontowane w dwóch pozycjach, co może prowadzić do błędów w ustawieniu.
REKLAMA