logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Peszle metalowe - pomóżcie rozwiązać zagadkę nazewnictwa...

leburaque 20 Cze 2011 13:22 5084 7
REKLAMA
  • #1 9632522
    leburaque
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Witam!

Mam gorącą prośbę. Poszukuję peszli (peschli?) metalowych typu "gęsia/łabędzia szyjka". Chodzi o to, by taki metalowy przewód który wygląda jak wąż od prysznica po wygięciu go nie wracał do "stanu spoczynku" tylko utrzymywał się w nadanym kształcie.

Wygląda to tak:
    http://www.lambaz.republika.pl/peszel_1.jpg
    jest zwykle używane w lampkach, mikrofonach etc.

Rzecz w tym, że dość trudno się googla takie rzeczy, bo nawet nie wiem, czy nazewnictwo jest poprawne. Czy taka rurka stalowa to właśnie peszel? Czy może nazywa się inaczej? Na stronie pewnej firmy znalazłem info, że peszle "uciągnięte = elastyczne", a "nieuciągnięte = sztywne", ale sprzedawca nie potrafił potwierdzić, że zostają w miejscu. Potoczna nazwa "gęsiej szyjki" tak średnio się sprawdza. Czy ktoś pomoże mi dokładnie opisać jak to się nazywa fachowo i jak to googlać?

Dziękuję i pozdrawiam!
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9634626
    leburaque
    Poziom 17  
    To znalazłem sam. Nie wiem czy wypada linkować do firm, ale może ktoś będzie szukał?

http://sklep.elestra.pl/p/pl/pb0297/gn-9+-+peszel+9+do+mikrofonu.html
    http://www.lambaz.republika.pl/index1.htm
    http://www.gesiaszyjka.pl/

Rozumiem zatem, że wszystkie te powyższe nazwy funkcjonują równorzędnie i że mogę wg nich szukać rzeczy na giełdach?

Ktoś z Państwa się orientuje, czy w okolicach Wrocławia są podobne sklepy?

Przyznam szczerze, że tam gdzie dzwoniłem, to proponowano mi 20 m takiego peszla w jednej rolce. Koszta zbyt wysokie, bo sam potrzebuję go niewiele - właśnie do "produkcji" mikrofonu...
  • #5 9634796
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Oczywiście nazwa "gęsia szyjka" jest jak najbardziej popularna.
    Ja swego czasu kupowałem takie "gęsie szyjki" w specjalistycznym sklepie zaopatrującym w części do produkcji lamp i żyrandoli. Niestety tego sklepu już nie ma i nie mam pojęcia czy jest jakiś inny w mojej okolicy (Śląsk), a co do Wrocławia to już w ogóle nie mam pojęcia.
    Ale może też spróbuj poszukać w googlach hasła "gęsia szyjka", "częsci do produkcji lamp i żyrandoli".
  • #6 9636403
    krismalinowski
    Poziom 23  
    Poszukaj na aukcjach, jest tego pełno ale nie wiem czy Tobie średnica oraz długość będzie odpowiadała.Ten z wentylatorem kupiłem na A****ro i ma 30cm długości jest mocny i nie odkształca się a ten z lampką w Castoramie i ma 20cm dł. były też i dłuższe są również mocne.
    Zrobiłem Tobie fotki poglądowe.
    [Kupię] Peszle metalowe - pomóżcie rozwiązać zagadkę nazewnictwa...
  • REKLAMA
  • #7 10253501
    leburaque
    Poziom 17  
    Mimo wszystko będę musiał szukać czegoś bardziej wytrzymałego... Tzn. mogącego utrzymać jednak nieco większy ciężar.
  • #8 10255213
    ANUBIS
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Temat zamykam.
    Dalsze dyskusje proszę prowadzić za pomocą komunikatorów lub PW na forum.

ANUBIS

Przypominam, że to dział ogłoszeń.
    Tu sprzedajemy lub kupujemy.
    Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje metalowych peszli typu "gęsia szyjka", które po wygięciu utrzymują nadany kształt, a nie wracają do stanu spoczynku. W dyskusji podano różne nazwy i terminy związane z tymi produktami, takie jak "rury osłonowe" oraz "peszel". Użytkownicy dzielą się linkami do sklepów internetowych oraz informacjami o dostępności w Wrocławiu. Wskazano również na możliwość zakupu takich elementów na aukcjach internetowych, z uwagą na różne długości i średnice. Wspomniano o potrzebie znalezienia bardziej wytrzymałych modeli, które mogą utrzymać większy ciężar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA