logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 2.0 TDI 136KM, błąd 16683, utrata mocy po usunięciu DPF i zmianie softu

koszmar passat 23 Cze 2011 00:07 4282 9
REKLAMA
  • #1 9641199
    koszmar passat
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Panowie mam problem z Passatem 2.0 136KM błąd 16683.
    Zaczęło się od braku płynu do filtra cząsteczek stałych a skończyło się na jego zapchaniu i w rezultacie to już został on usunięty i zmienione oprogramowanie ale pojawił się ten błąd 16683 i auto straciło moc a przed usunięciem było wszystko ok wiem, że to coś z ciśnierniem do sprężarki, ale nie wiem jakie mogą być tego przyczyny. od razu piszę, że ten wążyk co idzie do sprężarki to zasysa powietrze i podciąga jakąś dźwignie do góry to chodzi. Po usunięciu błędu moc powraca ale turbina nie gwizda jak ma normalnie gwizdać tylko tak głośno syczy szszszszszsz... a jak już wyskoczy błąd to zaczyna migać kontrolka od świec żarowych i motor storg i już też nie ma mocy i kicha. Bardzo ale to bardzo proszę was o pomoc z góry dzięki ale pewno jeszcze będziemy się kominikować :D
    Pozdrawiam [/code]
  • REKLAMA
  • #2 9641222
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2345
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    To jakiś żart?
    16683 - Regulacja ciśnienia doładowania: przekroczona dolna granica regulacji.
    Podciśnienia do sprawdzenia i N75.
  • REKLAMA
  • #3 9641223
    koszmar passat
    Poziom 9  
    jaki żart??
  • REKLAMA
  • #4 9641225
    Kubaandcom
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam!

Jaka to wersja Passata?

Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #5 9641240
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    To pewnie cabrio, tylko w wersji na Kamczatkę, opisany tutaj:
    Cytat:
    Passat, Volkswagen 2.0 TDI 140KM
  • #6 9641241
    koszmar passat
    Poziom 9  
    A tak na marginesie to auto jest z 2005r maj. Ja się na tym nie znam tylko chcę wiedzieć co mogło to spowodować. Jeden z mechanik doradził mi kupić nową turbinę a wiecie jak teraz jest z mechanikami myślą tylko o sobie i swojej kieszeni. Więc wolę zapytać niż od razu chcać się w kolosalne koszty już jeden chciał mnie wydymać na tylko fizycznym wycięciu filtra i nic poza tym któro miało kosztować 1455 zł śmiech zrobiłem to sam i kosztowało mnie to grosze tylko za program zabuliłem 600 zł ;/

Dodano po 2 [minuty]:

Tak dokładniej to typ silnika jest BGW 100Kw, 136KM
  • #7 9641247
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Ty nie jesteś "koszmar passat", tylko "koszmar mózg". Skoro wokół same ku**y i złodzieje, to po co w ogóle kogokolwiek pytasz?Przecież zaraz cię ktoś okłamie, naciągnie, albo zmówią się przeciw tobie.
    Odpowiedź zresztą już otrzymałeś. Myślącemu powinno wystarczyć.
  • #8 9641268
    koszmar passat
    Poziom 9  
    Jeszcze napisalibyście jak to się sprawdza i w którym miejscu to się znajduje to byłoby ok
  • #9 9641272
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Cytat:
    napisalibyście jak to się sprawdza i w którym miejscu to się znajduje to byłoby ok

Cytat:
    Ja się na tym nie znam

Dlatego ten temat powinien być już dawno w koszu! Pisać potrafisz, ale czytać już nie! Nie pytaj o rzeczy, o których nie masz pojęcia.
  • #10 9641274
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Na forum, nawet w dziale dla początkujących, wymagamy znajomości podstaw zagadnienia, o którym się dyskutuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Volkswagenem Passatem 2.0 TDI 140KM, który objawia się błędem 16683 związanym z regulacją ciśnienia doładowania. Po usunięciu filtra cząsteczek stałych i zmianie oprogramowania, auto straciło moc, a turbina wydaje nieprawidłowe dźwięki. Użytkownik podejrzewa problemy z ciśnieniem doładowania oraz wężem podciśnienia. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie podciśnienia oraz zaworu N75. Użytkownik poszukuje pomocy w diagnostyce i naprawie, obawiając się wysokich kosztów u mechaników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA