novvik napisał: <...> Moje pytanie brzmi czy jest takie urządzenie które wzmocniłoby zasięg mojego netbooka ??? Coś z czym mój netbook mógłby się połączyć a to urządzenie z routerem sąsiada ??? Chodzi o to żebym miał lepszą siłę sygnału i żeby nie znikał mi co chwile internet ???
Nie będę oryginalny: Airlive G.DUO - router specjalnie zaprojektowany do takich celów, z dwoma niezależnymi układami radiowymi (jednym odbiera, drugim rozsyła).
Przy czym jeżeli ze "wzmocnionego" sygnału ma korzystać tylko w domu jedno urządzenie (netbook w tym przypadku), może faktycznie pomyśleć dokupieniu mu na razie karty wifi-USB, koniecznie z zewnętrzną antenką, najlepiej odkręcaną. Przyda się także w "terenie", np. do hotspotów w galeriach, hotelach, itp. Przez kilka ostatnich miesięcy korzystam z Pentagram P6132-10 (RTL8188SU) z anteną 5dBi - sprawuje się całkiem nieźle. Plus 3m przedłużacz USB, wiele razy pozwolił mi skorzystać z netu tam, gdzie samym netbookiem nie miałbym szans. Ponoć także niezły jest i przy tym niedrogi wspomniany TL-WN422G.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S.
@piterus99: z tym Linksys Range Expander to był chyba z lekka żart? Po primo (już?) praktycznie niedostępny w handlu, po drugie kosztował zdaje się ok. 300zł (no fakt, Autor topicu nie określił pułapu cenowego

). Po trzecie chyba działa na zasadzie a'la Universal Repeatera, na co wskazuje jedna antenka (czyli domniemywam pojedynczy tor radiowy). Po czwarte, o ile przez chwilkę rzuciłem okiem w instrukcję: nie obsługuje WPA2 - co będzie, jeżeli router(AP) "dawca" nadaje sygnał właśnie tak szyfrowany? (no chyba, że jest dostępna odpowiednia poprawka firmware). W sumie wolałbym za ok. ceny 2/3 kupić sprawdzonego G.DUO. Lub na początek za 30-60zł kartę USB, która też się przyda, nawet gdyby się okazało, że "wzmacniacz" typu G.DUO też jest w lokalu wskazany/potrzebny.