logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał WiFi na netbooku korzystając z routera sąsiada?

novvik 01 Lip 2011 20:29 4551 5
REKLAMA
  • #1 9670809
    novvik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam mam takie pytanie nie wiem jak fachowo nazywa się i czy w ogóle jest takie urządzenie. Mój problem polega na tym że w moim netbooku który posiada Wifi jest słaby zasięg to znaczy raz jest raz nie ma w zależności w jakim pokoju się znajduję. Z internetu poprzez Wifi korzystam od mojego sąsiada, który posiada router. Moje pytanie brzmi czy jest takie urządzenie które wzmocniłoby zasięg mojego netbooka ??? Coś z czym mój netbook mógłby się połączyć a to urządzenie z routerem sąsiada ??? Chodzi o to żebym miał lepszą siłę sygnału i żeby nie znikał mi co chwile internet ???
  • REKLAMA
  • #2 9671003
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Kup kartę WiFi na USB np TL-WN422G oraz dobry przedłużacz USB, nawet 5m.
  • REKLAMA
  • #3 9671280
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Linksys Range Expander na przykład, ale jeśli chodzi o to jak on działa, to wypowiedzieć się nie umiem.
  • REKLAMA
  • #4 9671619
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Access Point z funkcją Universal Repeater (cena poniżej 100zł). Ewentualnie do tego mocniejsza antena typu 8dB za niecałe 20zł (AP musi mieć wówczas możliwość odkręcenia anteny).
  • REKLAMA
  • #5 9679746
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 292
    novvik napisał:
    <...> Moje pytanie brzmi czy jest takie urządzenie które wzmocniłoby zasięg mojego netbooka ??? Coś z czym mój netbook mógłby się połączyć a to urządzenie z routerem sąsiada ??? Chodzi o to żebym miał lepszą siłę sygnału i żeby nie znikał mi co chwile internet ???

Nie będę oryginalny: Airlive G.DUO - router specjalnie zaprojektowany do takich celów, z dwoma niezależnymi układami radiowymi (jednym odbiera, drugim rozsyła).
    Przy czym jeżeli ze "wzmocnionego" sygnału ma korzystać tylko w domu jedno urządzenie (netbook w tym przypadku), może faktycznie pomyśleć dokupieniu mu na razie karty wifi-USB, koniecznie z zewnętrzną antenką, najlepiej odkręcaną. Przyda się także w "terenie", np. do hotspotów w galeriach, hotelach, itp. Przez kilka ostatnich miesięcy korzystam z Pentagram P6132-10 (RTL8188SU) z anteną 5dBi - sprawuje się całkiem nieźle. Plus 3m przedłużacz USB, wiele razy pozwolił mi skorzystać z netu tam, gdzie samym netbookiem nie miałbym szans. Ponoć także niezły jest i przy tym niedrogi wspomniany TL-WN422G.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. @piterus99: z tym Linksys Range Expander to był chyba z lekka żart? Po primo (już?) praktycznie niedostępny w handlu, po drugie kosztował zdaje się ok. 300zł (no fakt, Autor topicu nie określił pułapu cenowego ;-)). Po trzecie chyba działa na zasadzie a'la Universal Repeatera, na co wskazuje jedna antenka (czyli domniemywam pojedynczy tor radiowy). Po czwarte, o ile przez chwilkę rzuciłem okiem w instrukcję: nie obsługuje WPA2 - co będzie, jeżeli router(AP) "dawca" nadaje sygnał właśnie tak szyfrowany? (no chyba, że jest dostępna odpowiednia poprawka firmware). W sumie wolałbym za ok. ceny 2/3 kupić sprawdzonego G.DUO. Lub na początek za 30-60zł kartę USB, która też się przyda, nawet gdyby się okazało, że "wzmacniacz" typu G.DUO też jest w lokalu wskazany/potrzebny.
  • #6 9689546
    novvik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie za pomoc kupiłem karte wifi TL-WN422G siła sygnału miodzio nigdzie nie gubię zasięgu.

Pozdrawiam
REKLAMA