Cytat: Twój alternator doładuje akumulator w 100% 56Ah. Napisz jakie masz napięcie ładowania na światłach i bez świateł. Jak stary jest ten akumulator?
Bez świateł na wolnych obrotach ma około 12,5V a po włączeniu spada do około 11,8. Ten 56Ah jest nowy i nie chce aby szybko go szlak trafił. Poprzedni 36Ah po roku miał tak małą pojemność że wystarczyło posłuchać radia przez 5 minut i nie mozna było odpalić auta. A jak podładowałem prostownikeim to przy odpalaniu tak przeciągał że jak nie załapał za trzecim razem to trzeba było dać mu odpocząć.
Cytat: Według opisów lubisz inowacje i próbujesz z malucha uczynić Bentleya. Weź jednak pod uwagę, że moce które chcesz uzyskać to prawie 5% mocy silnika.
Można to i tak nazwać ale chce mieć auto które nie psuje się co 20 km, a na droższe nazrazie mnie nie stać.
Cytat: Moc z alternatora nieco można podciągnąć lecz wejdzie problem grzania się tej elektrowni. A z chłodzeniem trochę kłopot. Nie wspomnę, że podwyższone sprężanie da znać w żywotności silnika.
Narazie zostawie jak jest pojeżdżę troche i zobacze co się będzie dziać. Z tym że troche się będzie grzała to normalne jak i ze słabym chłodzeniem w maluchu. Gdybyś poczytał trochę na temat malucha to wiedział byś, że głowice można splanować bez obniżenia żywotności silnika o 2mm co daje większe sprżanie o około 2,6atm. Przejeździłem tak juz ponad 150tys.km i silniczek chula tak samo jak na początku. Nie będe sie rozpisywał dlaczego tak jest bo nie o tym temat.
Cytat: I wreszcie 56 Ah akumulatora, max 30 A w prądnicy to dla tego samochodu całkiem sporo.
Alternator max wydolność ma 34A ale przy około 6000tys.obr. a przecież cały czas nie jeżdźę na takich obrotach tylko mniejsze co jednocześnie obniża prąd ładowania i napięcie.
Mam jeszcze jedno pytanko gdyby zmienić przewód od ładowania, czy coś by pomogło?? Bo standardowo jest o bardzo małym przekroju. Wiem że akumulator ładuje się bardzo małym prądem głowny wpływ ma napięcie ładowania, ale może wtedy odbiorniki pobierały by więcej prądu z alternatora a nie z akumulatora. Czy może to grozić przeciążeniem diód w mostku???