logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste awarie dysków twardych - czym mogą byc spowodowane?

Ash Ketchum 05 Lip 2011 17:23 3406 6
REKLAMA
  • #1 9685258
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Otóż mam taki problem - jakiś czas temu padł mi dysk twardy w laptopie - 500GB seagate momentus 5400RPM. Wydawał dźwięki jakby się zatrzymywał oraz jakby głowica tarła po talerzu. Stwierdzili, że dysk jest uszkodzony w wyniku oddziaływania drgań lub pola magnetycznego i zaproponowali 500zł za wymianę. Wymieniłem go sam na dysk także 500GB tej samej firmy tylko że 7200RPM. I po miesiącu działania padł on dośc podobnie i co się okazało? Nie uznali mi gwarancji bo padł właśnie przez owe drgania lub pole magnetyczne jak poprzednik. A ja z laptopem nic nie robię, nigdzie go nie noszę itp. Nigdy mi nie upadł ani nic takiego. Leży w jednym miejscu. Żeby nie była to wina laptopa okazało się że dysk przenośny na który kopiowałem dane z tego pierwszego (Seagate Freeagent GO 500GB) ma podobne bad sektory i przy przenoszeniu danych na nowy dysk okazało się że pliki są uszkodzone i nie da się ich odczytac i zachowywał się w podobny sposób. Warczał, zatrzymywał się itp. Oddałem go tam gdzie kupiłem (Biedronka) i zwrócili mi całe pieniądze za ten dysk bez najmniejszego problemu - powiedzieli mi żebym dał dysk i paragon po czym oddali mi wszystko co do złotówki i powiedzieli że się nie bawią w naprawy reklamacje itp. Co mu było nie wiadomo ale zachowywał się jak dwa pozostałe. Myślałem że ten w laptopie padł bo miał paśc a ten to z Biedronki i jak tak oddali należnośc to pewnie wiedzieli że wadliwa seria itp albo jakiś gorszy gatunek czy też skutek złego traktowania w transporcie. Ale teraz jak w ten sam sposób padł ten trzeci? Nie wiem jak to wytłumaczyc - pojawienie się jakiegoś pola magnetycznego, żyła wodna itp naprawdę nie wiem. Dodam że nie polecam firmy Seagate szczególnie dysków 2,5" tej firmy.
  • REKLAMA
  • #2 9685490
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Oddaj komputer do diagnozy niech znajdą awarię, przeważnie trzeba sprawdzić kontroler dysków.
  • REKLAMA
  • #3 9685682
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Ewentualnie problem z napięciami jakieś zaniki, zimne luty. Skoro zewnętrzny dysk na USB też padł.
  • #4 9685691
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Zanik zasilania jest bardzo nie zdrowy dla dysków.
  • REKLAMA
  • #5 9685804
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podaj SMART tych uszkodzonych dysków to będziemy wiedzieć coś więcej (może uda się określić przyczynę uszkodzenia).
  • REKLAMA
  • #6 9685968
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Ten przenośny niestety oddałem do Biedronki. A ten oryginalny z laptopa został w sklepie komputerowym jako elektrozłom, drugi jak wrócił z ekspertyzy też, teraz mam WD Scorpio 1TB i na razie jest ok. Ale z tego co wiem oba dyski z laptopa miały bad sektory przy skanowaniu i sprawdzaniu programem. I to mechaniczne raczej powiększające się bady pewnie od tego tarcia głowicami po talerzach - taki dźwięk wydawały. Ten zewnętrzny raczej też chociaż go nie testowałem ale pliki ginęły na nim tzn nie dało się ich w całości skopiowac i potem nie dał się sformatowac. A jak czytał taki plik to chodził w miarę ok po czym zaczynało się skrobanie i koniec transferu. Co do tych w laptopie to nieraz gubiły pliki systemowe. Albo np wyszukiwanie plików trwało wieki. Co je mogło tak uszkodzic? I dlaczego padły trzy dyski w tak krótkim czasie? I to jednego producenta? Przecież nimi nie rzucałem ani nic z nimi nie robiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstymi awariami dysków twardych, w tym Seagate Momentus 500GB oraz Seagate Freeagent GO 500GB. Po wymianie na dysk 7200RPM, nowy dysk również uległ uszkodzeniu, co skłoniło do poszukiwania przyczyn, takich jak drgania, pole magnetyczne, zanik zasilania oraz problemy z kontrolerem dysków. Użytkownik zauważył, że wszystkie uszkodzone dyski miały bad sektory, a zewnętrzny dysk również wykazywał problemy z transferem danych. W odpowiedziach sugerowano diagnozę sprzętu oraz sprawdzenie parametrów SMART uszkodzonych dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA