logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 2.0 DT 1999 - Silnik nie odpala, MIL gaśnie, brak błędów ECU

komatsu11 06 Lip 2011 00:05 16475 10
REKLAMA
  • #1 9687092
    komatsu11
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam. mam kłopot z astrą 2.0 dt 1999r. otóż problem polega na tym że nie idzie uruchomic silnika. paliwo dostaje ale reakcji brak.Immo nie spowodowało tego problemu.Sprawdziłem zasilanie na poszczególnych elrmetach i jest OK.Usterka powstała podczas jazdy silnik zgasł i koniec. pierwsze podejrzenie padło na pompe wtryskową i sterownik pompy ale po wymianie pompy dalej to samo.Po wykasowaniu błędów dalej to samo.Ciekawostka polega na tym że kontrolka MIL gaśnie podczas rozruchu. dziwne tez jest to że odłączając przepływke i czujnik pedału gazu MIL sie nie zaświeci i jest brak błedów,ale jeśli odłącze jakis czujnik albo coś innego to Mil zaswieca sie i dany błąd wyskakuje .Czy jest mozliwe że ECU poszło na wakacje??? Jeśli ktos może mi pomóc to z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 9687456
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Możliwe sprawdzić zasilania na sterownik w lewym nadkolu
  • REKLAMA
  • #3 9688080
    komatsu11
    Poziom 10  
    Dobrałem się do ECU i sprawdziłem zasilanie i mase. Sprawdziłem też przewody od ECU do poszczególnych odbiorników i wszystko wygląda OK. Stawiam na to żę ECU jest upośledzone.Jeśli ktoś ma jakigoś pomysła to prosze o pomoc.
  • #4 9688645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9688726
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1079
    A nowa pompa dobra i dobrze odpowietrzona ????
  • #6 9689023
    komatsu11
    Poziom 10  
    Nowa pompa odpowietrzona na 100%. Dałem butelke z paliwem w powietrzu nad pompa i ssie wspaniale.Popuściłem tez przewody od wtrysków i nic. Jeśli chodzi o plak to odpala idealnie i wszystko niby gra do momętu zaprzestania podawania plaka. Podczas pracy silnika na plaku MIL jest zgaszona nawet jeśli odłączona jest przepływka i czujnik połozenia pedału gazu. ECU ????
  • #7 9689332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9689760
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Jak padł czujnik położenia walu to na 100% nie odpalisz silnika.
  • #9 9690169
    komatsu11
    Poziom 10  
    Diagnozuje przez Opel Tech 2. Czujnik położenia wału sprawny 100%. Jak pale na plaku to obrotomierz pójdzie nawet do 1,4 tys.
  • REKLAMA
  • #10 9694846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9909472
    komatsu11
    Poziom 10  
    Po kłopocie. Jak sie okazało facet sprzedał mi pompę z uszkodzonym sterownikiem. Burak zapewniał ze pompa sprawna 100%. Sprawę załatwił IRLR 2509 który kosztował 3 pln, a za pompe zapłaciłem 1000 pln. Gdzie tu sprawiedliwość ? Teraz wszystko gra .Dziwi mnie jeszcze fakt że sterownik nie widział uszkodzonej pompy ale widac taki urok opla. Temat zamykamy albo do kosza .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem silnika w Oplu Astrze G 2.0 DT z 1999 roku. Silnik nie odpala mimo dostarczania paliwa, a kontrolka MIL gaśnie podczas rozruchu. Po sprawdzeniu zasilania i wymianie pompy wtryskowej problem nadal występuje. Użytkownik diagnozował problem za pomocą narzędzia Opel Tech 2, a czujnik położenia wału okazał się sprawny. Ostatecznie ustalono, że problemem była uszkodzona pompa wtryskowa, która została sprzedana jako sprawna. Po wymianie na nową, silnik zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA