logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vcr Blaupunkt rtv-535 kasowanie obrazu w trakcie odtwarzania

bodek111 18 Lis 2004 11:34 1268 4
REKLAMA
  • #1 994522
    bodek111
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich .

Mam problem jak w temacie , doszedłem do tego że układ BA7766AS, odpowiedzialny za sterowanie głowicą kasującą posiada napięcia zgodne jak na schemacie z tą różnicą że w trakcie odtwarzania , na jego końcówkach są napięcia , które powinny być w trakcie nagrywania.
    Moje pytanie brzmi czy może ktoś wie na którą nóżkę w tym układzie przychodzi sygnał z jakiegoś przełącznika (być może elektronicznego)powodującego ustawienie tego układu tak żeby sterował głowicą kasującą. Nie mam takiego układu na podmianę i nie chciałbym kupywać go niepotrzebnie , najpierw muszę stwierdzić czy może sterowanie tym układem z zewnątrz dobrze działa , a ewentualnie potem pokusić się o podmianę układu. Acha , jeśli odłączę wtyk od głowicy kasującej, to obraz jest dobry z tym że zamiast głosu jest burkot jakby z sieci ale w zasilaczu elki wymieniłem i napięcia są prawie zgodne z tymi na schemacia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #2 994589
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W tym modelu BLAUPUNKT`a jest chyba dokładnie takie samo rozwiązanie bloku AUDIO jak w PANASONIC NV-L25 czy NV-J35.
    Zasilanie 12V dla generatora "Full Erase" jest załączane sygnałem z procesora SYSCON z udziałem tranzystorow: QR4002 i Q4002. Sprawdź ich działanie.
  • REKLAMA
  • #3 994775
    bodek111
    Poziom 14  
    Właśnie od wczoraj siedziałem nad tym blokiem audio NV-L25, sprawdzając według schematu (bo akurat ten schemat mi podpasował) ale problem właśnie tkwi w tym, że na te tranzystory są tylko puste powiercone otwory w płycie, a ich tam nie ma, widocznie jest tu jakieś inne rozwiązanie. Sprawdziłem teraz jeszcze schemat NV-J35 i tam jest tak samo jak w L25, dlatego właśnie zapytałem o tą nóżkę, która może mieć istotny wpływ na sterowanie tym układem BA7766.
  • REKLAMA
  • #4 994840
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    A jest coś podłączone do p.2?
  • #5 994925
    bodek111
    Poziom 14  
    Nóżka 2 jest nie podłączona , tak jak na schemacie.
REKLAMA