logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4800+ Rdzeń uśpiony?

cvx007 08 Lip 2011 12:32 3939 8
REKLAMA
  • #1 9695613
    cvx007
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam problem, a raczej tylko moje przypuszczenie przedstawia się następująco:
    w EVEREST pokazuje mi, że 2. rdzeń w ogóle nie pracuje (0%), Menadżer zadań wskazuje procentowe użycie procesora równe użyciu 1. rdzenia w Evereście. Czy jest możliwe, że 2. rdzeń jest uśpiony? Jeśli tak to proszę o pomoc jak go aktywować.
    Załączam raport z everesta.
    Załączniki:
    • Report.txt (270.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 9695689
    cvx007
    Poziom 9  
    zainstalowałem(zrobiłem restart), lecz nadal wskazuje mi, że 2. rdzeń jest nie aktywny, nawet jeśli użycie dochodzi do 70-80%

Edit: w redeme pisze:
    This software installs and operates under the following operating systems
    * Microsoft® Windows® XP
    * Microsoft Windows Server 2003
    * Microsoft Windows Vista

mam w7 ;/ może tu jest problem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9695874
    cvx007
    Poziom 9  
    W msconfig w zakładce rozruch> Opcje Zaawansowane Rozruchu >liczba procesorów "1" zmieniłem na "2", lecz nic nie dało nadal EVEREST pokazuje 2 rdzeń 0%

w menadżerze "Komputer z Procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI" (jeśli oto chodziło)

Edit: screen z Everest'a(może zwyczajnie coś źle interpretuje)
  • REKLAMA
  • #7 9696320
    cvx007
    Poziom 9  
    screen z managera, oby dobra strona xD
  • Pomocny post
    #8 9696326
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Wszystko jest poprawnie, najwidoczniej to Everest ma problemy z odczytem kilku rdzeni.

Dla sprawdzenia wykonaj test 10 minut programem OCCT.
  • #9 9696375
    cvx007
    Poziom 9  
    occt znajduje 2 rdzenie, pokazał też wykresy użycia obu rdzenii :) Wielkie dzięki za rozwianie moich wątpliwości ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z procesorem Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, gdzie Everest wskazywał, że drugi rdzeń nie pracuje (0% użycia). Po zainstalowaniu sterowników AMD i zmianie ustawień w MSConfig na użycie dwóch rdzeni, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że Everest może mieć problemy z odczytem rdzeni, co potwierdził test OCCT, który wykazał aktywność obu rdzeni. Użytkownik otrzymał pomoc w zrozumieniu, że Everest może nieprawidłowo interpretować dane, a system poprawnie widzi oba rdzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA