logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltra ATS 361 - Brak dźwięku i buczenie po remoncie pokoju

sebastian1995 22 Lip 2011 18:30 2613 7
REKLAMA
  • #1 9746855
    sebastian1995
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich forumowiczów
    Jestem nowy na tym forum więc jest to mój pierwszy post.Jeśli założyłem go nie w tym dziale co trzeba to proszę o przeniesienie go do danego działu .

Mam problem z moją Eltrą a mianowicie z amplitunerem Eltra ATS 361.
    Dnia pewnego robiłem remont swojego pokoju i musiałem wynieść z niego wszystko na strych.
    Po tygodniu przyniosłem sprzęt z powrotem lecz już odmówił posłuszeństwa .Po włączeniu go coś się stało z podświetleniem i nie ma głosu na żadnym kanale ani na wyjściu słuchawkowym .jeśli podłączę kolumny to słychać jedynie buczenie .
    Nie wiem co mogło się stać.
    Dziękuję za wszelką pomoc .
    Z poważaniem Sebastian:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9747059
    sebastian1995
    Poziom 11  
    Po prostu coś się stało . Żarówki są dobre a podświetlenia nie ma. Tak samo nie ma fonii na żadnym kanale:(
  • REKLAMA
  • #4 9747118
    kellygrzyb3
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Nie znam tego wzmacniacza. Czy on ma przedwzmacniacz? Jeśli tak to przypuszczam, że w nim jest problem ponieważ nie działa również wyjście słuchawkowe. Najlepiej jakby końcówka mocy była na oddzielnej płytce co przedwzmacniacz. Wtedy podałbyś sygnał na końcówkę i wiedziałbyś w czym jest problem. Sprawdzałeś zasilanie?

Moderowany przez dj-MatyAS:

Porada z cyklu "nie wiem. ale..."
    Czyli tak na prawdę pisanie o niczym.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #5 9747453
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9747870
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Witam.
    Co autor tematu zrobił w kierunku zdiagnozowania usterki?, jedyne stwierdzenie to że nie świecą żarówki, choć są sprawne, co na tej podstawie można diagnozować, uszkodzenie trafa, mostka, końcówek mocy (TDA1514), watowanych bezpieczników, i.t.d.
    Pozdrawiam.
  • #7 9748210
    sebastian1995
    Poziom 11  
    Jeszcze dzisiaj zdiagnozowałem wylanie baterii ale nie mam pojęcia czy to coś do tego ma.
  • #8 11843000
    sebastian1995
    Poziom 11  
    Wiem, że trochę czasu już minęło ale po włączeniu go za którymś tam razem zaczął działać ale tylko przez 5 minut potem coś strzeliło. Po zdjęciu pokrywy zobaczyłem rozlany Kondensator <taki zielony > i wypaloną dziurę w jednej z końcówek mocy. :( teraz jestem w trakcie szukania części . Kondensator znalazłem bez trudu ale co do końcówki Mocy to już tak lekko nie jest. Nigdzie tego nie mogę dostać. i Tutaj moje kolejne pytanie: Czy jest możliwość zastąpienia tej końcówki inną ? Ale taką aby to jeszcze grało i po włączeniu do prądu nie wysadziło jej oraz aby była stosunkowo tania i łatwa w zdobyciu?
    Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
    PS. A co do baterii/akumulatorka to nawet po 3 miesiącach pamiętał stacje ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Eltra ATS 361, który przestał działać po remoncie pokoju. Po powrocie sprzętu z strychu nie działa podświetlenie, a na żadnym kanale nie ma dźwięku, słychać jedynie buczenie. Użytkownik zdiagnozował wylanie baterii, a po pewnym czasie amplituner zadziałał na krótko, po czym wystąpiło uszkodzenie kondensatora i końcówki mocy. Użytkownik poszukuje części zamiennych, w tym możliwości zastąpienia uszkodzonej końcówki mocy inną, która będzie kompatybilna i dostępna w przystępnej cenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA