logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PEUGEOT 206 HDi 2001r. Auto zaraz po odpaleniu gaśnie

lukassz135 23 Lip 2011 11:58 16782 10
REKLAMA
  • #1 9749165
    lukassz135
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam problem dotyczy Peugeot 206 HDi.
    Po odpaleniu auto gaśnie pochodzi 5/10s. czasami pochodzi dłużej po daniu gazu auto spada z obrotów i gaśnie.
    W samochodzie na chwile obecną wymieniona została
    POMPA PALIWA,
    PRZEKAŹNIK POMPY PALIWA,
    REGULATOR CIŚNIENIA PALIWA 2.0HDI,
    Auto na dzień dzisiejszy dalej gaśnie.
    Jeśli ktoś wie co może być przyczyną że auto nadal gaśnie, bądź jaką część trzeba wymienić bądź sprawdzić proszę o pomoc.

Lukassz135
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9749179
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    Diagnostyka komputerowa prawdę powie. Nie wiemy czy jak zapali, silnik chodzi równo, czy strzela, kicha, jak wyglądają wtryski, wydech. Jednym słowem brak informacji.
  • REKLAMA
  • #3 9749202
    lukassz135
    Poziom 9  
    Silnik równo pracuje nic nie strzela, wtryski były sprawdzane i są sprawne. podłączany był pod komputer i mechanik powiedział że należy wymienić pompę później regulator ciśnienia i przekaźnik ... nie wiem ile w nieskończoność można kupować te części i je wymieniać i nic pewnego czy nie kupuje ich nie potrzebnie bo w moim mogą one być spr.
    Możliwe że komputer trzeba wymienić ale nie pewnego

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że silnik po wyłączeniu stacyjki jeszcze chwilę działa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9749224
    Pawel wawa
    lukassz135 napisał:

Dodam jeszcze że silnik po wyłączeniu stacyjki jeszcze chwilę działa

Ważna informacja, mówiąca o usterce elektrycznej, prawdopodobnie brak właściwej masy lub zasilania. Pewnie do diagnozy wystarczy zwykły miernik, zmień tego mechanika.
  • #5 9749310
    lukassz135
    Poziom 9  
    czyli problem może tkwić w złym zasilaniu
    Tylko tu nasuwa sie pyt co trzeba zrobić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9749395
    Pawel wawa
    Pomiary z obciążeniem.
  • #7 9749486
    lukassz135
    Poziom 9  
    Dziś wieczorem jestem ustawiony z innym elektrykiem przekaże mu pańskie sugestie i zobaczymy czy uda się rozwiązać problem

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

MOżliwe że przyczyna może być filtr paliwa
  • #8 9796836
    bobix25
    Poziom 1  
    lukassz135 mam pytanie :
    Jak zakonczyla sie ta sprawa z Twoim Peugeotem 206 ? mam dokladnie te same objawy co u Ciebie. Wymienilem zaworek pompy wysokiego cisnienia i czujnik cisnienia na listwie i nadal nic. pozdrawiam artur
  • #9 9805526
    Snowboarder
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam identyczny problem. Silnik pochodzi chwilę i gaśnie (z jednoczesnym wyświetleniem błędu Antipolution Fault). Poza tym po wyłączeniu stacyjni auto pracuje jeszcze przez ok. 3sek.
    Pociągnijcie koledzy temat dalej- jak rozwiązać problem i od czego zacząć??
  • #10 9840313
    lukassz135
    Poziom 9  
    Auto udao mi sie naprawić problem tkwił w zaworze ciśnienia paliwa okazało sie ze ten co kupiłem i wymieniłem wczesniej był walnięty jesli macie takie objawy jak pisałem wczesniej to napewno musi byc to zawor cisnienia paliwa na allegro kosztyje to od 500zł
  • #11 9843997
    Snowboarder
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja również naprawiłem i również problem tkwił w regulatorze ciśnienia paliwa. Wyjąłem go, przeczyściłem i wyrzuciłem z niego "filterek"- problem polegał na tym iż właśnie ten filterek był zatkany.Bardzo pomocna okazała się Lexia- wskazała konkretny błąd. Jeśli ktoś ma problem z cytrynką w okolicy Krakowa to zapraszam na diagnostykę- zobaczymy co w autku piszczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 206 HDi z 2001 roku, który po uruchomieniu silnika gaśnie po 5-10 sekundach. Wymienione zostały już pompa paliwa, przekaźnik pompy oraz regulator ciśnienia paliwa, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być usterki elektryczne, takie jak brak właściwego zasilania lub masy, a także filtr paliwa. Inny użytkownik rozwiązał podobny problem, wymieniając zawór ciśnienia paliwa, który okazał się uszkodzony. Wskazano również na pomoc diagnostyczną z użyciem narzędzi takich jak Lexia, które mogą pomóc w identyfikacji błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA