logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wskaźnik temperatury czy termostat w passacie 93r.

Szanta 21 Lis 2004 18:13 4686 13
REKLAMA
  • #1 1002268
    Szanta
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Wcześniej pisałam o moich watpliwościach odnośnie termostatu cieczy chłodzącej - podejrzewałam, że jest zepsuty, bo passek pali mi w mieście jakieś 18l/100 km LPG. Na zegarze temperatury wskaźnik temperatury ledwo drgnął po przejechaniu jakichś 3 km po mieście. Teraz sprawdziłam na trasie ok 100 km. Co się okazało? Otóż wskaźnik podniósł się po jakichś 15 km do 60 stopni i tak się utrzymywał, a później opadł. Jadę jutro do mechanika. A teraz pytania do szanownych Panów:

1) Zastanawiam się, czy przy zepsutym termostacie ogrzewanie może działać prawidłowo. W moim aucie dosyć szybko leci ciepłe powietrze. Czy to może być więc zepsuty termostat? Podobno nie miałabym wówczas ogrzewania w aucie.
    2) A może to walnięty zegar? Dlaczego pokazuje takie wahania temperatury? Właściwie wg jego wskazań termostat nie powinien w ogóle się otwierać. Z drugiej strony, gdyby zegar był popsuty to powinien być całkiem death (tak mi sie wydaje).

Jadę jutro do mechanika i chciałabym coś wiedzieć o tym termostacie,a szczególnie jaki ma on zwiazek z ogrzewaniem w aucie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1002305
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Witam.
    Termostat nie ma bezpośredniego związku z ogrzewaniem w aucie, to znaczy nagrzewnica "chodzi" zrówno na małym jak i na dużym obiegu.
    Oczywiście przy niższej temperaturze płynu ogrzewanie jest mniej wydajne ale w Passacie jest tak dobre ogrzewanie że nawet przy niedogrzanym silniku z nadmuchu wieje gorące powietrze.
  • #3 1002333
    Szanta
    Poziom 11  
    Dzięki Zodiak

Teraz na pewno pojadę do mechanika. Miałam już dawno tam być, ale jakoś niespieszno mi było w ciemno wydawać kasę. Wolałam to sprawdzić na trasie.

Pozdrawiam

:sm9:
  • REKLAMA
  • #5 1002398
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Ja miałem uszkodzony termostat.
    Objawy były takie:

Silnik w mieście (światła, trochę korków, wolne podjazdy pod górki) rozgrzewał się do 90st i jak temp szła do góry to włączał się wentylator (powyżej 90st)

Silnik w trasie (równomierna stała prędkość) nie rozgrzewał się nawet do 70st. A jak był wcześniej rozgrzany to temperatura szybko spadała.

Po wymianie termostatu temperatura oscyluje w okolicach 80 - 90st.

Co do ogrzewania, to faktycznie nawet na obniżonej temperaturze silnika w kabinie mogło być gorąco. Jednak teraz (dziś było -3st) przy grzaniu "na full" nie da się w środku wytrzymać z gorąca.
  • #6 1002606
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wskażnik jest Swiss Made często się psują.Jeżeli leci gorące powietrze daj sobie spokój z termostatem.Jest prostszy sposób ,jedziesz 3 km wysiadasz sprawdzasz dolny przewód przed pompą jak jest zimny to termostat ok,jak ciepły to trzeba go wymienić.
  • #7 1004123
    Szanta
    Poziom 11  
    Witam
    Wymieniłam dziś termostat. Padnięty. Teraz zegar wreszcie pokazuje mi prawidłowe temperatury. Podobno termostat się nie zamykał.
    Zastanawiam się tylko, czy wpłynie to w jakiś sposób na spalanie autka po mieście.
    ---------------------
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1004496
    zodiak318
    Poziom 34  
    Spore szanse że będzie palił mniej. Taki "pasek" (nie wiem czy to 1,8 czy 2,0) powinien palić ok. 14 litrów LPG w mieście (a być może i mniej, zależy od ciężaru nogi :) ).
  • REKLAMA
  • #9 1007729
    adamus221
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Oczywiście że dobry termostat ma wpływ na spalanie. U mnie co prawda w golfie po wymianie termostatu spalanie zmalało o jakieś 2 l, a i autko jakoś żwawiej jeździ.
  • #10 1007787
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    zodiak318 napisał:
    Spore szanse że będzie palił mniej. Taki "pasek" (nie wiem czy to 1,8 czy 2,0) powinien palić ok. 14 litrów LPG w mieście (a być może i mniej, zależy od ciężaru nogi :) ).

No, nie przesadzajmy z tymi 14 litrami LPG ;-)
    Chyba, ze 2.0 to może, moze ...

Shanta posiada z tego co pamiętam silnik 1,8 ABS z jednopunktowym wtryskiem. Przykładowo mój (taki sam) spala w miescie 10L LPG (przy lekkiej nodze i unikaniu korków).

=============================
  • #11 1007826
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    No to pociśnij go i wskoczysz zaraz na 14 l.
  • #12 1007875
    zodiak318
    Poziom 34  
    Święte słowa Manta.
    10 litrów gazu przy pasku 1,8 w warunkach miejskich (!!!) to jak na mój gust przymało (benzyny to bym się zgodził). W mieście trudno unikać korków choć "miasto" jest pojęciem względnym. Znam gościa który ma tak wyregulowaną instalację, iż w golfie 1,8 GTI pali mu 8 litrów LPG w mieście ale auto wcale nie "jeździ" a i pewnie zaworki nieźle dostają w d..ę.
    Coś za coś nie ma co przesadzać z pozorną oszczędnością w spalaniu gazu.

Mój golf 1,8 (139 KM) w mieście pali średnio 12 do 13,5 litrów, w trasie (ostro ciśnąc : 160 do 180 km/h na autobanie) 10 litrów, w trasie przy spokojnejszej jeździe pod 9 litrów.
  • #13 1007890
    longines
    Poziom 26  
    manta napisał:
    No to pociśnij go i wskoczysz zaraz na 14 l.

A gdzie mam ciskac go? Tu w 3mieście korki zaczynają się od godziny 7 rano a kończą o 21 z hakiem, gdzie mam mu deptać? Skakać po trawnikach i sciezkach rowerowych??? ;-)

PS. Napisałem przecież, że przy lekkiej nodze i unikaniu korków :D
  • #14 1007902
    longines
    Poziom 26  
    zodiak318 napisał:
    Święte słowa Manta.
    10 litrów gazu przy pasku 1,8 w warunkach miejskich (!!!) to jak na mój gust przymało (benzyny to bym się zgodził). W mieście trudno unikać korków choć "miasto" jest pojęciem względnym. Znam gościa który ma tak wyregulowaną instalację, iż w golfie 1,8 GTI pali mu 8 litrów LPG w mieście ale auto wcale nie "jeździ" a i pewnie zaworki nieźle dostają w d..ę.
    Coś za coś nie ma co przesadzać z pozorną oszczędnością w spalaniu gazu.

Mój golf 1,8 (139 KM) w mieście pali średnio 12 do 13,5 litrów, w trasie (ostro ciśnąc : 160 do 180 km/h na autobanie) 10 litrów, w trasie przy spokojnejszej jeździe pod 9 litrów.

Te 139 koników to miło jak się cuś takiego depnie, ale ABS 1.8 ma tylko 90 koników i może własnie to jest przyczyną relatywnie niskiego spalania przy dobrze ustawionym silnikiu i instalacji gazowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z termostatem i wskaźnikiem temperatury w Volkswagenie Passacie z 1993 roku. Użytkowniczka zauważyła niskie wskazania temperatury na zegarze podczas jazdy miejskiej i trasowej oraz wysokie zużycie LPG (około 18 l/100 km). Pojawiły się pytania, czy uszkodzony termostat wpływa na działanie ogrzewania oraz czy możliwe są błędy wskazań temperatury przez zegar. W odpowiedziach wyjaśniono, że termostat reguluje temperaturę płynu chłodzącego, a ogrzewanie może działać nawet przy niedogrzanym silniku, choć mniej efektywnie. Wskazano, że duże wahania wskazań temperatury mogą świadczyć o uszkodzonym czujniku lub wskaźniku temperatury (często produkcji Swiss Made). Podano prosty test termostatu polegający na sprawdzeniu temperatury dolnego przewodu chłodnicy po krótkiej jeździe. Po wymianie termostatu użytkowniczka potwierdziła poprawę wskazań temperatury. W dyskusji poruszono także wpływ sprawnego termostatu na obniżenie zużycia paliwa LPG w mieście, z podaniem orientacyjnych wartości spalania dla silników 1.8 i 2.0 l. Wspomniano modele silników 1.8 ABS z jednopunktowym wtryskiem oraz Golf 1.8 GTI jako punkt odniesienia do spalania.
REKLAMA