logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy CMS z kategoriami i moderacją użytkowników - jakie opcje?

Bullseye 27 Lip 2011 12:11 2189 14
REKLAMA
  • #1 9763949
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Witam.
    Poszukuję darmowego CMSa, w którym zarejestrowani użytkownicy mogli by dodawać swoje pozycje (po akceptacji moda) w kategoriach.

Przykładowo mamy stronę główna i na niej są kategorie zabawek:
    Bezpieczne, niebezpieczne, 18+, itp, itp
    i każda zarejestrowana osoba mogłaby dodawać własne zabawki do konkretnej kategorii, z opisem i obrazkiem a inni mogliby to komentować.

Mam nadzieje, że napisałem jasno i jeżeli nie ma darmowych opcji to proszę też o płatne oraz jeśli gotowego nie ma, ile by wyniosło zrobienie tego?
  • REKLAMA
  • #2 9764657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9765158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9766071
    kazamacik
    Poziom 11  
    Ja bym proponował napisać może coś własnego :D
  • #6 9766596
    dk1988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    E tam gra nie warta świeczki, po co robić coś jak już zostało stworzone? czy użytkownik komputera ma potrzebę tworzenia sobie OS jak już ktoś stworzy winzgroze?:) Chyba że cms na opchnięcie no to wtedy można się bawić. Ja tam proponuje quickcms lub drupal, jest jeszcze typo3 ale to już kombajn.
  • #7 9766628
    ramirez1
    Poziom 2  
    Joomla , też polecam
  • #9 9766908
    nunch
    Poziom 12  
    Do jakich celów chcesz to przeznaczyć? Zwykła strona typu hobby czy jakiś poważniejszy plan związany z zarobkiem?
    Opcję płatną polecam w przypadku, gdy masz dobry pomysł jak to rozkręcić wtedy konkretne wymagania, dobra grafika i możliwości, które wykona programista, ale po co wydawać takie pieniądze skoro to co potrzebujesz już istnieje.
    Dla celów hobbystycznych spróbuj najpierw Joomle jak wyżej koledzy napisali.
    Możesz nawet na szybko założyć konto w jakimś serwisie, który udostępnia darmowy serwer, bo wiele z nich posiada silnik tego CMSa to znaczy przy zakładaniu konta zaznaczasz instalację tego co chcesz i wszystko robi się samo, bo zdarza się, że początkujący mają problemy z instalacją.
    Później to już tylko zabawa w panelu administracyjnym i sam sprawdzisz możliwości.
    Przede wszystkim w takim wypadku to nic nie będzie Cię kosztować.
  • #10 9769545
    bar0sh
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    php fusion jest całkiem przyjazny w użytkowaniu, dla bardziej wtajemniczonych można samemu taki moduł napisać żeby współgrał z portalem. Sam pare lat w nim grzebałem i nie miałem z nim większych problemów.
  • #11 9770387
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Kategorie prawie zawsze dodasz - w CMS'ach support / wsparcie merytoryczne itp pomoc w podpasowaniu pod własne potrzeby/ jest najważniejszy, reszta to kwestia przepisania nastu / set linijek kodu by unikatowy kod posiadać (uroku OS a kwestia powszechnie znanych dziur).
    Wybieraj pod kątem pomocy (możliwości uzyskania porad co i jak zmienić) a się nie zawiedziesz.

Odnośnie Joomla i ogólnie wszystkich CMS... możesz sobie sprawdzic bez serwera, kwestia zainstalowania sobie na komputerze JAMP http://jamp.joomla.pl/ tudzież Apache tudzież serwer IIS i możesz na "sucho" sprawdzić co i jak, ew. zrobić sobie gotowca i dopiero później za serwerem patrzeć.

By nie wywalać kasy za serwer w błoto zrób tak - przejrzyj sobie w sieci różne CMS, następnie wybierz powiedzmy kilka, zainstaluj sobie serwer na localhost (czyli na komputerze, niech będzie nawet i MovAmp) i postaw sobie na dysku lokalnym kilka CMS by spróbować czy ci podpasują, co uznasz za najlepsze dla siebie to zostaw, reszta wykop. Później tylko w wybranym CMS pod własny gust ustaw co i jak, jeśli uznasz że gotowe to wykup serwer w sieci i gotowe.
  • REKLAMA
  • #12 9773740
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Druple polecam dla tych co lubią grzebać we wnętrznościach CMS-a i nie używali joomli bo ich nerwica weżnie co do joomli to bez problemu da się to zrobić widziałem kilka fajnych wtyczek i modułów do tego o czym kolega pisze

Co do instalacji joomli to polecam XAMPAA sprawdzony i czasami stawiałem w ciągu dnia z 10 razy joomlę ale do tego to właśnie było jak się zepsuło to od ręki można było na nowo postawić

Próbowałem na jakiś krasnalach itp ale to sprawiało wiele kłopotów i nie chciało chodzić
  • #13 9781574
    Qx
    Poziom 9  
    Drupal. Kategorie są w nim dobrze rozwiązane.
  • #15 9829223
    piterr83
    Poziom 10  
    Najlepszy system CMS to joomla. mnóstwo komponentów, modułów... łatwy w edycji szablon.
    Do ściągnięcia sporo darmowych szablonów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują darmowego systemu CMS, który umożliwi rejestrowanym użytkownikom dodawanie pozycji w kategoriach, z moderacją. W dyskusji polecane są różne CMS-y, w tym Joomla, Drupal, Concrete5, PHP Fusion oraz WordPress. Użytkownicy podkreślają, że Joomla i Drupal oferują dobre wsparcie dla kategorii i są łatwe w użyciu. Wskazano również na możliwość testowania CMS-ów lokalnie przed wdrożeniem na serwerze. W przypadku bardziej zaawansowanych potrzeb, sugerowane są płatne rozwiązania, ale dla celów hobbystycznych darmowe opcje są wystarczające.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA