logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przejściówki do montażu niefabrycznego radia w samochodzie?

brofran 18 Lut 2003 13:16 2454 8
REKLAMA
  • #1 103766
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Dla zamontowania "niefabrycznego" radia w samochodzie konieczne sa podobno jakies przejsciowki.Mam pytanie: czy sa to jedynie kostki ktore ze wzgledu na inne wymiary oraz inna kolejnosc poszczegolnych
    wejsc-wyjsc trzeba dopasowac?
    Czy tez w takiej przejsciowce sa jakies elementy bierne lub inne(np.filtry,diody,dlawiki)? Slyszalem tez ze dodatkowo nalezy doprowadzic staly + dla podtrzymania pamieci.
    I jeszcze jedno : jaki moze miec wplyw amatorskie podlaczenie radia
    (zakladam ze bez pomylek) na komputer pokladowy i instalacje multiplexu?
  • REKLAMA
  • #2 105963
    macrus
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Jeżeli chodzi o przejściówki to najczęściej jest to po prostu przejście na inną kostkę pasującą do danego radia.Najpopularniejsza w autach to jest tzw.ISO(np.VW,Audi,Opel)Jednak dużo radii posiada też ISO(np.Blaupunkt,Grundig,i niektóre modele SONY)Natomiast Pioneer,JVC,Kenwood,mają swój typ wtyczki i wtedy potrzebujesz przejściówki np.z ISO na Pioneer-a.
  • REKLAMA
  • #3 105991
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    :arrow: macrus Podaj konkretną odpowiedź.ISO to troszkę za bardzo ogólnie :!: :!: :!:
  • REKLAMA
  • #4 106098
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Np w FORD'ach chociażby w sierrie było zamntowane radio fabrycznie wymieniłem je na inne ale nie obyło sie bez przerobek. Z tym co sie spotkałem trzeba było podłaczyc odzielnie zasilanie do radia i do podtrzymywania pamieci. W sumie nie musisz podłaczac do podtrzymywania pamieci ale jest to upierdliwe bo za kazdym razem po łwczeniu musisz wszystko ustawiac od nowa.... Jesli zabierzesz sie juz do zakupienia przejsciowek i po podłaczeniu radia To w sklepie musisz podac marke samochodu i radia najlepiej wez je se sobą :) Może tak sie zdażyć ze po podłaczeniu nie bedzie ono działać. Sprawdz w startm radiu jak były wyprowadzone zasilane głosniki itp. Pużniej juz mozna pozamieniac kable we wtycznie i powinno być ok. Wiem ze moja rada jest skromna w sumie sam nie wiedziałem na początu jak sie do tego zabrac ale udało sie radyjko działa bezproblemu :)
  • #5 106158
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Wejdż na www.studio24.prv.pl w dziale kablomania wiele spraw się wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #6 106330
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Jeszcze nie bardzo kapuje:
    1-skad wziac te dwa plusy. Domyslam sie ze jeden musi byc stale ,aby radio pamietalo zaprogramowane stacje.A drugi?
    2-Gdzies obilo mi sie o uszy ze jezeli jest instalacja multiplexowa to
    soft komputera musi byc zaprogramowany na "radio".
    Ma ktos z tym doswiadczenie?
    PZDR!!!
  • #7 106375
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    a drugi może być rozłączany stacyjką albo podłączony razem z pierwszym na stałe do plusa pierwsza możliwośc ma wadę nie posłuchasz radia bez kluczyka w stacyjce ale za to nie zapomnisz wyłączyć radia i nie rozładujesz włączonym radiem akumulatora
  • #8 112479
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    W pioneerach nie zawsze jest pioneerowskie złącze np. w KEH-P7800R jest ISO
  • #9 112641
    grzeniua
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Złącze złączem - to przecież nie problem tzn. patrzysz i widzisz czy pasuje czy nie. Jak chcesz słuchać muzy bez kluczyka w stacyjce to się do niej nie podłączaj podłącz to wejście do plusa (+12V). Pamięć to wygodna rzecz więc posłuchaj ZonX-a (to nic innego jak połączenie tego wejścia z +12V). Ja tak zrobiłem bo raczej nie zdarza mi się zostawiać włączonego radia..;)
    powodzonka

Podsumowanie tematu

✨ Do montażu niefabrycznego radia samochodowego najczęściej stosuje się przejściówki będące adapterami kostek, które umożliwiają dopasowanie różnych standardów złączy, np. ISO stosowane w VW, Audi, Opel oraz w wielu modelach Blaupunkt, Grundig i niektórych Sony. Inne marki, takie jak Pioneer, JVC czy Kenwood, mają własne typy wtyczek, co wymaga przejściówek np. z ISO na złącze Pioneer. W praktyce konieczne jest osobne podłączenie zasilania stałego (+12V) dla podtrzymania pamięci radia oraz zasilania rozłączanego stacyjką, co zapobiega rozładowaniu akumulatora. W przypadku instalacji multiplexowej (CAN bus) może być wymagana odpowiednia konfiguracja oprogramowania komputera pokładowego, aby radio było poprawnie rozpoznawane i działało bez zakłóceń. Amatorskie podłączenie radia, jeśli wykonane bez błędów, nie powinno negatywnie wpływać na komputer pokładowy ani instalację multiplexu. Przed zakupem przejściówki warto znać dokładne modele samochodu i radia oraz sprawdzić fabryczne wyprowadzenia zasilania i głośników. Niektóre modele Pioneer, np. KEH-P7800R, posiadają złącze ISO, co ułatwia podłączenie. Dodatkowe elementy bierne w przejściówkach (filtry, diody, dławiki) zazwyczaj nie są wymagane.
REKLAMA