logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zapieczoną linkę prędkościomierza w Golfie II?

ŁukiSzczecin 05 Sie 2011 22:35 5030 5
REKLAMA
  • #1 9795548
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Witam, chciałbym dowiedzieć się jak można dobrać się do linki prędkościomierza, tj chcemy wyciągnąć zegary i w żaden sposób nie idzie odkręcić jej od strony wchodzącej do nadwozia i do zegarów. Przy próbie odkręcenia odkręciła się jedynie część dolna idąca dalej w silnik. Nakrętka po prostu się zapiekła, i pytanie jak można się do tego dobrać ? Mam środek WD40, oraz słyszałem coś że Coca Cola ma właściwości które pomagają odkręcić zapieczone śruby itp.
  • REKLAMA
  • #2 9795676
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6550
    Najpierw wyjmij zegary, potem okręcaj od nich linkę, jest wystarczająco długa. Linka od strony skrzyni jest przykręcona jedną śrubą, a od strony licznika trzyma się na plastikowym zatrzasku.

Coca-colę proponuję wypić, do odkręcania zapieczonych śrub lepiej nadaje się odrdzewiacz, co zaś się tyczy WD-40 to chyba najlepszym jego zastosowaniem jest rozpuszczanie starego smaru i mycie narzędzi.
  • REKLAMA
  • #3 9795945
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Właśnie zegary zostały wyciągnięte bez odkręcania linki, po prostu wypięte z tej białej zapadki od zegarów, i nie wygodnie jest wpiąć linkę z białym zatrzaskiem z powrotem do zegarów. Niestety drastycznie krótka jest linka wchodząca w zegary stąd chciałem ją odkręcić i zabrać zegary do domu - wtedy na spokojnie rozbiorę i wyjmę zielone tasiemki aby diody świeciły swoim kolorem. Zależy mi na tym, gdyż nawet przy pęknięciu linki później będzie problem żeby ją odkręcić do wymiany.

Co do Coli słyszałem że ma ona dobre właściwości w odkręcaniu zapieczonych śrub, osobiście nie testowałem.

Prosiłbym o pomoc czym to mogę potraktować, aby puściło.

EDIT:

Załączam zdjęcie, z którą stroną mam problem. (od strony gdzie linka wchodzi do nadwozia, i prosto do zegara z białym wtykiem - nie wiem jak to nazwać, po prostu wtyk)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Przy okazji, prosiłbym abyście doradzili, bo podobno mogę poprawić chłodzenie silnika, co przeniesie się na lepszą dynamikę.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

I wykonać to tak jak opisane zostało na zdjęciu. Co o tym sądzicie? Wybaczcie że tysiąc rzeczy w jednym temacie, ale nie chcę znów zakładać kolejnego
  • REKLAMA
  • #4 9796172
    ociz
    Ocena: 3486
    Nie wiem co Ty próbujesz odkręcać ale tam nie ma żadnej nakrętki, od strony skrzyni jest tylko wetknięta i dociska blacha przykręcona śrubą fi7. Jak chcesz to wyjąć to najpierw wyczyść w koło bo jak będzie brudne to potem nie włożysz. Żeby podpiąć/odpiąć od licznika to od spodu można sięgnąć po odkręceniu półki.
  • REKLAMA
  • #5 9796456
    tzok
    Ocena: 6550
    Po co chcesz wyciągać linkę z auta, będziesz miał problem z przeciągnięciem jej przez przepust (wyjmuje się ją w drugą stronę, tj. odpina od zegarów i wciąga do komory silnika) - wystarczy nacisnąć na spinkę przy zegarach i masz opiętą linkę od zegarów, zegary bierzesz do domu, a linka zostaje w samochodzie.

Może po prostu zobacz sobie jak wygląda to linka wyjęta z auta, to zrozumiesz...

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Tam się niczego nie odkręca! Na przepustach przez ściany grodziowe są tylko gumowe zaślepki, je się wkłada na wcisk, linka w nich może się przesuwać, czyli jak odkręcisz mocowanie linki przy skrzyni to prawie całą możesz wciągnąć do środka ale mocowanie od strony skrzyni nie przejdzie przez przepust.
  • #6 9798406
    manta
    Ocena: 1533
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Kosz.
REKLAMA