logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie w wiertarce - czy kondensator Miflex jest przyczyną?

epo6 06 Sie 2011 02:34 5417 8
REKLAMA
  • #1 9796056
    epo6
    Poziom 10  
    Witam,
    Przy ostatnim użytkowaniu wiertarki starej daty z silnika zaczęły wydobywać się iskry. Czy może być to związane z kondensatorem przeciwzakłóceniowym? Jest on oczywiście uszkodzony, ale zastanawiam się, czy on był przyczyną iskier z silnika, czy raczej jego awaria była ich skutkiem. Jaka może być inna przyczyna iskrzenia? Nie jestem znawcą więc moje pytania brzmią pewnie jak pytania ignoranta. Chciałem wymienić uszkodzony kondensator. Wszystko się raczej zgadza z tym, który jest umieszczony na: http://www.miflex.com.pl/pol/kondensatory/pliki/KSPpz-7_pol.pdf Jednak parametr częstotliwości rezonansowej mi się nie zgadza. Na uszkodzonym jest 10Mhz. Będzie to miało jakiś wpływ na działanie, czy mogę spokojnie wymienić na tę część, która jest w pdf-ie powyżej? Uszkodzony w dołączonej fotce.
    Dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9796078
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5148
    Możesz SPOKOJNIE wymienic ten kondensator na podany przez Ciebie zamiennik. Co do iskrzenia to: sprawdzić stan szczotek (przede wszystkim ich długość, stan sprężyn dociskowych szczotek i stan komutatora - ew. przetoczyć go i przeczyścic izolacje pomiędzy wycinkami. Jeżeli to nie pomoże, jest zwarcie w uzwojeniach wirnika.
  • #3 19496954
    Bart.tech
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Potrzebuję wymienić taki kondensator. Bo mój padł w wiertarce. Nie umiem znaleźć zamiennika Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • #4 19496961
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Z jakiego powodu chcesz go wymienić? Jeżeli z powodu iskrzenia to za bardzo nie pomoże.
  • #5 19496967
    Bart.tech
    Poziom 6  

Spalił się i nie dziala
  • REKLAMA
  • #6 19497006
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Raczej należałoby sprawdzić jego pojemność.Jeśli jest ok to raczej jak ktoś pisał zwarcie .
  • #7 19497017
    Bart.tech
    Poziom 6  
    Sprawdziłem jest walnięty a jak na razie nie mogę znaleźć zamiennika
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iskrzeniem w wiertarce, które może być związane z uszkodzonym kondensatorem przeciwzakłóceniowym Miflex. W odpowiedziach sugerowane jest, aby wymienić kondensator na zamiennik, który pasuje do specyfikacji, jednak podkreślono, że iskrzenie może być spowodowane innymi czynnikami, takimi jak stan szczotek, komutatora lub zwarcie w uzwojeniach wirnika. Użytkownicy dzielą się również linkami do zamienników kondensatorów oraz informacjami o ich dostępności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA